Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯК ПОДОЛАТИ ЛІНЬ?

Скільки разів ми говоримо собі: «З понеділка починаю нове життя». І скільки разів це життя так і не починається. Для того, щоб внести до життя серйозні зміни, треба зрозуміти, які є реалістичні способи подолати себе. Ось, наприклад, лінь: багато хто вважає, що лінь виникає від слабкої волі або від проблем з дисципліною. А в житті все зовсім не так просто. Лінь нерідко наздоганяє нас в тих ситуаціях, в яких нам доводиться переступати через себе, ламати себе або навіть скоювати злочин проти власної особи.

Між іншим, починати боротьбу з лінню треба з інвентаризації справ. Тобто спершу треба з’ясувати, що саме ви лінуєтеся робити. Ми лінуємося і забуваємо робити не всі справи. Хочете перевірити? Складіть список справ, які ви лінуєтеся робити, і другий список хай буде із справ, які ви виконуєте не дивлячись ні на що. А потім в кожному списку проставте імена людей, яким найбільш вигідна кожна справа. Нерідко виявляється так, що в списку ігнорованих справ і обов’язків фігурує щось, що повинні робити інші люди, або що вигідно іншим людям.

Допустимо, ви абсолютно спокійно можете повечеряти без хліба, а ваша дружина або чоловік і за стіл не сяде в такій ситуації. У такому разі, буде не дивно, якщо ви час від часу лінуватиметеся або просто забуватимете купити хліб. Він не важливий особисто для вас як продукт. Отже, провівши аналіз справ, які робити ліниво, насамперед викресліть все те, що робити не обов’язково, і що робити доводиться на прохання інших людей.

Бувають крайні ситуації, коли, допустимо, дружина сидить удома з маленькою дитиною, а чоловік не бажає сходити в магазин. У такій ситуації варто включити силу волі і все-таки виконати її вимоги. Якщо ж інші члени вашої сім’ї в змозі зробити самі те, що вимагають від вас, цілком допустимо делегувати їм відповідальність за ті справи, які їм необхідні.

Іншим важливим принципом в спробі подолати лінь є принцип «Не перестарайся». Деколи ми пишемо собі на день список з двадцяти справ, робимо десять, і переживаємо, що справи накопичуються. Пишемо наступного дня тридцять подів, і знову не укладаємося в графік. З часом наступає якась безпорадність в спробах подолати денні справи. У такій ситуації складіть рейтинг справ, і постарайтеся залишити в плані тільки найнеобхідніші, та зате прагніть виконувати щодня все, що задумали.

Ще один варіант подолати лінь — розібратися з своїми відчуттями. Ми лінуємося робити те, що викликає у нас украй негативні емоції. Особливо це стосується відносин з іншими людьми. Якщо вам, наприклад, ліньки шукати і купувати подарунок колезі до дня народження, постарайтеся обмежитися простішими поздоровленнями. Не завжди варто напружувати себе справами, які викликають у вас огиду. Просто знайдіть в собі мужність відмовитися від них.

Якщо підвести підсумок всьому сказаному, то в спробі подолати лінощі найголовніше — зрозуміти, що саме ви хочете, прибрати із списку зайві справи і доручення інших людей, яких вони самі в змозі виконати. І важливо навчитися не здійснювати насильство над собою в спробі догодити іншим. І тоді ви із здивуванням виявите, що справ у вашому списку залишилося менше, але вам їх виконувати зовсім не ліньки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com