Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КИЇВ ВМИРАЄ...

Про це свідчить не тільки відсутність зростання чисельності його населення, але й медична статистика, на підставі якої фахівцями була розроблена наведена нижче мапа. Для її тлумачення не потрібні коментарі. Ми обмежимося деякими зауваженнями, які пов’язані з малим масштабом мапи.

Як це можна побачити з мапи «Здоров’я населення», Київ знаходиться на другому місці з кінця (значне затінення). Середня багаторічна екологічна залежність здоров’я населення (в % до максимально можливого його рівня) складає 20,1-23,0.

Це означає, що кожен четвертий-п’ятий киянин прямо залежить від максимуму екологічного порогу, пов’язаного з можливістю життя, як такого.

Звичайно, це спрощений погляд на проблему. Бо хтось залежить від екології більше і вмирає, хтось менше і поки що живе. Для порівняння, у ще гіршому екологічному стані знаходиться Донецьк з його шахтами, териконами та металургійними заводами. У Києві всього цього немає, але ж...

Беручи до уваги концепцію розбудови Києва, в свій час надруковану в газеті «Наш Київ», цікаво подивитися, як екологія столиці впливає на загальну захворюваність її населення. Розбіжності між цими двома показниками свідчать про низький стан медичного обслуговування. Тому роздивимося наступну мапу.

Середня сумарна кількість захворювань в столиці є найбільшою в Україні і на 100 тисяч осіб має більше 131тисячі випадків. По цьому показнику Київ знаходиться на одному рівні з Донецьком, що свідчить про те, що в даному разі екологія, пов’язана з присутністю поряд Чорнобильської АЕС, не настільки винна в рівні захворювань, як це намагаються нам довести міські можновладці.

І дійсно: розглядаючи питому вагу окремих захворювань в їх сумарній кількості, можна звернути увагу на значну (у порівнянні з іншими областями) частку захворювань органів дихання та інших.

Серед останніх, як вдалося з’ясувати, переважають захворювання серцево-судинної системи, пухлинні захворювання, в тому числі щитовидної залози (включаючи дітей, що взагалі жахливо).

Великий і рівень психічних захворювань, що, кінець кінцем, часто-густо призводять до суїциду.

Окреслене біля Києва найбільше по Україні коло є графічним відображенням сумарної кількості захворювань. У річному вимірі вони складають більш як 5 мільйонів випадків. Кожен киянин у середньому щорічно хворіє два рази, які офіційно зафіксовані медичними закладами столиці. А скільки їх не фіксується?

Яким чином це впливає на рівень демографічної ситуації в Києві, видно з наступної мапи.

Київ знаходиться у передостанній за смертністю населення зоні. На 1тисячу мешканців в ньому припадає від 19,5 до 22,4 смерті на рік. За класифікацією це позначається, як висока смертність, у півтори рази більша за середню.

Чому ж столичні можновладці не приймають відповідних заходів? Грошей немає. А чому немає?

На профілактику захворювань та лікування потрібні значні кошти. Починаючи з 1997 року, коли державними органами було прийняте рішення, що податки сплачуються за місцем знаходження головного офісу компанії (а їх більшість знаходиться в Києві, де зосереджена влада), керівництво столиці перестало займатися економічним розвитком.

Більш того, в Києві під приводом поліпшення екології були ліквідовані десятки промислових підприємств, які давали значний прибуток.

Наразі на 80% прибутки Києва залежать від роботи підприємств, які фізично розташовані в інших областях по всій Україні. Зменшення обсягів та ефективності їх діяльності і позначилося на різкому зменшенні бюджету Києва.

Одночасно майже в 5 разів (до 700 тисяч) виросла кількість автомобілів, які викидають у повітря шкідливі сполучення, що і стало головною причиною різкого збільшення захворювань.

Тому державній владі треба відновити старий порядок сплати податків за місцезнаходженням підприємства, який існував до 1997 року, столичній владі треба перейти до інноваційного типу розвитку міста та за допомогою введення нових місцевих податків будь-яким чином зменшити кількість автомобілів в Києві.

Від цього залежить життя столиці.

Марко Олівенський
УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com