Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯК ХАРЧУЄМОСЯ, ТАК І ЖИВЕМО...

Яка дієта найкраща, найздоровіша і найефективніша для схуднення у світі? Над цим питанням ламають собі голову дієтологи усього світу. Але й досі дати остаточну відповідь ніхто не може: для цього немає чітких наукових критеріїв, переконує гарвардський науковець Дімітріос Трікопулос.

Та у численних книжках розповідається про зв’язок між правильним харчуванням та добрим здоров’ям мешканців різних країнах. Дослідники, наприклад, досі намагаються зрозуміти як поїдання батату сприяє довголіттю мешканців япон­ського острова Окінава, де живе найбільше в світі людей віком від 100 років.

Відомий тренер знаменитостей Харлі Пастернак також присвятив темі здорового харчування свою книжку «П’ять дієвих світових дієт». Подорожуючи Пастернак помітив, що мешканці багатьох країн дотримуються поживних дієт та є значно стрункішими від американців.

Його список країн із правильним харчуванням очолює Японія. Надлишкову вагу серед японців мають лише 1,5%, а середня тривалість життя 82 роки, тоді як у Сполучених Штатах люди живуть в середньому 78 років, а гладких людей аж 36,5%. Південна Корея, Китай та Сингапур також мають непогані показники. У Франції товстунів 6,6% та середня тривалість життя 81 рік, так само як в Італії, Іспанії та Греції.

Спільним для цих країн є те, що їхні мешканці дотримуються дієти із низької кількістю жирів та білків, споживають багато риби, овочів, фруктів та бобів. Таке харчування допомагає знизити рівень холестерину, овочі ж і фрукти містять антиоксиданти, які захищають від раку. Споживання жирних омега-кислот, які є в рибі, зменшує ризик серцевих захворювань. Більшість з традиційних дієт дозволяють невелику кількість червоного м’яса, яке може під­вищувати ризик захворювання на рак шлунку.

У більшості країн, в яких мала кількість товстих людей, прийнято їсти невеликими порціями. Хоча їхні мешканці можуть ласувати жирними сирами, свининою та кавовими напоями із згущеним молоком, вони рідко об’їдаються.

Попри здоровий сенс, який є у цих твердженнях, наука не має достатньо аргументів, аби підтвердити, що традиційні кухні різних країн є найкориснішими для здоров’я. Неможливо сказати, чи є велика тривалість життя у деяких країнах результатом саме здорового харчування, а не кращої системи охорони здоров’я.

Візьмемо, наприклад, середземноморську дієту, яка багата на оливкову олію, фрукти, овочі та продукти з цільного зерна. Дослідження 2008 року, результати якого були опубліковані у Британському медичному журналі, показало, що люди, які харчуються згідно цієї дієти, мають нижчий на 9% показник смертності, ніж ті, хто дотримується її не так сумлінно.

Проте Трікопулос наголошує на тому, що у традиційних дієтах є й свої пастки. Японці, наприклад, їдять багато капусти, броколі, пекінської капусти, а головними джерелами білку для них є риба та соя. Проте, водночас, вони споживають дуже багато солі, що може призводити до високого кров’яного тиску та інсультів.

Проте не викликає сумнівів, що вчитися корисних речей з традиційної кулінарії інших країн варто, чи то буде шведський житній хліб, японська гречана локшина чи пекінська капуста.

Японія.

Кількість людей із зайвою вагою: 1,5%. Тривалість життя: 82 роки. Пастернак хвалить японську кухню за споживання великої кількості капусти, броколі та пекінської капусти. Головними джерелами білку є риба та соя, що позитивно впливає на роботу серця. Також японці одержують багато складних вуглеводів разом із гречаною локшиною.

Аби не перевищити необхідну кількість калорій, японці припиняють їсти, щойно відчувають себе ситими на 80%.

Сингапур.

Кількість людей із зайвою вагою: 1,8%. Тривалість життя: 82 роки. Дивно, але сингапурці, які цілими днями їдять білий рис, дотримуються однієї з найздоровіших дієт у світі. Вуглеводи вони заїдають чималими порціями овочів та риби. М’ясом сингапурці не захоплюються. Що ж до солодощів, то вони надають перевагу тропічним фруктам, яких є вдосталь, або ласують стравами із низьким вмістом цукру, наприклад, пудингом із манго.

Китай.

Кількість людей із зайвою вагою: 1,8%. Тривалість життя: 73 роки. На думку Пастернака, дієта цієї країни є надзвичайно здоровою й аж ніяк не збі­гається із американським варіантом китайської кухні. Дві третини раціону китайців — це овочі, фрукти, цільне зерно та боби. Вони їдять багато пекінської капусти, сої, імбиру та часнику.

Китайці не зловживають смаженням у фритюрі, а частіше готують за допомогою сковорідки «вок», на пару або тушкують м’ясо та овочі.

Швеція.

Кількість людей із зайвою вагою: 11%. Тривалість життя: 81 рік. Мешканці цієї країни харчуються правильно попри те, що в їхньому раціоні мало овочів та фруктів. Секрет у тому, пише Пастернак, що їхня дієта багата на молочні продукти, темний хліб, ягоди та рибу.

Кальцій з молочних продуктів допомагає спалювати зайві жири, хліб «пампернікель» та житній багаті на корисні волокна, ягоди — на антиоксиданти, лосось та оселедець покращують роботу серця. Допомагає також те, що шведи спалюють багато калорій, катаючись на лижах та займаючись іншими зимовими видами спорту.

Франція.

Кількість людей із зайвою вагою: 6,6%. Тривалість життя: 81 рік. Багато хто чув про так званий французький парадокс: французи регулярно ласують продуктами із високим вмістом жирів, такими як сир та шоколад, не набираючи вагу. Пастернак пояснює це маленькими розмірам порцій, а також тим, що французи рідко роблять перекуси протягом дня. Головну роль у харчуванні відіграють овочі, надто коли основною стравою є м’ясо. Французи не уникають масла, але під час приготування їжі надають перевагу тушкуванню та запіканню.

Італія.

Кількість людей із зайвою вагою: 13%. Трива­лість життя: 80 років.

Традиційна італійська кухня — це зовсім не ті перевантажені сиром, м’ясом та пастою страви, які подають у італійських ресторанах. Навпаки, вона багата на боби та овочі. Звісно, паста також популярна, проте, наголошує Пастернак, її італійці споживають в обмеженій кількості, часто як гарнір.

Готують італійці на оливковій олії, яка є дуже корисною для серця. Також вони готують їжу переважно так: варять, запікають, готують на пару та на грилі.

Іспанія.

Кількість людей із зайвою вагою: 16%. Тривалість життя: 80 років. Хоча Іспанію через любов її мешканців до свинини не можна назвати країною із найздоровішою кухнею, Пастернак відмічає, що вони споживають також багато оливкової олії, бобів, овочів, риби та морепродуктів. Мигдаль та цитрусові — також важливі складові іспанської дієти.

Південна Корея.

Кількість людей із зайвою вагою: 10%. Тривалість життя: 79 років. Мешканці цієї країни споживають небагато жирів, полюбляють тофу, локшину, рибу, а також традиційну страву з овочів — «кімчі». І хоча смажена говядина є також однією з найулюбленіших страв корейців, в цілому вони споживають на рік лише близько 7 кілограмів, тоді як американці з’їдають більше 30.

Ізраїль.

Кількість людей із зайвою вагою: 24%. Тривалість життя: 81 рік.

Ізраїльська кухня включає такі корисні продукти як боби, баклажани та оливкова олія, а також трави та спеції, пише Пастернак. М’ята, яку додають до салатів, містить марганець й вітаміни А та С, зернята сезаму багаті на кальцій, цинк та фолієву кислоту.

Греція.

Кількість людей із зайвою вагою: 25%. Тривалість життя: 80 років.

Пастернак зазначає, що хоча греки нині вже не такі стрункі, якими були їхні пращури, їхня дієта все ж включає багато корисних продуктів — цільні зерна, боби, овочі та рибу. М’ясом греки не захоплюються, їдять багато ячменю, баклажанів, перцю та сардин.

За матеріалами Forbes.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com