Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

САКЕ «ПО-УКРАЇНСЬКИ» І ЗАРПЛАТА В КОНВЕРТІ

Економічні злочини

Податківцями ДПІ у Голосіївському районі м. Києва з початку 2010 року виявлено 11 тяжких злочинів у сфері оподаткування. Збитки завдані державі становлять понад 14 млн. грн.

Зусиллями співробітників податкової міліції Голосіївського району за січень 2010 року вилучено з незаконного обігу товарів на суму майже 7 млн. грн.

Виявлено 1 підпільний цех по виробництву лікеро-горілчаних товарів.

Упереджено незаконного відшкодування податку на додану вартість. У січні 2010 року упереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму 78 млн. грн.

З початку 2010 року в ході відпрацювання підприємств «мінімізаторів» проведено 5 перевірок фінансово-господарської діяльності таких підприємств, за результатами яких донараховано та стягнуто до державного бюджету більш ніж 684 тис. грн.

 Саке «по-українськи». Податківцями вилучено фальсифікований япон­ський напій вартістю 450 гривень за пляшку.

Захоплення східною екзотикою для українців не завжди буває безпечним. Так, нещодавно, до податкової міліції Голосіївського району м. Києва звернувся киянин «С», який повідомив податківців про те, що тяжко отруївся японським національним напоєм «Саке», який придбав на продовольчому ринку, що неподалік станції метро «Либідська». 

Податківці Голосіївського району столиці одразу вирушили на перевірку отриманої інформації. Вони з’ясували, що громадянка «Е» — уродженка  Китаю, займалась незаконним виробництвом та реалізацією алкогольних напоїв. Під час огляду торгівельного місця податківці вилучили: 20-літрову порожню пластикову каністру, 611 пластикових гвинтових пробок для закупорювання пляшок, 6 півлітрових порожніх пластикових пляшок, 5 скляних пляшок (ємкістю 0,5 л та 0,33 л), заповнених рідиною жовтуватого кольору із характерним запахом спирту, корінням, скорпіоном та змією всередині. Крім того вилучено 9 пластикових пляшок, заповнених прозорою рідиною з характерним запахом спирту. Кожна півлітрова пляшка такого «псевдо-Саке» коштувала по 450 гривень.

Алкогольний напій «Саке» «східна» продавчиня виготовляла із водно-спиртової суміші, розливала його в пластикові пляшки, які закорковувала пластиковими гвинтовими пробками та потім реалізовувала його довірливим покупцям. Навряд чи таке «пійло» можна було б назвати справжнім традиційним японським напоєм. Це підтвердив і висновок спеціаліста НДЕКЦ, згідно з яким зразки рідини прозорого кольору не відповідають вимогам ДСТУ.

Саморобне «саке» вилучено та передано на відповідальне зберігання до прийняття рішення згідно з чинним законодавством.

Прокуратурою одного з районів столиці, за ініціативою співробітників податкової міліції Голосіївського району м. Києва, порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини, що становлять загрозу для життя і здоров’я людей, а так само незаконний збут таких товарів, що призвело до отруєння людей чи інших тяжких наслідків). Нагадаємо, що цей злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Страхові махінації вартістю 2,5 мільйона гривень.

Прокуратурою одного з районів Києва, за матеріалами, зібраними податківцями податкової міліції Голосіївського району, стосовно директора столичного страхового ЗАТ «Ц» було порушено кримінальну справу, передбачену ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України (використання завідомо підроблених документів).

Як встановили слідчі, директор страхової компанії навмисно порушувала законодавство, підписуючи від імені генерального директора додаткову угоду щодо договору страхування фінансових ризиків з ТОВ «Е»,  вона «забула» відобразити доходи в податковому обліку. Експертиза проведена Одеським науково-дослідним інститутом судових експертиз підтвердила факт підроблення директором підпису на документах, а також встановила, що підроблення документів було зроблено неодноразово. Такі «каліграфічні» афери директора з договорами спричинили ненадходження до бюджету суми у розмірі близько 2,5  мільйона гривень.

На теперішній час кримінальна справа передана для досудового слідства. Наразі податковою мілі­цією вживаються заходи, спрямовані на забезпечення відшкодування збитків завданих Державному бюджету.

 

Заробітна плата — невід‘ємне право кожного громадянина України.

Державна податкова служба України, виконуючи своє головне завдання з мобілізації коштів до бюджетів усіх рівнів, не обмежується фіскальною функцією, а завжди демонструє готовність до співпраці із сумлінними платниками податків.

Заробітна плата — невід‘ємне право кожного громадянина України, визначене Конституцією — основним Законом України та основна складова доходів населення. Податківцями Голосіївського районі м. Києва систематично проводиться робота щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати підприємствами, установами та організаціями. Для забезпечення погашення заборгованості з виплати заробітної плати та своєчасного надходження податку з доходів фізичних осіб до бюджету проводиться індивідуальна робота з керівниками підприємств-боржників. Метою співбесід є доведення до платників податків вимог чинного законодавства України та відповідальність за його порушення в частині виплати заробітної плати та перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб.

У результаті проведення роботи податківців з керівниками підприємств протягом січня 2010 року погашена заборгованість по виплаті заробітної плати на понад 130 тис. грн. До бюджету надійшло майже 20 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб.

 Легалізація заробітної плати — одна із проблем, яку постійно доводиться вирішувати працівникам ДПІ у Голосіївському районі м. Києва.  Спеціалісти ДПІ звертають увагу керівників підприємств, установ, організацій та фізичних осіб — підприємців на обов’язкове оформлення трудових відносин із найманими робітниками, на недопущення виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень та заробітної плати в «конвертах». Незареєстрований належним чином працівник ризикує залишитися без права на отримання пільг та допомог, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії. Адже лише утримані та сплачені до бюджету кошти із легального заробітку — це гарантований на державному рівні захист прав і законних інтересів кожної працюючої людини. 

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва запровадила телефони, за якими можна передзвонити і повідомити про факти отримання заробітної плати у «конвертах». Телефонуйте 591-61-50.

Отже, давайте спільними зусиллями потурбуємось про сьогоднішній день та забезпечимо наше майбутнє.

ДПІ Голосіївського району м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com