Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СМОГ ВКОРОЧУЄ ЖИТТЯ НА РОКИ

Смог або інтенсивне забруднення повітря набагато небезпечніші, ніж вважалося раніше. Дослідження, проведені бразильськими ученими, опубліковані в журналі Times, стверджують, що загроза викидня у жінок, які вагітніють взимку, в два рази вірогідніше, ніж у тих, що вагітніють в іншу пору року. Вірогідність викидня впродовж перших восьми тижнів вагітності взимку складає 20-30%, а влітку падає до 10%. Чому взимку вірогідність викидня така велика? Це результат дії смогу, що формуєтся з викидів промислових підприємств, автомобільних двигунів і ТЕЦ. Взимку часто панують антициклони, що створюють безвітряну погоду. Всі викиди не можуть бути розвіяні, тому концентруються над певною територією, осідаючи і накопичуючись біля поверхні землі. Вони особливо небезпечні, коли температура повітря опускається нижче нуля, бо тоді смог кристалізується і переноситься вітром. Він потрапляє в наші дихальні шляхи і отруюює орга­нізм. Смог дуже негативно відбивається на розвитку плоду, а пізніше може також уповільнити розумовий розвиток дитини.

Після публікації результатів досліджень, виявилось, що схожі висновки також зробили британці. У Великобританії завжди існували проблеми із смогом, який щороку ставав причиною смерті тисяч людей.

Крім Великої Британії смог є поширеним явищем в країнах Бенілюксу і в північній частині Італії. Забруднення в цих країнах часто помітні на супутникових знімках, особливо взимку. Цього року проблема забруднення повітря була темою Світового Дня Метеорології. ООН вважає, що щороку в світі через смог передчасно вмирає 2 мільйони чоловік. Згідно даним Світової Метеорологічної Орга­нізації смог скорочує життя європейців в середньому на 9 місяців, а в деяких випадках навіть на 3 роки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com