Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«ТОБІ ТУТ НЕ ПРАЦЮВАТИ…»

Як журналіст я не міг не звернути уваги на те, що на Полтавщині останнім часом зафіксовано низку випадків переслідування колег. І коли прочитав у «Зорі Полтавщини» інформацію під красномовним заголовком «Спочатку журналіст Сергій Ніконов, потім редактор Петро Лях…Хто наступний?» відразу ж подумав про нашу лубенську Настю Ляшенко.

Кілька місяців тому молода журналістка звернулася до нас у медіа-клуб за підтримкою та допомогою. Суть справи полягала в тому, що спочатку студентку факультету філології та журналістики Полтавського педуніверситету скоротили з посади відповідального редактора комунальної установи міськрайонного радіомовлення «Радіо-Лубни». Саме скорочення нам видалося доволі дивним. Чомусь, посилаючись на фінансову скруту, тут вирішили позбавитися посади творчого праців-ника, а залишили в колективі з чотирьох осіб посаду бухгалтера, і не просто бухгалтера, а головного.

Та як би там не було, Настю скоротили. Пройшло буквально кілька днів, і в радіоредакції з’являється вакансія. Причому саме з тієї посади з якої була скорочена Ляшенко. Звісно, молода жінка подає заяву, аби поновитися на роботі. Це не лише природноёа й законно. І що ви думаєте: взяли її на роботу? Звісно ж ні. Чому відмовили — невідомо, бо на заяву журналістки просто не відповіли. Настя подає другу заяву і знову — мовчання. Тоді вона звертається до прокуратури, але й звідти ні слова.

І ось тоді наша колега звернулася до медіа-клубу, в Статуті якого, зокрема, передбачено й захист прав журналістів. Довелося звертатися до суду. Там вдалося відстояти Настю й поновити на радіо. Тільки рішення суду тривалий час не виконувалося. Спочатку цього вперто, не без вказівки зверху, не бажала головний редактор Рось, потім підключився й сам міський голова Коряк. Той мало не щодня з’являвся на радіо й твердив, що Настя тут не працюватиме й рішення суду буде оскаржене. Зрештою, після вже апеляційного суду, Коряк заспокоївся, хоча не припиняв тиску на молоду журналістку, всіляко її принижуючи. Не вгамовувалася й Рось. Спроби Насті Ляшенко, зрештою, з’ясувати причини такого ставлення до неї з боку обох чиновників результату не дали. Ті просто не бажали бачити її на роботі в редакції.

Дивну позицію в цій ситуації зайняла районна рада. Вона просто не втручається в події, не оскаржила жодного незаконного рішення міського голови. Усе це розв’язало руки Коряку, й заслужений юрист відверто нехтував Статутом радіоредакції, ігнорував думкою співзасновників.

Наші звернення до прокуратури також виявилися безрезультатними. Там вирішили не втручатися у «викрутаси» міського голови. А якби була вчасна й належна реакція з прокуратури, то й до суду не дійшло б.

Ось так, грубо порушуючи встановлений порядок, тиснучи на підлеглих, Коряк  самочинно керує всім і вся. Він втручається у роботу журналістів, що є грубим порушенням законодавства. Зрештою, як член НСЖУ, порушує професійну етику. На жаль, свого часу авторові цих рядків у довелося давати йому рекомендацію до нашої спілки, про що сьогодні доводиться лише жалкувати.

Нещодавно у Лубнах відбулася прес-конференція. На ній «опальна» журналістка розповіла колегам про всі ті поневіряння та приниження, що випали на її долю з боку лубенського міського голови Коряка та вірної йому Рось.

Учасники конференції, а серед журналістів також були відповідальний секретар правління обласної організації НСЖУ Іван Носівець та спецкор газети «Сільські вісті» Микола Юрчишин, висловили свою журналістську солідарність та підтримку молодій колезі.

На жаль, на прес-конференцію, хоча й запрошувалися, так і не з’явилися засновники «Радіо-Лубни», представники районної та міської рад, прокуратури та міліції. А саме до них було чи не найбільше питань.

Сьогодні ситуація на «Радіо-Лубни» залишається нестабільною. Навіть якщо взяти до уваги те, що «вгамувалася» Рось (вона таки звільнилася з посади головного редактора, зрозумівши, що потрапила не у свої сани), не видно бажання співзасновників врегулювати ситуацію. А це, в першу чергу, визначитися з новим керівником радіоредакції. Причому, визначитися у відповідності до вимог Статуту КУ РМР «Радіо-Лубни» і, звичайно ж, залишити у спокої Анастасію Ляшенко, не заважаючи молодій журналістці працювати творчо, спокійно…

Дуже не хочеться аби Настя Ляшенко з Лубен стала черговою жертвою заро зумілих чиновників.

 

ВОЛОДИМИР БЕЗЧАСНИЙ, головаи Лубенського медіа-клубу
Шпальту підготував О. Кавуненко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com