Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Войовничий Чавес

Президент Венесуели Уго Чавес звинуватив колумбійську владу «в проникненні безпілотних розвідувальних літаків» в повітряний простір Венесуели.

У телепрограмі «Алло, президенте!» він повідомив, що дав вказівку збивати «ці невеликі керовані з землі літаки», які «ведуть відеозйомку і навіть можуть скидати бомби».

«Це технологія янкі, яка знаходиться в Колумбії», — пояснив він. Чавес стверджував, що розвідувальні літаки, проникають в прикордонні райони та в глиб венесуельської території. Президент Венесуели вважає, що США підштовхують Колумбію до війни з Венесуелою.

«Для нас це найбільша загроза, яка існує вже дуже давно», — зазначив Чавес і назвав «уряд Колумбії ворогом Венесуели».

У прямому ефірі президент звернувся до міжнародного співтовариства із «застереженням про зростання актів агресії проти Венесуели». «Збройні сили і уряд Колумбії ведуть підготовку (до війни), яка здійснюється також з (американських) баз на Арубі і Кюрасао», — стверджував Чавес.

Одночасно президент відзначив, що західні ЗМІ і колумбійська влада поширюють інформацію про «агресію, яку Чавес готуєї проти Колумбії», з тим щоб «підготувати грунт», «знайти привід і виправдати агресію» проти Венесуели.

Напередодні, 20 грудня, звинувативши Боготу і США в намірі напасти на Венесуелу, Чавес перекинув до кордону додатково 15 тис солдатів. У стан бойової готовності приведені шість венесуельських десантних батальйонів.

Напружені відносини між двома сусідніми державами загострилися після підписання наприкінці жовтня договору про військове співробітництво між США і Колумбією, який, зокрема, передбачає розміщення американських військ на семи військових базах південноамериканської країни.

Інформація про домовленість між країнами стала відома ще влітку. Після цього рішення Колумбії Уго Чавес погрожував розірвати з країною дипломатичні відносини.

За словами прес-секретаря посольства США у Венесуелі, Каракас ніколи не обговорював свої побоювання з приводу угоди Боготи і Вашингтона про військові бази з американською владою. На думку представника відомства, у випадку, якщо Чавес готовий напряму обговорити із США питання, які його хвилють, дві країни зможуть спробувати досягти з ним компромісу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com