Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Арктика багата на нафту

За оцінками Геологічного товариства США, дно Північного Льодовитого океану може приховувати 90 млрд барелів нафти, якої досить для задоволення нинішнього світового попиту протягом трьох років.

Що стосується природного газу, то резерви Арктики можуть досягати 47 трлн кубометрів.

“Не виключено, що Арктика є найбільшою з географічних областей, які залишаються на землі, перспективних з погляду розвідки нафти і газу”, — заявив президент Геологічного товариства Дональд Готьє.

Через танення льодовиків арктичний регіон стає все доступнішим для судноплавства і геологорозвідки, що підсилює бажання країн регіону — Росії, Канади, США, Данії і Норвегії — закріпити за собою права на території шельфу, яка потенційно володіє величезними запасами природних копалин.

У 2007 р. російська експедиція спустилася на дно океану у районі Північного полюса і встановила там триколор. У свою чергу нафтові компанії Royal Dutch Shell Plc і Chevron Corp. також прискорили роботи з розвідування родовищ на крайній півночі.

Екологи вважають, що глобальне потепління і початок індустріальної діяльності в Арктиці вплинуть на екологію регіону.

“Ви можете розглядати регіон як майданчик для видобутку корисних копалин. Але я знаю, що ми заплатимо велику ціну — діяльність людини призведе до того, що ми безповоротно втратимо деякі види тварин”, — говорить Франк Одонел, президент екологічної організації Clean Air Watch.

За оцінками Геологічного товариства, більше 50% нерозвіданих запасів нафти перебувають на трьох ділянках Північного Льодовитого океану: біля узбережжя Аляски (30 мільярдів барелів), на Амеразійському басейні (9,7 мільярдів барелів) і в районі Гренландії.

70% природного газу можуть також бути зосереджені на декількох родовищах: на східно-сибірському басейні, на сході Баренцева моря і біля берегів Аляски.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com