Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тенденція до скорочення населення залишається

Найближчими роками в Україні сумарний показник народжуваності прогнозується на рівні «півтори дитини» на жінку. Про це в інтерв’ю газеті «День» заявила завідувач відділом проблем якості демографічних процесів Інституту демографії і соціологічних досліджень Ірина Курило.

Як відзначає видання, обіцянки кандидатів в президенти про зростання кіль­кості населення до 50 млн або про те, що до 2015 року в Україні буде природний приріст населення, у соціологів і демографів викликають скептичне ставлення. Фахівці від­значають, що такого не бу­де не тільки в Україні, але і ні в якій іншій країні світу.

Так, за даними Державного комітету статистики, станом на 1 жовтня цього року в Україні народилося понад 380 тис дітей, тоді як померли понад 500 тис людей. При цьому в деяких регіонах України, зокрема, в західних, вже тривалий час народжуваність перевищує смерт­ність. Торік дітей народилося найбільше за останнє десятиліття. Свою роль тут зіграли соціальні разові виплати при народженні дитини, констатують фахівці.

«Так, зараз вступили в дітородний вік більш численні покоління, тому в більшості країн Европи спостерігається підйом народжуваності. Але особливого сплеску в майбутньому ми не прогнозуємо — через економічні умови і компенсаційний ефект», — прокоментувала демографічну ситуацію Курило.

Вона пояснила, що в 90-і роки молодь, яка ще мала запас часу, переносила народження дітей до кращих часів, а з 2002 року почала це реалізовувати. «Наразі цей компенсаційний ефект вичерпаний, і ми входимо в еволюційне русло. Якщо оперувати сумарним показником народжуваності, то на найближчі роки в Україні він прогнозується на рівні 1,4 — 1,5 дитини, тобто півтори дитина на жінку або 15 дітей на 10 жінок (це середньоєвропейський показник)», — відзначила експерт.

«Зростання населення не буде ні в Україні, ні в Європі; наразі чисельність стабілізувалася, і вона мало зміниться навіть при зростанні народжуваності — через високі показники смертності і старіння нації», — констатувала Курило. В той же час, відзначила Курило, Україна зустрінеться з новими соціальними викликами. «У зв’язку з депопуляцією поглиблюється старіння населення, а це проблеми пенсійної системи. Якщо нечисленні покоління 90-х поповнюють працездатні і дітородні контингенти, теоретично виникає дефіцит працездатних людей, які поточними податками і внесками підтримують соціальну інфраструктуру, виплату пенсій, допомогу на дітей і тому подібне. Тому проблема перебудови пенсійної системи, скорочення випадків передчасної смерті — основні моменти, на які має звернути увагу держава», — рекомендує демограф.

Як повідомлялося, з січня по жовтень 2009 року населення України скоротилося на 127,5 тисяч людей. Впродовж 2008 року чисельність населення України зменшилася на 229 тисяч людей.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com