Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Системний руйнівник

Згідно з доповіддю міжнародної організації Transpa­rency International, яку опубліковано сьогодні, 17 листопада, в Берліні, Україна посіла 146 місце за рівнем корумпованості серед 180 країн світу.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI), що розраховується фахівцями Transparency International, визначає рівень корупції в державному секторі — від «0» (високий рівень корупції) до «10» (корумпованих чиновників майже немає).

У поточному році для України цей показник склав 2,2 пункти проти 2,5 пункту роком раніше. У зведеному рейтингу Transparency Interna­tional Україна за рівнем сприйняття корупції перебуває на 146 місці з 180. Погіршення ситуації в галузі розповсюдження корупції як у державному, так і в приватному секторах фахівці TI пояснюють політичною кризою в країні, а також досить толерантним ставленням громадян України до дій осіб, причетних до корупційних механізмів.

На одному рівні з Україною містяться такі країни, як Росія, Кенія, Зімбабве, Еквадор, Камерун та Сьєрра-Леоне. Минулого року Україна займала 134 місце.

Згідно з доповіддю, найвищий рівень корупції у світі зафіксовано у Сомалі та Афганістані. У п’ятірку лідерів рейтингу, індекс CPI яких близький до «десятки», потрапили Нова Зеландія (9,4 бала), Данія (9,3 бала), Сінгапур і Швеція (по 9,2 бали) і Швейцарія (9 балів). США «набрали» 7,5 бала, посівши в рейтингу 19-е місце.

Німеччина, індекс сприйняття корупції якої склав 8 балів, зайняла в рейтингу 14-е місце, Великобританії з 7,7 балами дісталася 17-ий рядок, Франція, CPI якої склав 6,9 бала, зайняла 24-е місце, а Італія — 63-те місце (4,3 бала).

Серед країн колишнього СРСР найкращий рейтинг має Грузія, яка з 4,1 бала зайняла 66-е місце. Молдова (3,3 бали) — 89-а, а Вірменія і Казахстан (CPI кожної з країн — по 2,7 бала) розділили 120-е місце в рейтингу.

Білорусь (2,4 бали) посіла 139-е місце, Азербайджан (2,3 бали) — 143-е місце, Таджикистан (2 бали) — 158-е. Рівень сприйняття корупції в Киргизстані оцінено фахівцями в 1,9 бала, і країна посіла 162 місце в рейтингу. Індекс для Туркменії, що розраховується фахівцями, склав 1,8 бала — країна зайняла в рейтингу 168-е місце, Узбекистан (1,7 бала) — зайняв 174-ий рядок рейтингу.

При розрахунку індексу CPI для кожної країни використовувалися дані за останні два роки, отримані, щонайменше, від трьох експертів і 13 джерел з десяти незалежних інститутів. Похибка при підрахунку індексу становить приблизно 5%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com