Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Лихварство банків і безпека країни

У сьогоднішніх важких кризових умовах мільйони українців скеровують свій гнів в бік бандитської злочинної, пристосованої до потреб олігархів, «тіньовиків» і мафії банківської системи, через неефективне функціонування якої вони зубожіють, втрачають свої заощадження, позбуваються роботи, а заодно і засобів до існування. Люди втратили впевненість у завтрашньому дні.

Параліч банківської системи й негативно позначається на роботі підприємств. Від реалізації продукції вони не отримують потрібних їм коштів для відновлення процесу виробництва, підприємства втрачають оборотні кошти, а замінити їх кредитом немає можливості. Повертаються до забутого бартеру.

Катастрофічного стану не лише банківської системи, а й нашої держави, не можуть заперечити ті демагоги і авантюристи, які, ще вчора запевняли нас у процвітанні України під їх керівництвом, у їх великих досягненнях у зміцненні гривні, яка гарантує стабільність не лише громадянам України, а й державі.

У цьому зв’язку привертає до себе увагу запізніле визнання Головою Нацбанку B.Стельмахом того реального факту, що Україна практично не має своєї грошової системи, через що страждають мільйони людей і у нас на ринку владарює долар.

Керівника Нацбанку України B.Стельмаха життя змусило відмовитись від попередніх демагогічних заяв про великі досягнення створеної ним банківської системи.

Нещодавно B.Стельмах говорив: «До кризи ми підійшли з однією, але системною, проблемою — відсутністю довіри до гривні як стабільної грошової одиниці. Ми дотепер не затвердили гривню в статусі головного атрибута державності і через це маємо всі поточні проблеми. Доларизація офіційної частини української економіки на сьогодні перевищує 30%. За останні шість місяців населення скупило на валютному ринку понад $6,5 млрд. Скільки валюти знаходиться під подушками громадян, ми й припустити не можемо. Якби доларизація економіки була низькою, ніхто б не звернув уваги на курсові коливання, які були необхідні для того, щоб захистити країну від зовнішньої кризи».

Доларизація здійснена не для широких верств населення і не для полегшення їхнього життя, а для того, щоб легше було грабувати Україну і перекачувати награбовану валюту за кордон. Банківська система України фактично паралізована. Десятки банків збанкрутіли і біля них гуртуються десятки тисяч обманутих вкладників. До банків населення ставиться з підозрою. Що це за банківська система, якій не довіряє 86% населення (згідно з проведеним опитуванням). Населенню вклади не повертаються, вони заблоковані. Достроково їх зняти не можна. За 8 місяців в 2009 році сукупний обсяг депозитів населення в банках скоротився на 11,3 млрд.грн.

У зв’язку зі знеціненням гривні населення знімає гроші з рахунків у банках, купує долари і нагромаджує їх у матрацах. В Україні нагромаджено понад 100 млрд. доларів, за придбання яких ми вивезли зерно, олію, метал та інші цінності. Більш нерозумного використання національного багатства і марнотратства й придумати неможливо. Долар витіснив гривню з внутрішнього обороту і позбавив її багатьох важливих функцій і ролей. Економіка практично залишилася без кредитних ресурсів. У той час, як по світу крокують електронні гроші, Україна опустилася до рівня матрацної грошової системи.

У своєму посланні Президенту України з приводу тих питань, які тепер випливли на поверхню і так боляче позначаються на житті громадян України я написав:

«Банки не сприяли створенню працездатного внутрішнього ринку, що базується на виробництві для народу власних товарів широкого вжитку. Україна фактично не має Центрального банку. Національний банк з представника держави в банківському середовищі, його контролера і регулятора перетворився в представника банківської мафії в органах державної влади і захисника її інтересів. В Україні не запроповаджено ефективного, комерційного, ринкового механізму створення грошей на ґрунті утворення здорових комерційних зобов’язань, не здійснюється рефінансування Нацбанком комерційних банків під здорові комерційні зобов’язання. Половина розрахункових операцій здійснюються готівкою. Ці операції не відображаються на банківських рахунках і не оподатковуються. Багато країн добились вагомих результатів у боротьбі з корупцією шляхом запровадження безготівкових розрахунків. Бізнесові операції стали контрольованими. Вони проводяться через банки і оподатковуються. Нацбанк здійснив бездумну доларизацію країни, подарувавши США близько 100 млрд. доларів емісійного доходу.

Доларизація України не лише принижує національну валюту, позбавляє її багатьох функцій і різко обмежує її використання, а й ображає національні почуття і гідність. Відсутність в Україні, у якій владарює чужинець І зайда — долар, власної грошової системи завдає величезних матеріальних збитків, підриває національний суверенітет.

Україна не має своєї грошової системи. На нашому внутрішньому ринку владарює чужинець і зайда — долар. Національні гроші не виконують своїх важливих функцій, їх функції різко обмежені.

Не важко відповісти на запитання, хто допустив чужинця і зайду долара в наш дім і дозволив йому в нас владарювати, і пішов на приниження національної валюти, і добився здійснення 80% зовнішньоекономічних розрахунків у доларах?

Це зробили ті ДІЛКИ, яким треба безперешкодно переказувати нагромаджені й привласнені кошти за кордон.

Ніде у світі не існує такої величезної свободи в проведенні валютних операцій, як в Україні. Через це джерело відбувається основне розкрадання багатств України. Через грубе порушення порядку проведення валютних операцій і наявність тут серйозних зловживань на Україну були накладені санкції FATF»...

Президент США Рузвельт втілення «Нового курсу» розпочав зі звер­нення за допомогою до відомих учених, юристів, економістів, знавців сільського господарства. Мої ж пропозиції «розглянув» банківський «фахівець» і співак Леонід Черновецький, який уже встиг стати радником Президента, і забракував... Ось як він інформував Президента України: «Окремо хочу звернути вашу увагу на небезпечну позицію автора, який вважає, що на сьогоднішній день в Україні існує надмірна лібералізація валютних операцій!».

Важливим елементом організації держави, її міцності, стабільного і надійного функціонування, довіри до неї народу, найширших верств населення є чітке функціонування грошово-кредитної системи, довіра до її грошової одиниці, можливість за її допомогою реалізувати свої доходи, купувати товари, здійснювати платежі і розрахунки, відкладати гроші, робити нагромадження. Грошова система є важливим елементом організації держави. Без негайного наведення порядку у сфері грошових відносин не можна навести порядку у державі.

Від нас настирливо вимагали запроваджувати ліберальну ринкову економіку, усувати державу від регулювання господарських процесів, робити все, як у США, а сьогодні з’ясувалося, що там не усе у порядку, що саме від них на нас хлинула світова фінансова криза.

Сучасна криза не просто циклічна, як буває протягом 10-ти чи 20-ти років — це системна криза світових і політичних інститутів, тобто криза світоустрою. Побудована на золоті грошова система зникла, виникла кредитна грошова система, особливостей управління якою не збагнули і через це виник фінансовий хаос. Економічна причина кризи — це величезні борги головного економічного регулятора, головної країни всієї глобальної економіки світу Америки, яка скористалась нерозторопністю лідерів світового співтовариства, привласнила собі ті функції, які вони повинні були виконувати, створивши нову світову резервну валюту. В умовах цієї невизначеності США здійснили величезну небезпечну емісію долара, перетворивши свою національну валюту у світову. Антикризові заходи, що базуються на подальшому друкуванні грошей і гасінні пожежі цебрами керосину не розв’язують проблеми кризи, а ще більше її ускладнюють.

Кошти на подолання кризи виділяються МВФ слабким економікам з метою розігрівання попиту на різні вироби високо розвинутих країн. У статті «То ось хто організував кризу», опублікованій в газеті «Експрес» (6-13 серпня 2009 р., с. 5.) говориться про те, що уряд США взагалі не здійснює контролю за випуском доларів, що його друкує приватна компанія, з якої й нічого спитати. Вона невідомо ким контролюється, кому підзвітна і хто несе відповідальність за допущені помилки і прорахунки, не говорячи вже про зловживання.

На довірливе, легковажне ставлення світового співтовариства до використання долара як міжнародної резервної валюти звернув увагу академік НАНУ на загальних зборах академії Борис Олійник, який пише: «Назвімо, нарешті, речі своїми іменами і скажімо, що нинішній «контрольований обвал» зініційований приватною організацією, в основі якої 20 приватних банків США. Цей бізнес, ці папірці оплачують держави майже всього світу. Одначе жодна з них ніколи не мала й не має контролю за об’ємом емісії долара. …навіть американський уряд не допущений до контролю за Федеральною резервною системою США, яка й продукує «зелень». Аж тепер дізнаємося, що головною і єдиною причиною обвальної кризи є перевиробництво доларів. Попросимо компетентних спеціалістів Академії виробити хоча б систему захисту національної валюти від паперового долара, інакше як були, так і залишимося васалами» («Вісник Національної Академії наук України», 2009, №7, с. 34.)

Теперішня світова криза, що стартувала в Америці, це криза економіки паразитизму, який не міг тривати вічно. Створились умови, за яких Америка може сама себе кредитувати тими грішми, які сама випускає. Але цього без наказано довго робите не можна. В статті «Американський долар головний винуватець (провокатор) світової фінансової кризи(опублікованій в жур­налі Верховної Ради України «Віче» (2009, № 1-2, с. 3-6.), чітко визначено ініціатора і організатора страждань мільйонів людей в усьому світі. До проблеми внутрішньої кризи додаються труднощі, пов’язані з зовнішніми факторами, з світовою фінансовою кризою, винуватцем (провокатором) якої є американський долар, з яким українське керівництво пов’язало не лише долю своєї грошової системи, а й всієї економіки.

Розвиток людства від­бувається в напрямку створення єдиної світової грошової системи, при якій потреба в численних національних грошових системах взагалі зникне. Швидше чи пізніше, але це неодмінно станеться. Питання єдиної сучасної світової валюти — це питання єдиної міри. Так само, як людство колись ішло до стандартизації міри довжини, ваги, так само тепер воно йде до уніфікації національних грошових систем. Швидше для цього не було умов.

Тепер ці умови визріли. Відбулась демонетизація золота і золотогрошова система відмерла. Виникла рухлива не закостеніла кредитна грошова система, за якої грошове буття вартості не ототожнюється з речовим носієм грошових відносин. Функція грошей при кредитній грошевій системі зводиться до уніфікації світових боргових зобов’язань, тобто боргів.

Повсюдне запровадження єдиної світової валюти спростить і полегшить комерцію, платежі і розрахунки, кредитування, а також освітній і культурний обмін. Зникнуть величезні затрати на перетворення національної валюти однієї країни у валюту іншої країни.

Так само, як сьогодні в усьому світі всі країни користуються єдиними мірами довжини, ваги, так невдовзі вони користуватимуться єдиними світовими грішми, роль яких буде зводитись до єдиної міри.

Теперішнє обговорення питання щодо запровадження єдиної резервної валюти є підготовчим етапом до запровадження світових грошей.

Користування різними національними грішми в сучасних умовах панування кредитної грошової системи нагадує використання різних одиниць довжини, ваги.

З виникненням кредитної грошової системи змінилась сама природа грошей. Тепер фізичні відчутні стандартні порції благородних металів замінені кредитними борговими зобов’язаннями, авторитет яких повинні підтримувати не лише банки, комерційні установи, а й держава, авторитет зобов’язань якої є найвищим. Усе це підвищує відповідальність держави за регулювання грошових відносин. Якщо при золотогрошовій системі гроші мали самостійне існування, то при кредитній їх буття і існування нерозривно пов’язане з банками, де вони перераховуються з одного рахунку на інший.

У світі грошей відбувається революція. У наш час концепція грошей докорінно змінюється. Теорію грошей доведеться докорінно змінити і світову грошову систему доведеться стандартизувати.

Пропозиції щодо запровадження нової резервної валюти тепер активно обговорюють не лише науковці, а й державні мужі на міжнародних нарадах і світових форумах, зокрема, в ООН. Для аналізу нинішньої глобальної фінансової кризи 63 сесія Генеральної Асамблеї ООН створила спеціальну цільову групу на чолі з Нобелівським лауреатом Дж. Стігліцем, який є активним прибічником запровадження нової резервної валюти.

Конференція ООН 8 вересня 2009 року з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) опублікувала доповідь, підготовлену групою експертів, які запропонували замінити долар новою загальносвітовою валютою. Про необхідність заміни долара новою резервною валютою, що використовується у розрахунках між країнами, більше року заявляють лідери багатьох країн. Тепер вперше з такою пропозицією виступила ООН.

Так само, як людство змушене було уніфікувати міри довжини і ваги, тепер воно може це зробити з національними грошовими системами.

Учасники «Великої вісімки», які повернулись з Італії, 21 серпня демонстрували журналістам взірці нової світової валюти. Якщо справа вже дійшла до пробних взірців, викарбуваних на Королівському монетному дворі Бельгії, хай і в одиничних золотих примірниках, то процес явно зайшов далеко. Повністю в нього включилась Італія, де серед школярів проводять конкурси на пошук назви нової валюти і її зовнішнього вигляду, а одна фірма її випускає від імені певного уряду Республіки Земля, давши її санскритську назву дхана. Поки що це лише пропагандистські акції, як і подаровані членам «Великої вісімки» примірники нової валюти. Але 20 років тому в реальність ЄВРО мало хто вірив. Потреба в запровадженні наднаціональних грошей, які не є валютою жодної держави, диктується не стільки теорією, скільки практичними потребами.

Борг США світу наближається до 11 трл. дол.. Америка заборгувала Китаю 727,4 млрд, дол., Росії — 116 млрд. дол. Механізм стягнення боргу за наводнення усього світу доларами досі незрозумілий. В першу чергу тому, що відсутній світовий уряд, чи створений ним орган.

Проблема може бути розв’язана двома шляхами:

1.         Збереженням долара як світової резервної валюти за умови запровадження суворого контролю за грошово-кредитною системою СІНА світовим співтовариством (на що США ніколи не дадуть згоди). Долар став світовою валютою і тому за ним треба здійснювати світовий контроль. Не повинно існувати таємниці фінансової звітності. Уже тепер банки Швейцарії та інших країн відмовились від банківської таємниці і роблять відкритими банківські рахунки.

2.         Запровадженням нової світової резервної валюти, що давно на часі.
Загальне намагання відв’язатися від долара, який з часу Ніксона не забезпечений золотом, позначилось на доповіді ООН. Долар став фікцією, випуск якого є ніким не контрольованою монополією США, що й дозволяє їй перерозподіляти світовий валютний продукт у власних інтересах. З цим довго доводилось миритись, протягом 30-ти років. Зміцнілі Європа і Японія не бажають бути залежними від долара, який Америка обіцяє гарантувати валовим продуктом. Виниклі диспропорції в економіці і фінансових структурах проявляються в наявності (надуванні) так званих фінансових «бульбашок», які й спровокували кризу.

 

 

Михайло Швайка,
директор Науково-дослідного інституту економічних і гуманітарних наук Київського міжнародного університету, доктор економічних наук

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com