Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Порозуміння як крок до об’єднання

Київ відвідали представники Константинопольського патріархату. Вони зустрілися з митрополитм Володимиром і назвали його фігурою, що «об’єднує всіх православних України, до якої б юрисдикції вони не належали», повідомляє сайт Української православної церкви.

Представники Константинополя також виразили подяку предстоятелю УПЦ (МП) «за зусилля по об’єднанню православних України» і повідомили, що мета їх перебування в країні — сприяння подоланню розколу.

«Проте вони підкреслили, що Вселенський патріархат не діятиме в цьому питанні в односторонньому порядку, а лише в співпраці перш за все з Українською православною церквою», — сказано в повідомленні.

У свою чергу митрополит Володимир нагородив гостей і присутнього на зустрічі главу громадської організації «За помісну Україну» Петра Ющенка ювілейними орденами «450-ліття принесення до Волині Почаєвської ікони Божії Матері».

До складу делегації Константинопольської церкви увійшли митрополит Галлський Еммануїл, генсек Священного Синоду архімандрит Ельпідофор Ламбрініадіс і священик Василіус Папафанасиус.

Члени делегації зустрілися також з президентом України Віктором Ющенком і главою УПЦ Київського патріархату Філаретом (Денисенко).

Під час зустрічі сторони висловили задоволення розвитком діалогу, започаткованого торік під час візиту в Україну Вселенського патріарха Варфоломія з нагоди відзначення 1020-ліття Хрещення Київської Русі. Зокрема, співрозмовники відзначили прогрес у відносинах між православними України, налагодження ними постійного спілкування тощо.

Президент, крім того, наголосив на необхідності поглиблення та розширення міжцерковного діалогу з метою подолання міжправославних протиріч та утворення в Україні єдиної православної церкви.

Делегація Вселенського патріархату перебуває в Україні згідно з рішенням Священного Синоду Вселенського патріархату з метою детального ознайомлення з ситуацією в українському православ’ї, пошуку шляхів врегулювання існуючих проблем.

Ющенко вважає, що візит Вселенського патріарха Варфоломея I надав поштовх для формування єдності православних церков в Україні. Про це він заявив сьогодні під час зустрічі з Варфоломеєм І у форматі віч-на-віч в минулому році.

 

 

Інтерфакс-Україна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com