Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МАУП НАДАЄ ОСВІТУ МІЖНАРОДНОГО РІВНЯ

Як відомо, Міжрегіональна Академія управління персоналом — навчальний заклад європейського рівня. Академію знають і поважають у багатьох країнах і навчатися тут мріє молодь з усього світу. Тож, про освітянські послуги МАУП для іноземців, в Україні та за кордоном, розповів проректор з міжнародних зв’язків — генеральний директор Міжнародного відкритого університету МАУП, доктор політичних наук, кандидат економічних наук Ігор Піляєв.

— Що собою являє Міжнародний відкритий університет МАУП? З якою метою створено цей підрозділ Академії?

— Міжнародний відкритий університет МАУП — це структурний підрозділ, який опікується в цілому розвитком міжнародного співробітництва, міжнародних зв’язків нашої Академії і задоволенням освітніх запитів і потреб іноземних громадян, у тому числі, щодо підготовки висококваліфікованих фахівців з різних галузей: соціальних, економічних, юридичних тощо.

— З яких країн до Академії приїздять навчатися?

— У нас навчаються студенти з 35 іноземних країн. До Академії приїжджають практично зі всіх регіонів світу, особливо багато зараз у нас навчається студентів з Китайської Народної Республіки, з Туреччини, Ірану, з Північної Африки, Близького Сходу, багато студентів з країн СНД, тобто з Росії, Молдови, Білорусі. В Академії є студенти зі всіх країн Кавказу: Азербайджану, Вірменії, Грузії, з країн Центральної Азії і навіть з далеких латиноамериканських країн, таких як Еквадор та Перу.

— Тож чим приваблює Академія своїх іноземних студентів?

— Академія розвиває інноваційні проекти, які стосуються надання освітніх послуг за кордоном через центри та філії МАУП, створені в 11 країнах світу. На сьогодні ми маємо 15 таких активно діючих філій та центрів. Наприклад, це осередки в країнах Європейського союзу: у Польщі, Чехії, Болгарії.  Зокрема, у Болгарії у нас діють три Навчально-консультаційних центри відкритої освіти. Принципово важливо, що наші центри відкритої освіти спеціалізуються на навчанні за українськими освітніми стандартами, тобто за європейськими стандартами, оскільки з 2005 року Україна стала учасницею Болонської конвенції, яка передбачає взаємне визнання дипломів про вищу освіту. Зокрема, в Чехії, ми спеціалізуємося на навчанні трудових мігрантів з України та з інших країн СНД, особливо багато студентів з Західної України. Важливо зазначити, що більшість лекцій читаються українською мовою,і цим Академія продовжує традиції української освіти в Празі, і взагалі в регіоні Центральної Європи, я маю на увазі знаменитий Український відкритий університет в Празі, який діяв ще в період між двома світовими війнами. Випускниками наших центрів висловлюються дуже позитивні оцінки. Жодних нарікань щодо визнання наших дипломів в Європі не було. Додам також, що в Польщі наприкінці червня цього року, Лодзинський навчально-консультаційний центр відкритої освіти МАУП посів почесне шосте місце серед вищих навчальних закладів освіти, які діють на території Польщі, випередивши навіть ряд провідних польських державних ВНЗ. Це свідчить про те, що в української школи за кордоном великий потенціал, і що наші освітні стандарти і наш досвід в сфері вищої освіти користуються великим попитом і повагою за кордоном, у тому числі і в країнах Європейського Союзу.

З центрів, які діють у нас за кордоном, ми маємо два центри в Росії, один з них спеціалізується саме на наданні вищої освіти і підвищенні кваліфікації для представників української діаспори в Сибіру. Це райони, де працюють, і працювали ще за радянських часів, фахівці нафтової та газової промисловості з України. Там, на базі Українського центру ділового та культурного співробітництва у місті Новий Уренгой у 2003 році було створено Сибірське представництво МАУП, яке успішно працює і зараз. Крім того, ми маємо навчально-консультаційний центр відкритої освіти в місті Петропавловськ-Камчатський, де навчаються і українці, і росіяни, в основному морських спеціальностей.

— Чи відкриваються зараз нові осередки МАУП за кордоном?

— Цього року Академія відкрила три нових осередки за кордоном. Так, уклавши договір з Азербайджанським економічним університетом, одним з провідних ВНЗ цієї країни — ми відкрили центр в Азербайджані. З’явився  центр відкритої освіти МАУП також в Болгарії у місті Варна на базі однієї з кафедр Варненського університету. І нещодавно ми уклали пакет угод з Московським інститутом бізнесу і політики, якими передбачається створення навчально-консультаційного центру МАУП у Москві.

— Мабуть, і надалі плануєте розширювати сферу освітніх послуг?

— В планах на цей навчальний рік — розробка багатьох проектів, наприклад, з німецькими партнерами з Європейської асоціації навчання та освіти в Берліні. Там Академія планує спільну розробку грантів Європейського Союзу та відкриття навчально-консультаційного центру. Крім того, зараз ми активно працюємо з партнерами в іракському Курдистані. Це офіційно визнана міжнародним співтовариством автономія в межах Іракської Республіки — регіон Курдистан. Тут є також велика потреба в отриманні освітніх послуг за європейськими стандартами. Також передбачається відкриття навчально-консультаційного центру на базі сучасної компьютерно-лінгвіс­тичної школи, яка оснащена за сучасними стандартами. Надалі планується відкриття спеціальної сту­дії, де через супутникове телебачення ми зможемо транслювати лекції, консультації наших українських викладачів з Києва на наші закордонні центри. Це інноваційна форма навчання, яка дозволяє ефективно поєднувати заочну і дистанційну освіту. Звичайно, ми активно впроваджуємо досягнення Інтернету, нових комунікаційних технологій. Так, в структурі Академії діє Телеуніверситет, тобто запроваджено систему студій, через які в онлайн режимі здійснюється навчальний процес. Професори, кваліфіковані викладачі Академії читають лекції наживо і мають змогу спілкуватися зі студентами, які знаходяться у численних відділення і філіях по всій Україні.

— Хто викладає у закордонних відділеннях МАУП?

— Академія дотримується високих стандартів, затверджених Міністерством освіти і науки України, навчальний процес здійснюється в рамках ліцензованих спеціальностей. Ми залучаємо викладачів з МАУП, запрошуємо й інших українських викладачів, щоб вони читали лекції у наших закордонних осередках, приймали іспити; звичайно, голова державної екзаменаційної комісії затверджується міністерством освіти і науки України. Однак, активно залучаються і місцеві викладачі, які читають лекції студентам цих центрів також згідно з затвердженими МОН України освітніми програмами та курсами. Нами завжди враховується специфіка регіону, наприклад у Чехії, де в нашому центрі навчається багато трудових мігрантів, ми тісно співпрацюємо з Міністерством освіти Чехії. Однак, є країни, де практикується співробітництво на основі договорів про створення центрів відкритої освіти. Особливо в країнах Європейського Союзу з розвиненою юридичною системою ми працюємо на основі горизонтальних договорів з партнерами.

— Яку підтримку надає Академія своїм студентам у Києві? Що саме пропонується молоді, яка приїздить вчитися до МАУП?

— Студенти з різних країн світу щороку приїздять до МАУП на навчання до Міжнародного підготовчого інституту. Цього року до Академії вже зараховано на навчання близько 200 іноземців. В Академії їх приймають з традиційною гостинністю. Спочатку студентам пропонується десятимісячних курс вивчення російської та української мов, а також дисципліни відповідно до стандартів Міністерства освіти і науки України — в залежності від спеціальності, яку вони обрали. Керівництво інституту забезпечує прийом, візову підтримку та реєстрацію, а також організацію навчального процесу, поселення до комфортабельних гуртожитків та добрі побутові умови.

Склавши випускні іспити, студенти отримують свідоцтво державного зразка, яке дає їм право отримувати вищу освіту в інститутах МАУП, або ж в інших ВНЗ України чи інших країн. В Академії розуміють, що люди, які приїхали до нашої країни навчатися, потребують не лише організації відповідного навчального процесу, — їм потрібна також звичайна людська увага і розуміння. Саме тому, працівники нашого навчального закладу уважно і відповідально ставляться до кожного студента. Викладачі МАУП мають достатній досвід для того, аби спростити для іноземних студентів так звану «акліматизацію». В МАУП навколо студентів створюють атмосферу комфорту та доброзичливості, адже на найближчі 5 років Академія стане для цієї молоді другою домівкою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com