Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Культуримо!

На відкритті традиційного Львівського форуму книговидавців (10 вересня ц.р.) трапилася, як би це делікатніше назвати, ідіотська ситуація. Охоронці Гаранта Конституції, котрий вирішив ощасливити своєю присутністю це інтелектуальне зібрання, скрутили і викинули за двері якогось зануду, що підійшов до Першої особи на півметра ближче, ніж йому належало — з точки зору тих же охоронців. Та от біда — якби це був рядовий читач із Сихова, то ще сяк-так, а то ж «занудою» виявився світової слави норвезький письменник Юстейн Гордер. До речі, почесний гість Форуму. У п’ятдесяти трьох країнах, де твори Гордера перекладені і видані великими тиражами, Перші особи вважали за честь потиснути руку майстра. У Львові йому руки повикручували. Як повідомляє газета «Сегодня», Гарант навіть не звернув увагу на інцидент. Бо в цей час звично ганив своїх політичних супротивників.

Вимушені ще раз повторити те, про що писали не раз. На жаль, замість влади часто-густо маємо глум над цим серйозним поняттям. Звісно, ганебний львівський епізод не мав би, як зараз кажуть, місця бути, якби турбота верховної влади про українську книжку, а ширше — про українську культуру, була важливою частиною полі­тичної доктрини Президента, а не епізодом чергової передвиборчої кампанії.

Офіційно кампанія ще не почалась, але реально вже набула далеких від політичних, конкретно — клінічних форм. Одіозний парламентський колапс практично всі експерти пояснюють страхом основних виборювачів булави припуститися помилки, яка, в свою чергу, зменшить їхні шанси на перемогу. Дехто запропонував запросити до Верховної Ради фахівців-психіатрів, аби вони дослідили це явище і дали відповідні рекомендації. Точнісінько, як колись по селах, коли дитина лякалася, приміром, півня, батьки кликали бабу-шептуху — виливати або викачувати переляк.

Але якщо комплекси наших парламентарів є, зрештою, їхньою приватною справою, то стан психічного здоров’я електорату вже не дає приводу для жартів.

Минулого тижня київська столична влада вимушена була оприлюднити вбивчу статистику, яка свідчить, що населення міста перебуває у стані глибокого психологічного депресивного колапсу. Вдвічі зросла кількість самогубств. Рівень споживання алкоголю перевищив показник, за яким починається деградація особистості, в півтора рази. Найбільше потерпають діти і юнацтво: 80% київських підлітків регулярно, себто щодня (!!!!) вживають алкоголь. При цьому дівчатка п’ють більше хлопців. Причини цього ганебного для цивілізованої України явища слід шукати в політиці не завжди адекватного мера і його хвацької команди. І не тільки в цьому. Схоже, що всім відома Перша особа віддала мажорам з Хрещатика Київ на розтерзання, як це робили у середні віки командуючі арміями після взяття штурмом чи облогою ворожого міста. Різниця в тому, що колись мародерам давали щонайбільше три доби, а в нашій ситуації — доки протримаються. Ось у що обернулися київським онукам халявні уподобання їхніх бабусь!

Не треба мати вищої медичної чи соціологічної освіти, аби дійти висновку, що найкращими ліками від цієї форми депресії є негайна відставка всієї команди мародерів на чолі з їхнім ватажком, бажано з наступною явкою з повинною до правоохоронних органів. Але в маразміючій владі все поставлене з ніг на голову. Люди, котрі уже фізично винищують простих киян, і то не поодинці, а сім’ями, скликають круглі столи, створюють якісь там комісії, розробляють програми, дають прес-конференції… і все це робиться з таким виглядом, що панове організатори прибули як мінімум з Альфи Центавра і до київського, даруйте, свинства не мають ніякого відношення.

 

 

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com