Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Завод пішов на аукціон

Конституційний Суд України відмовив Президентові України Віктору Ющенку у відкритті впровадження у справі згідно з конституційним поданням глави держави, що стосується припинення розпорядження уряду про приватизацію Одеського припортового заводу.

Про це УНІАН повідомило джерело у Фонді державного майна України. 

За словами співбесідника агентства, відповідне рішення судді КС ухвалили вчора ввечері.  

«У зв’язку з цим ніяких указів Президента, які б забороняли приватизацію ОПЗ, на сьогодні немає», — сказав співбесідник агентства. 

Як повідомлялося раніше, Фонд держмайна 15 липня оголосив конкурс про продаж 99,567% державного пакету акцій ОПЗ.  

Стартова ціна пакету складає 4 млрд. грн. Конкурс має відбутися через 75 днів після його оголошення. 17 вересня Президент України Ющенко своїм указом припинив дію положень ухвали Кабінету міністрів України №1517-р від 3 грудня 2008 р., якими передбачені проведення приватизації ВАТ Одеський припортовий завод.  

У свою чергу, прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що приватизація ОПЗ відбудеться у встановлені терміни — 29 вересня 2009 року, незважаючи на указ Президента.  

25 вересня на сайті Фонду держмайна було розміщено повідомлення про те, що фонд отримав поштою ухвалу Окружного адміністративного суду Києва про заборону вживати заходів щодо проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ Одеський припортовий завод (22 вересня Окружний адміністративний суд Києва за позовом ВАТ Дніпроазот (Дніпродзержинськ) уже втретє припинив проведення конкурсу з приватизації ВАТ Одеський припортовий завод).  

Згідно з інформацією ФДМ, ухвала суду доведена керівництвом Фонду до уваги відповідних структурних підрозділів фонду.

Як наголошується в повідомленні, Фонд звернувся із запитом до Міністерства юстиції України з проханням дати роз’яснення про процедуру виконання ухвали суду.  

Одеський припортовий завод (місто Південне, Одеська область) — другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій — за випуском азотних добрив в Україні. Спеціалізується на перевантаженні хімічної продукції, яка надходить з країн СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.

Конкурс з приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод» у вигляді відкритого аукціону відбувся вчора у Фонді державного майна України. Переможцем стало ТОВ «Нортіма» (Україна).

Проте ФДМУ вважає адекватною ціною приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод» 8-9 млрд. грн.

Про це заявив журналістам в.о. глави ФДМУ Дмитро Парфененко, коментуючи рішення комісії з приватизації ОПЗ визнати конкурс з продажу недійсним.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості повторного проведення конкурсу з приватизації ОПЗ, Д.Парфененко заявив: «Ми чекатимемо на кращі часи, у тому числі і політичні, для того, щоб була єдина політична воля, єдине бачення процесів приватизації. На мою думку, це буде наступного року».

При цьому, за його словами, умови конкурсу з приватизації ОПЗ не змінюватимуться.

 На конкурсі з продажу ОПЗ, який проходив 29 вересня, у формі відкритого аукціону, ТОВ «Нортіма» (Україна) придбало контрольний пакет Одеського припортового заводу у розмірі 99,567% статутного фонду за 5 млрд. грн. Ціна продажу перевищила початкову на 1 млрд. грн. Крок аукціону складав 50 млн. грн. У торгах взяли участь три учасники — ТОВ «Азот-Сервіс (Росія)», ТОВ «Фрунзе-Флора (Україна) і ТОВ «Нортіма» (Україна).

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com