Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Правила вибору автомобіля

Проблема вибору автомобіля, особливо першого, постає перед кожним, хто хоче записатися в ряди автоаматорів. Найчастіше вибір початкуючого автоаматора є результатом вдалої рекламної кампанії одного з автовиробників.

У автомобільних компаніях працюють цілі відділи маркетологів. Одне з їхніх базових завдань — створити цінність бренду, змусити покупця заплатити за марку автомобіля. Ви коли-небудь замислювалися, чому продукція Rolls-Royce у декілька разів дорожче, ніж Mercedes? Адже насправді Phantom за споживчими показниками не набагато краще, ніж S-class.

Перш за все, визначіться з класом автомобіля, не концентруйтеся на якійсь певній марці. Якщо у вас велика сім’я, і ви любите подорожувати разом, звер­ніть увагу на мінівени. Якщо любите полювання або рибаловлю, зважте на рамні позашляховики. Якщо ви практично не покидаєте забудови мегаполісу, придивіться до невеликих автомобілів.

Часто трапляються ситуації, коли людина завітавши до автосалону за сімейним мінівеном виїжджає, купивши повнопривідний кросовер. Згодом виявляється, що великий дорожній просвіт і повний привід йому абсолютно не потрібні, тому що він практично завжди їздить по місту і ніколи не з’їжджає з асфальту. При цьому доводиться переплачувати за кожен пройдений кілометр, тому що повнопри­від­ний автомобіль споживає більше палива і дорожче в обслуговуванні.

До вибору комплектації варто підходити з особливою ретельністю. Вибирайте тільки ті опції, які дійсно потрібні. Наприклад, не варто платити за кондиціонер, якщо ви любите свіже повітря і їздитимете з відкритими вікнами. Але якщо ваша дружина постійно мерзне, а вам завжди жарко, то роздільний кліматконтроль просто необхідний.

Пам’ятаєте, що менеджер в автосалоні завжди пропонує таку комплектацію, яка є на складі. Насправді його мало цікавлять ваші дійсні потреби. Як правило, автосалони прагнуть спочатку продати найдорожчі комплектації, оскільки на них можна більше заробити.

Не зациклюйтеся на одному автосалоні. Салони багатьох офіційних імпортерів, не говорячи вже про «сірих», конкурують між собою. У багатьох немає системи обміну автомобілями. Якщо ви не знайшли потрібної комплектації і потрібного кольору в одному автосалоні, варто навідатися до решти ділерів. Якщо відповідної комплектації немає, краще її замовити, ніж переплачувати за непотрібні опції або миритися з їх відсутністю.

Вибирати колір автомобіля за каталогом справа невдячна. Щоб оцінити, як виглядатиме автомобіль в певному кольорі, його потрібно обов’язково побачити живцем. Загальне правило — світлі тони більш практичні. На темних автомобілях краще видно бруд і вони сильніше гріються на сонці.

Не варто відразу встановлювати на автомобіль бризковики, кріплення для велосипедів, «кенгурятники» і інші аксесуари. Як правило, в автосалонах такі додаткові пристрої продаються за завищеними цінами. Набагато дешевше їх можна придбати в інтернет-магазинах або на ринку.

Однією з найважливіших процедур при придбанні нового автомобіля є тест-драйв. Купити автомобіль, не проїхавшись на ньому, все одно, що одружуватися не зустрічаючись. Раніше це було нормою, а зараз навіть звучить дико. Достатньо 15-хвилинного тесту, щоб зрозуміти, підходить вам цей автомобіль чи ні.

Також важлива вартість обслуговування автомобіля в майбутньому. Прикиньте свої фінансові можливості з урахуванням витрат на паливо і регулярне технічний огляд. Пам’ятайте, що для збереження гарантії проходити ТО потрібно тільки на фірмовому сервісі.

Не зайвим буде підрахувати, скільки автомобіль втратить в ціні за 3-5 років експлуатації. Як правило, дорогі машини втрачають в ціні значно більше. Менше всього дешевшають при старінні малолітражки японського і європейського виробництва.

У нинішніх умовах брати довгостроковий кредит на автомобіль невигідно. Реальні процентні ставки дуже високі — близько 25-35% річних. Лізингові пропозиції також не дуже привабливі. Відносно новий для України фінансовий продукт — покупка в групах, виглядає привабливо, але має багато «підводних каменів». Краще всього купувати автомобіль за готівку.

Зараз непоганий час для покупки автомобіля. Автосалони вже майже рік продають мінімальну кількість автомобілів. За цей час багато хто з них поступився своїми прибутками і пропонують дуже істотні знижки. Зростаючий долар і перспектива введення 15% податку на автомобілі можуть змінити існуюче становище.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com