Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нові вимоги ДАІ до номерних знаків

Після набуття чинності змін до ПДР, що дозволяє ДАІ фіксувати порушення швидкісного режиму за допомогою фото і відеопристроїв, автовласники почали винаходити різні способи приховати номерний знак свого авто або спотворити його.

У хід йшло все: спреї, масла, фольга, скотч, додаткові екрани і захисні таблички. Практика показала, що найбільш ефективними методами стали захисні таблички з оргскла або звичайний скотч. Але в ДАІ мають намір припинити подібну практику і випустили додаткову інструкцію. Відповідно до неї інспектор може зупинити машину, якщо на відстані не менше 20 метрів не може розгледіти букви або ж цифри на номерних знаках. Штраф складе від 170-255 гривень.

Інспектор тепер може фіксувати порушення ПДР за допомогою «Візиря» не тільки з авто, на якому є напис «ДАІ» і мигалка, але і на будь-якому оперативному автомобілі з синіми міліційними номерами (побачити їх можна лише зблизька).

Крім того, ДАІ починає практику фіксації порушень по перетину подвійної смуги або проїзд на червоне світло світлофора за допомогою пристроїв фотофіксації — це може бути додатковим доказом в суді.

Формально, у інспекторів і раніше були такі повноваження, але інс­трукція об’єднала два різні пункти підстав для зупинки автотранспорту — про відсутність знаків або їх нечитабельність — в один. Крім того, захисна табличка на номерному знаку — це був ще не привід для штрафу, оскільки з близької відстані цифри читалися, тому в інструкції тепер чітко прописано, що інспектор повинен побачити букви і цифри на номері з від­стані не менше 20 метрів.

Що ж до авто з прихованими цифрами (на фото), то їх і раніше могли оштрафувати. Проте водії вважають, що штраф в 255 грн за таке порушення менший, ніж 300 грн за перевищення швидкості, тим паче, що вони його здій­снюють неодноразово.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com