Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Буде нова концепція НАТО?

Так звана «Група мудреців» на чолі з колишнім держсекретарем США Мадлен Олбрайт цього тижня розпочала роботу над новою стратегічною концепцією НАТО.

На квітневому ювілейному саміті НАТО лідери 28 країн — членів цього найбільшого військово-політичного блоку доручили новому генсекові НАТО Андерсу фог Расмусену забезпечити розробку концепту стратегії альянсу до чергової натовської зустріч у верхах, яка, як очікується, відбудеться наприкінці 2010 року.

Формально процес роботи над документом було запущено 7 липня в Брюсселі на ініційованій НАТО представницькій міжнародній конференції з міжнародної безпеки.

Нова стратегічна концепція НАТО замінить колишню, прийняту в 1999 році, і, як очікується, враховуватиме такі нові загрози міжнародній безпеці, як піратство і переривання постачань енергоносіїв.

Закласти основу нового концепту доручено «12 мудрецям» на чолі з М.Олбрайт, чиїм заступником визначено колишнього керівника компанії Royal Dutch Shell голландця Йєрун ван дер ВЕЄРА. До складу експертної групи увійшли представники дипломатичного й наукового співтовариств Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Туреччини, Іспанії, Польщі, Латвії й Греції.

Новий генсек НАТО повідомив раніше, що розробка нової стратегічної концепції НАТО супроводжуватиметься «публічними консультаціями», зокрема, через інтернет-сайт альянсу.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com