Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

90% заробітку — хабарі

90% доходів медичного персоналу в Україні залежить від платежів, що отримуються ними від пацієнтів як неофіційна винагорода. Такі попередні результати дослідження проблеми неформальних платежів в п’яти країнах-членах ЄС, а також в Україні (ASSPRO CEE 2007), що фінансується Єврокомісією.

«Доходи медичного персоналу на 90% залежать від неформальних платежів. Іншими словами, лікар, що одержує 500 гривень офіційної зарплати, «з конверта» виймає додатково 5000 гривень», — повідомила в коментарі «Дзеркало тижня» керівник Школи охорони здоров’я НАУКМА Ірена Гріга, додавши: «Але це — попередні дані. Дослідження розраховане на п’ять років і воно продовжується».

За її словами, попередні результати дослідження, зокрема, свідчать про те, що витрати на послуги охорони здоров’я (як частка від загальних витрат на охорону здоров’я) досягають 40%.

«Це — платежі з кишені наших громадян. Причому, за попередніми оцінками, платежі «з кишені» в установах державної або комунальної форм власності здійснюються в півтора рази частіше, в порівнянні з такими у приватних клініках», — пояснила Ірена Гріга.

У свою чергу, характеризуючи нинішній стан української системи охорони здоров’я, науковий керівник дослідження Вім Грот відзначив: «Якщо грунтуватися на аналізі фінансових потоків в системі української охорони здоров’я, то основний висновок, полягає в тому, що система охорони здоров’я в Україні вже приватизована».

 

zn.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com