Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Соціологи — лікарі суспільства

Про актуальність професій соціолога і психолога та підготовку до нового навчального року розповів директор Українсько-Азербайджанського інституту соціальних наук і самоврядування імені Г.А. Алієва, доктор політичних наук, кандидат економічних наук, професор МАУП Іван Павлович Бідзюра.

— Як Інститут соціальних наук готується до нового навчального року?

— Підготовка Інституту соціальних наук та самоврядування до нового навчального року починається із завершенням навчального року 2008/2009. Як відомо, навчання — це безперервний процес і, власне, виділяти якісь етапи у підготовці самого навчального закладу до навчального процесу неможливо. Ми проаналізували хід випускної кампанії 2009 року і роботу державних екзаменаційних комісій і на основі такого аналізу розробили конкретні заходи щодо упередження можливих помилок, недоробок, які були виявлені в процесі екзаменаційних випускних сесій.

Зазначу, що колектив інституту суттєво не змінився. У нас продовжать працювати більше 40 докторів наук та професорів, більше 60 кандидатів наук і доцентів.

Важливим етапом для інституту у цьому навчальному році буде проходження акредитації за спеціальністю «Психологія». Для нас це надзвичайно важливо з урахуванням нових вимог, які змінилися з ініціативи Міністерства освіти і науки України. Це буде серйозним випробуванням для нас, оскільки практична психологія — це спеціальність, яка користується найбільшим попитом серед абітурієнтів, що й підтвердила вступна кампанія 2009 року.

В цілому інститут оновив навчальні плани, навчальні програми, зараз працюємо над введенням нових спеціальностей. Як відомо, існує відповідна процедура, потрібен певний термін, щоб офіційно включити їх у навчальний план. Ми прагнемо, щоб інститут відповідав сучасним вимогам суспільства і готував витребуваних суспільством фахівців.

Загалом, інститут практично готовий до нового навчального року, завершуються ремонтні та оздоблювальні роботи, корпус оновлено, і ми з радістю приймемо нових студентів. Думаю, що вони це відчують під час першої зустрічі з інститутом і його колективом.

— Як відбувається навчальний процес в Інституті соціальних наук та самоврядування? Чи мають студенти можливість проходити практику, зокрема у профільних установах?

— Ми дуже велике значення приділяємо саме базам для проходження практики, це завжди було так. Якщо студенти таких спеціальностей як медична та практична психологія не матимуть попередньої серйозної базової практики починаючи з ІІ, ІІІ курсу, то якими ж вони будуть фахівцями? Тому ми розширюємо бази для практики. В ринкових умовах у період фінансово-економічної кризи цей процес ускладнився, є певні труднощі з укладанням договорів з новими базами практик, але ті бази, з якими ми традиційно працюємо, тобто Інститут соціології НАН України, Інститут психології ім. Г.С.Костюка, Київська міська психіатрична лікарня ім. Павлова, КМДА і районні соціальні та патронажні служби РДА, де найбільше проходять практику наші студенти, майбутні фахівці медичної психології, є тими базами, які дають достатні практичні знання нашим студентам, аби вони набули професійних знань.

— Як Ви оцінюєте цьогорічний набір до інституту, яким Ви бачите свого студента?

— Звичайно, хотілося б мати більше студентів. На превеликий жаль, морально-психологічний стан суспільства не генерує потребу у таких фахівцях, як психологи й соціологи. Ми наступаємо на граблі вже котре десятиліття, живемо тими стереотипами, що представник влади наймогутніший і найдалекоглядніший, хоча практика підтверджує, що це зовсім не так. Суспільство має бути розумним, а керівник — мудрим. Менш освіченим народом легше управляти. А не маючи такого коду знань, який даємо ми своїм студентам — соціологам і психологам, а вони, в свою чергу, — громадянам, ми розриваємо ланцюг просвітницької діяльності. Я переконаний, що інститут з часом стане одним з базових у царині заповнення порожнини знань про суспільство. Адже соціолог — це той, хто знає, як лікувати суспільство, політолог знає, як лікувати політичну владу. На жаль, для цих двох професій ще не визріли умови, які були б витребувані самим єством українського суспільства.

— Які спеціальності чи спеціалізації користувалися найбільшим попитом під час цьогорічної вступної кампанії?

— Ми не розширювали перелік спеціальностей, наш інститут готує медичних і практичних психологів. Соціолог і психолог — це базові спеціальності, які на Заході затребувані майже у кожній установі. Адже психолог — це людина, яка працює з кадрами, з колективом. Наша мрія — розширити спеціальності за рахунок підготовки фахівців для органів місцевого самоврядування. Сьогодні таких спеціалістів в Україні не готують, при свій розгалуженості сітки навчальних закладів, як державної, так і недержавної форми власності. При величезному спектрі спеціальностей для органів місцевого самоврядування не здійснюється підготовка комплексних фахівців, які б знали все про діяльність органів місцевого самоврядування — від формування бюджету до організації і планування розвитку території, не говорячи про соціальний чинник, знаннями про який має володіти працівник органу місцевого самоврядування. Тому за нами велике майбутнє і я переконаний, що ми будемо готувати фахівців для цієї галузі суспільного управління.

— Які напутні слова Ви скажете тим першокурсникам, які прийдуть до МАУП 1 вересня?

— «Вчитися, вчитися, вчитися!». І не зупинятися в отриманні освіти. Якщо молода людина ставить перед собою мету — вона повинна її досягти, перш за все це важливо у засвоєнні знань. Тим більше, що ми на порозі нового — інформаційного суспільства, а наступне — це суспільство знань. Саме для суспільства знань, у якому житимуть наші студенти, які вступили на навчання, батьківське побажання — «Вчитися, вчитися, вчитися!»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com