Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Убито еколога

Київська міліція підтвердила факт убивства одного з активістів київського екологічного руху 59-річного Олексія Гончарова, який активно протидіяв намиванню і продажу піску у заповіднику Жуків острів, пише «КоммерсантЪ-Украина».

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, 26 травня Гончаров збирався показати журналістам місця, де відбуваються ці порушення. «О 12:15 ми зателефонували йому і домовилися про зустріч, але через 15 хвилин він був убитий невідомими», — розповів Борейко. Про вбивство Гончарова першими повідомили саме співробітники Київського еколого-культурного центру.

За даними міліції, це сталося недалеко від будинку, де жив загиблий. На момент вбивства поряд з ним була його дружина, яку побили. Як повідомив начальник центру громадських зв’язків ГУ МВС у Києві Володимир Поліщук, приїхавши на місце злочину, співробітники міліції «побачили людину з численними гематомами на обличчі і сильно розбитою головою».

«Тіло відправили в морг на експертизу. Найвірогідніше, його просто дуже сильно били», — повідомив Поліщук. У Київському еколого-культурному центрі вважають, що цей злочин — помста за активну громадську позицію Гончарова.

«Помста — одна з версій», — підтвердив По­ліщук. За фактом інциденту порушено кримінальну справу за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).

Жуків острів — історична назва території площею 1630 га у Києві в районі Столичного шосе. У 1999 році Київрада надала острову статус ландшафтного заповідника, не визначивши при цьому його межі. 22 серпня 2007 року депутати Київради зменшили територію заповідника «Жуків острів» до 196 га, а наприкінці того ж року столична мерія схвалила проект, який передбачає спорудження на території острова близько півсотні об’єктів комерційної нерухомості. 29 січня 2008 року прокуратура Києва оскаржила рішення Київради про скорочення площі заповідника. 18 вересня 2008 року Київський апеляційний госпсуд задовольнив позовні вимоги прокуратури. У результаті було визначено, що площа заповідника «Жуків острів» знову становить 1630 га і не може бути забудованою.

Проте ще у 2006 році Київрада дозволила забудову Жукового острова одній з комерційних фірм. 18 травня цього року Вищий госпсуд відмовив прокуратурі Києва у задоволенні касаційного прохання про заборону на будівництво котеджів на території заповідника «Жуків острів».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com