Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Імпорт впав

Імпорт товарів до України вперше за декілька років упав у 2,2 раза. Якщо тенденція збережеться, бюджет щомісячно втрачатиме від 250 до 500 мільйонів гривень. Стрімке падіння імпорту товарів зафіксувала Державна митна служба.

За її даними, в січні-лютому 2009 року до України було ввезено товарів на суму 4,2 мільярда доларів (без урахування імпорту газу). Для порівняння, за аналогічний період минулого року ім­портували товарів на суму удвічі більшу — 9,5 мільярда доларів, пише «Дело».

Одночасно митниця порахувала, що обсяги експорту перевищили ім­порт майже на мільярд доларів. «Експорт товарів за перші два місяці склав 5,1 мільярда», — сказав глава Державної митної служби Анатолій Макаренко.

На думку експертів, падіння імпорту почалося ще в грудні минулого року. Головною причиною його зниження стала різка девальвація гривні. На фоні нестабільності національної валюти імпортери почали масово знижувати обсяги товарів, що ввозяться до України.

Більше за всіх постраждали імпортери автомобілів, а також метало­трейдери. За підсумками минулих двох місяців імпорт цих товарів у доларовому вираженні впав на 71 і 61% відповідно.

Крім того, мінус 59% показав імпорт нафти в грошовому вираженні. Але це пов’язано не із зниженням споживання, а з тим, що ціна нафти впала у декілька разів. «У обсягах це не дуже велике зниження», — пояснює аналітик інвестиційної компанії «Драгон Капітал» Олена Бєлан.

Злий жарт з імпортом зіграло і загальне падіння попиту в Україні. В результаті популярні в країні споживчі товари іноземного виробництва також пішли в мінус. Так, імпорт текстильних виробів знизився на 35%. Разом з тим ввезення продовольчих товарів скоротилося на 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За прогнозами Олени Бєлан, найближчими місяцями падіння обсягів ім­порту триватиме і ця тенденція зберігатиметься практично весь рік. Аналітик інвестиційної компанії «Конкорд Капітал» Андрій Пархоменко говорить, що це призведе до того, що загалом за підсумками року обсяги імпорту знизяться на 35% порівняно з минулим роком.

Аналітик інвестиційної компанії «Трійка діалог» Ірина Піонтковська констатує: першими в таку групу ризику потраплять товари, які не входять до групи першої необхідності і споживання яких часто пов’язане з кредитуванням. У першу чергу це стосується автомобілів і побутової техніки.

За прогнозами Бєлан, за підсумками року імпорт продукції машинобудування до України в доларовому вираженні знизиться на 75%. «Крім того, ми чекаємо падіння в районі 50% по імпорту хімічної і металургійної продукції. В той же час зниження ім­порту продукції харчової промисловості буде менш значним — в районі 20% за підсумками року», — розповідає експерт.

У самій Держмитниці вже зараз констатують істотне зниження щодо бюджетоутворюючих груп товарів. Так, у 4 рази знизився імпорт машин, устаткування і транспорту. Крім того, не на руку держбюджету зіграє ухвалений Верховною Радою і ратифікований президентом закон про введення тимчасової 13%-ної надбавки на ряд імпортних товарів, який набуває чинності з 6 березня.

За прогнозами глави Державної митної служби Анатолія Макаренка, це негативно позначиться на надходженнях до бюджету від імпорту. «Недонадходження складуть за оптимістичним сценарієм по 250 мільйонів гривень, за песимістичним — 500 міль­йонів на місяць», — заявив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна пішла на одномоментне підвищення митних зборів на 13 процентних пунктів, щоб обмежити імпорт і захистити українських виробників. В п’ятницю, 20 лютого, президент Віктор Ющенко підписав закон про збільшення оподаткування некритичного імпорту, що загрожує прискоренням інфляції.

Виробники розраховують на те, що підвищення вартості імпорту змусить покупців перейти на українську продукцію, але побоюються збільшення обсягу «сірого» імпорту.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com