Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Porsche керуватиме Фольксвагеном

Досягнутий рівень вже зараз забезпечує Porsche більшість в будь-якому голосуванні акціонерів Фольксвагена, тобто тепер в Штутгарті можуть впливати на стратегію управління концерном.

Справжній рівень гонщика виявляється в дощ і в ожеледь, а сила компанії — в кризу. Поки індустрія балансує на межі краху, компанія Porsche продовжує жваво поглинати фольк­свагенівські активи. У перший тиждень року пройдений найважливіший контрольний пункт — частка Porsche в саксонському автогіганті перевалила за половину і склала 50,76%.

За оцінками агентства Reuters, черговий шматок розміром 8,16% обійшовся виробникові спорткаров в 6,1 млрд євро. Причому згубне для останніх падіння біржових індексів тільки полегшило штутгартцям завдання. Правда, цього разу експерти Por­sche пішли з флангу — скуповували  фольксвагенівські акції фірми Scania. У новому році майстер-клас по біржових іграх (як називають дії Porsche деякі аналітики) продовжиться: мета Porsche — 75-процентний пакет.

Фольксвагену належали 69% акцій шведського виробника вантажівок Scania. Тепер вони у Porsche. Щоб захистити права дрібних акціонерів, закон зобов’язує Porsche ініціювати викуп частини, що залишилася. Але ціну німці мають право призначити самі. Штутгартці вже заявили, що пропозиція буде, але сума зробить її чисто формальною — бо Scania не представляє для них ніякого стратегічного інтересу.

На цьому рубежі Porsche отримає тотальний фінансовий контроль над Фольксвагеном: зокрема, зможе відображати його виробництво і виручку в своєму балансі. Юридично це зробить Porsche Holding найбільшим виробником в Європі і третім в світі — після Тойоти і General Motors.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com