Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Долар і паливо

З уповільненням економічного зростання в США і Китаї, почалося падіння ціни на нафту.

На початку поточного тижня за один баррель давали не більше $67. Оптимістичний прогноз до кінця року — $60-80 за баррель. Песимістичний — $50. Як результат, можуть різко впасти ціни на нафтопродукти. Але як швидко і до якого рівня? Експерти погоджуються на думці: ситуація зараз залежить від курсу валют, оскільки велику частину нафтопродуктів трейдери купують за кордоном, розраховуючись іноземною валютою. Прес-секретар концерну «Галнафтогаз» Олесі Пограничний: — Зниження попиту на бензин і дизпаливо ми не фіксували навіть при подорожчанні до 6 гривень за літр і вище. Сьогодні ціни опустилися до рівня березневих: 5,7 грн. за літр А-95, 6,2 грн. за літр ДТ. (при ціні нафти в березні $111 за баррель і в жовтні — $63 за баррель). Тобто в жовтні визначилася чітка тенденція: ціни на автомобільне паливо в роздрібі знижуються. За два тижні ціна опускається приблизно на 15-20 копійок. Річ у тому, що в десятому місяці на переробку в Україні пішли запаси нафти, яка була законтрактірована ще в 2-3 місяці тому, тобто за ціною того часу.

Тепер все залежатиме від того, яка ціна на нафту буде на світовому ринку і який курс долара встановиться. Оскільки оператори купують паливо також в Польщі, Литві, Румунії, Білорусі, і розплачуються доларами. Але курс валют на міжбанківських торгах набагато вищий, ніж встановив Нацбанк. Можу передбачити, що автомобільне паливо буде і далі в у роздрібі дешевшати. Керівник інформаційно-аналітичного центру «Форекс-клуб» Микола Івченко: — Якщо падає ціна на нафту, то через 2-3 місяці падає ціна на бензин. Але тут треба розуміти, що 70% бензину у нас — це імпорт, завозять його з Прибалтики, Білорусі і Румунії. А купуємо ми його за долари і євро. Відповідно: в світі — нафта падає, а в Україні долар і євро зростає. Коливання бензину в останні місяці відображали коливання по долару. Долар пішов вгору — в нашій країні бензин відразу подорожчав на 15-20 коп. Потім опустився, і бензин подешевшав. Зараз є вірогідність, що бензин найближчим часом подорожчає на 10-15 коп., а дизельне паливо — на 20-25 копійок. Все залежить від курсу долара, інтервенцій Нацбанку. Але дати прогноз на рік, полгода — неможливо. Треба чекати вже наступного року, коли співвідношення курсів валют буде іншим. І чекати, як складеться ситуація в Європі. Виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн: — Роздрібні ціни на автомобільне паливо ще неділю тому не квапилися знижуватися. Як приклад — Росія і Великобританія. Це реакція на дуже швидкі темпи падіння цін на світовому ринку. У Україні була схожа ситуація: ціни на бензин і дизельне паливо дуже швидко падали. Паливо не встигало продаватися за тими цінами, по яких було куплено.

Ось, допустимий, сьогодні ми відправляємо долари за кордон, через 2 тижні нам привозять паливо, ми його продаємо... Але за ці два тижні його ціна на світовому ринку вже зменшилася. А ми купували дорожче. У жовтні українські нафтотрейдери припинили закупівлю нового палива. Оскільки немає можливості впливати на курс долара усередині країни, а реальний курс (на межбанке — до 7 гривень за $1) не збігається з курсом Нацбанку (5,7 грн/$1), і немає жодної вистави, що буде в країні завтра. Ситуацію могла б виправити заява уряду про які-небудь заходи по зміцненню курсу гривни. Ось в понеділок прем’єр говорила з нафтовиками (підвищення акцизу на нафтопродукти вводитися не буде). Як результат — з 1 листопада ціна на бензин і ДТ може опуститися на 40 копійок. Всі зараз чекають 15-мільярдного транша від Міжнародного валютного фонду, ці гроші могли б підтримати курс гривни. Але МВФ вимагав «відпустити» курс долара «у вільне плавання». Важко сказати, чи буде Нацбанк слідувати цим рекомендаціям. Тому щось прогнозувати складно.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com