Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Спецоперація «Фаїна»

25.09.2008 в українських ЗМІ з’явилися повідомлення, що Міністерство закордонних справ перевіряє інформацію про можливе захоплення піратами судна «Faina», серед членів екіпажу якого — 17 громадян України.

У прес-службі МЗС України, згідно із даними, отриманими у телефонному режимі від чергового Головного морського координаційно-рятувального центру в м. Одеса, 25 вересня о 17.04 до морського консультаційного центру у м. Піренеї (Греція) надійшло повідомлення про захоплення піратами поблизу сомалійського узбережжя судна «Faina» під прапором Белізу (українська компанія-менеджер судна «Tomax Team Inc.»), до складу екіпажу якого входять громадяни України. За інформацією представника компанії-менеджера судна, в цей день о 16.00 на зв’язок із компанією вийшов капітан «Faina» і повідомив, що до судна пришвартувалися три катери з озброєними людьми. Після цього зв’язок з капітаном обірвався. За повідомленням того ж представника, екіпаж судна складається з 21 особи, з яких 17 — громадяни України, 3 — громадяни Російської Федерації, 1 — громадянин Латвії. Інформація про характер вантажу судна уточнюється, але припускається, що на борту захопленого піратами судна «Faina» було близько трьох десятків проданих Україною танки Т-72 та інше озброєння. Посольствам України у Великій Британії та Кенії дано доручення перевірити інформацію щодо захоплення судна.

Наступного дня на брифінгу після закінчення засідання РНБО Міністр оборони України Юрій Єхануров підтвердив характер і поточнив кількість вантажу. Він також повідомив, що «Faina» вийшла з порту «Октябрьск» у Миколаєві і йшла до порту Момбасу в Кенії. Перехід здійснювався рекомендованим мор­ським шляхом на значній відстані від сомалійських кордонів. Міністр оборони підтвердив, що зараз відомі координати корабля. За його словами, капітан судна повідомив про наміри піратів у морський консультаційний центр у м. Пере у Греції. Потім цю інформацію отримав головний морський координаційний рятувальний центр в Одесі, а також морське міжнародне бю­ро.

Стає відомим, що за офіційними даними, на борту судна перебувають 33 танка Т-72 (1979-1983 рр. випуску із ремкомплектом (!)), зенітно-кулеметні установки ЗПУ-4 (1954 р. випуску без боєприпасів), гранатомети РПГ-7У (1978-1986 рр. випуску, залишковий ресурс 30%, без боєприпасів). Снаряди для танкових знарядь, боєприпаси осколково-фугасні ВОФ-36, бронебійно-підкаліберні снаряди (1977-1979 рр.). Їхня вага разом з упакуванням становить 813 т. Загальна вартість вантажу, за офіційними даними, оцінюється в $10 млн. (!).

Як Уряд України, так і Кенії вимушені були виправдовуватися, що повідомлення, які з’явилися у світових ЗМІ з приводу того, що кінцевим отримувачем вантажу являється Південний Судан — є неправдивими. Україна має сертифікат, згідно з яким Кенія є кінцевим покупцем військової техніки, яку перевозило судно «Фаїна», запевнив український міністр оборони Юрій Єхануров.

«США допомагатимуть Україні визволити з піратського полону членів екіпажу судна «Faina», — заявив виконуючий обов’язки голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко 30.09.2008 під час перебування у Вашингтоні. 10.10.2008 — нова інформація — Росія готова допомогти Україні у звільненні судна. «Ми все зробимо, що в наших силах, для звільнення моряків, але у нас немає для цього підстав — судно не наше, прапор не наш, вантаж не наш», — наголосив Володимир Жириновський. Водночас, він зазначив, якщо Росія самостійно діятиме, її можуть звинуватити в агресивних діях, адже більшість екіпажа захопленого корабля — українці, а не росіяни. Однак ще 1 жовтня помічник головкому ВМФ РФ Ігор Дигало заявив, що в деяких ЗМІ «мусується інформація про те, що сторожовий корабель «Безстрашний», який робить перехід через Атлантику в Середземне море, а потім в Аденську затоку, по прибуттю в район Сомалі негайно вступить у збройне зіткнення з піратами, які захопили судно «Faina» під прапором держави Беліз». Проте, ці заяви носять явно провокаційний характер і можуть завдати шкоди переговірному процесу зі звільнення захопленого екіпажа, а також створити загрозу життю людей, утримуваних піратами. «Командування ВМФ неодноразово заявляло про те, що перед кораблем Балтійського флоту СКР «Безстрашний» поставлена задача прибути в район Сомалі й забезпечувати протягом певного часу безпеку проходу російських судів через небезпечну від нападів піратів зону. Основний зміст цієї задачі — профілактика й попередження захоплень піратами російських судів», — заявив Дигало. Як відомо, СКР «Безстрашний» вийшов з Балтійська 24 вересня курсом на Сомалі.

Довідка. В 2008 році в Аденській затоці біля берегів Сомалі активізувалися пірати. Відповідно до доповіді, опублікованій Королівським інститутом міжнародних відносин Великобританії, у період із січня по вересень 2008 року сомалійські пірати захопили більше 30 торговельних судів. Загальна сума викупів, сплачених за звільнення судів урядами різних країн, склала близько 30 мільйонів доларів. Влада Сомалі визнала, що не спроможна самостійно впоратися із проблемою. 2 червня 2008 року ООН було прийнято резолюцію №1816, яка дозволяє іноземним військовим кораблям переслідувати піратів у територіальних водах Сомалі.

Сьогодні судно знаходиться під наглядом 7-ох кораблів зі складу 5-го флоту США, що мають завдання не допустити вивантаження зброї на берег. «Ми дуже уважно стежимо за інцидентом із «Фаїною», — говорить Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор. — Наші збройні сили там — як надводні, так і повітряні — ретельно моніторять ситуацію. І ми повідомили всім зацікавленим урядам, що у випадку, якщо будуть спроби вивантажити цю зброю для того, щоб зробити її доступною для терористів або неконтрольованих угруповань у Сомалі або в якійсь іншій країні, ми вживемо заходів». «Якщо ця зброя піде в якісь інші країни, а не тільки буде являти собою законні поставки кенійському уряду, то ми будемо стурбовані. Однак на даному етапі ми приймаємо як правдиві, заяви урядів й України, і Кенії, що це були погоджені, законні поставки зброї», — наголошує Вільям Тейлор. 

Позиція українського МІД, «вина» Мінтрансу, державної компанії «Укрспецекспорт», того ж власника судна, як і звинувачення Президентом Віктором Ющенком уряд Тимошенко і, навпаки, — окрема розмова. Не хочеться торкатися і теми моральності й відповідальності (!) країни в особі влади за долю своїх громадян. Залишимо осторонь і розслідування депутатської комісії й усі пов’язані з нею натяки, як-то, склад підпалили, щоб приховати контрабанду, ту ж ситуацію з постачанням зброї Грузії тощо.

 

Звернемо увагу на інше, а саме на нездатність України вести війни постіндустріальної війни — інформаційно-психологічні війни. Що тут мовити, адже наявна цілковита не спроможність тих же спецслужб забезпечити національні інтереси країни, а, відповідно, і безпеку держави.

Тільки кілька штрихів щодо розвитку ситуації довкола вантажу судна «Faina».

«За офіційними заявами Києва, вантаж ішов у Кенію, і начебто навіть у Найробі це підтвердили. Якби не одне «але»; у командуванні ВМС США практично на сто відсотків упевнені, що адресатом був Судан. І пірати, які орудують зараз на борту «Фаїни», нібито теж знайшли цьому документальне підтвердження у вигляді накладних на коштовний вантаж», — пише одне російське видання, що тут же передруковується іншими. Постачати зброю Судану забороняє ембарго ООН. І поставити туди цілий корабель із танками — це або усвідомлений, а виходить, протизаконний крок президента Ющенка, або він про це не знав, і тоді виникає питання про його компетентність як глави держави. Так чи інакше, а «Фаїну» до Африки відправив «Укрспецекспорт» — держструктура, підлегла президентові, констатують, як один, мас-медіа. «Партнерів України по НАТО, відправлені в Африку танки теж ставлять у незручне положення. Зам’яти скандал, тим більше у переддень обговорення для України Плану дій щодо членства в НАТО, буде важко. Навіть американці поки до цього не готові», — пишуть один за одним російські видання.

Коли постає питання про можливість використання сили для звільнення заручників і судна з вантажем, істерія в ЗМІ зростає. Поміж іншим морський експерт, на якого посилається Bi.Bi.Ci, заявляє, що «Faina» везла «загрозливу хімічну речовину», і застерігає від використання сили задля штурму судна.

Бi-Бi-Сi поширює інформацію, що воєнний вантаж судна «Faina», захопленого піратами біля берегів Сомалі, міг призначатися для Південного Судану. На це нібито є підтверджуючі документи, які опинилися у розпорядженні редакції, — копія вантажної декларації свідчить про те, що контракт на постачання техніки був укладений міністерством оборони Кенії від імені уряду Південного Судану. Ця інформація не збігається із заявами кенійських властей про те, що зброя на борту «Faina» мала бути поставлена в рамках програми з переозброєння армії Кенії. Не дивлячись на те, що імпорт зброї не є порушенням законодавства, ця історія ставить Кенію в складне становище, зокрема і через те, що власті країни сприяли припиненню громадянської війни між Південним Суданом і урядом Хартума в 2005 році. Фахівці також додають, що це не єдина партія військової техніки, що призначалася для південно-суданського уряду. Так, за деякими відомостями, в регіон в останні кілька місяців було поставлено близько сотні танків російського виробництва. Ці дані можуть свідчити про початок гонки озброєнь між Південним і Північним Суданом в очікуванні референдуму про незалежність півдня, наміченого на 2011 рік.

Піратство у водах Сомалі останнім часом набуло неабияких розмірів, однак захоплення судна «Faina» з вельми специфічним вантажем - з танками, установками «Град» та іншим озброєнням на борту — та ще в умовах, коли ООН дала санкцію на переслідування, коли заздалегідь відомо, що туди вирушили флоти провідних країн світу, а також нюанси, що обумовлюють особливості захоплення корсарами судна, ставлять багато запитань. На них експерти відповідають однозначно — це операція спецслужб, до речі, в якій пірати використовувалися «в темну». Про це опосередковано свідчать і неодноразова зміна позиції щодо ціни викупу — $ 10 млн., $ 20 млн., $ 30 млн., остання начебто — $ 8 млн., їх непослідовність у самих переговорах, а також і перестрілка між загарбниками, що відбиває, скоріш за все, відсутність єдиної позиції щодо подальших дій (проте, це лише припущення).

Зрозуміло, що й маршрут прокладався з урахуванням небезпеки захоплення у водах Аденської затоки і вибирався подалі від традиційних морських шляхів, однак судно було захоплено у точці з координатами 20°01 північної широти і 50°04 східної довготи. Це в 220 милях (близько 400 км) від узбережжя Сомалі в Індійському океані, а не в Аденській затоці. «Фаїну» чекали, а це означає, її курс і час проходу був відомий загарбникам, правильно звертає увагу автор «Пірати... і велика політика» Юрій Райхель на сторінках «День» (№179 від 07.10.2008). Це — перше.

Друге. Захоплення корабля з особливим вантажем. Сам собою випадок досить рідкісний. «Наступна серія дивацтв із «Фаїною» — організація її захисту, — визнає автор «Пірати... і велика політика» Юрій Райхель і додає, — не хочеться думати, що «Фаїну» залишили беззахисною спеціально, хоча в світлі останніх подій (політичних в Україні і довкола України на міжнародній арені — авт.) не можна нічого виключати».

Трете. Наголос на місці призначення вантажу — Південному Судані, не Кенії, «куди поставки зброї формально не заборонені, але США домагаються запровадження ембарго. І хоча в двох столицях цю інформацію спростували, вона продовжує гуляти сторінками газет (явно не випадково), причому як американських, так і російських. Дивна узгодженість. До того ж, вельми рідкісна»…

На цьому зупинимося, але це не все, що впадає в око. «Диковинок» у цій справі достатньо. Залишимо це для контррозвідки і Служби зовнішньої розвідки, інших спеціалізованих міністерств і відомств, як у цій справі, так і в інших. Хоча, коли вести мову про СБУ, то їй не до фаїн. ВИБОРИ!

 

Валентин Лисенко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com