Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мітинг проти визнання незалежності Косова

Демонстрація в столиці Чорногорії проти визнання цією країною незалежності Косова вилилася у безлади. Десятки людей отримали різні травми у зіткненнях демонстрантів з поліцією. За повідомленнями з місця подій, багато з постраждалих — співробітники поліції. Безлади почалися одразу на початку мітингу, коли декілька молодих людей почали закидати каменями і пляшками поліцейських та будівлю парламенту.

Сили правопорядку використовували сльозогінний газ. За офіційними даними, поліцією було затримано 28 осіб.

Всього на мітинг проти визнання незалежності Косова зібралося близько 10 тисяч людей. Мітингувальники скандували «Косово — серце Сербії», розмахуючи сербськими прапорами.

До 10-ої години вечора за місцевим часом ситуація в цілому вляглалася, проте на вулицях залишалися посилені наряди поліції.

Через безлади влада заборонила проведення іншого, аналогічного, мітингу, запланованого на четвер.

Чорногорія і Сербія були єдиною державою аж до 2006 року — до проведення референдуму, на якому 55% Чорногорії проголосували за незалежність.

Багато жителів Чорногорії (населення якої становить близько 650 тисяч осіб) вважають себе сербами і підтримують позицію Белграда в косовському питанні.

Представники опозиції стверджують, що, за даними соцопитувань, 80% жителів Чорногорії не підтримують рішення визнати Косово. «Ми вимагаємо, щоб уряд відкликав рішення про визнання Косова», — заявив член Соціалістичної народної партії Василь Лалосевич. Крім того, на мітингу звучали заклики провести дострокові вибори і всенародний референдум з питання визнання (чи невизнання) незалежності Косова. Нагадаємо, що минулого тижня Генеральна асамблея ООН проголосувала за те, щоб направити справу щодо проголошення Косовим незалежності до Міжнародного суду ООН в Гаазі.

З 192 членів Генасамблеї 77 висловилися за передачу справи до Міжнародного суду, 74 утрималися, 6 були проти.

У червні почала діяти новая конституція Косова. Основний закон складається з 40 розділів і 160 статей. Відповідно до конституції, затвердженої парламентом Косова 9 квітня, колишня автономія проголошується «незалежною і суверенною державою», а формою її конституційного облаштування стане парламентська республіка.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com