Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Промисловість зменшує оберти

Українська промисловість близька до рецесії на тлі ослаблення цінової кон’юнктури на міжнародному ринку, вважає керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

«У промисловості вимальовується перспектива спаду. Якщо понижуюча тенденція збережеться в жовтні, то в індустрії буде зафіксована технічна рецесія — тримісячне скорочення виробництва...», — сказав він. «Більш різкого вересневого погіршення показника обсягів промислового виробництва не спостерігалося за 1999-2007 роки», — додав Литвицький. Керівник групи радників голови НБУ також нагадав, що Нацбанк попереджав уряд про перші ознаки стагнації ще в квітні-2008.

Говорячи про причини спаду, Литвицький зазначив, що ситуація визначається, насамперед, зниженням попиту і зменшенням цін на міжнародних ринках металів і добрив.

Крім того, за його словами, агресивне збільшення імпорту продовольчих товарів розхитує конкурентну позицію харчової промисловості.

Крім того, за його словами, промислове виробництво також негативно реагує на скорочення припливу іноземних інвестицій і зниження кредитної активності. «Промислова інфляція (зростання оптових цін виробників) цього року знаходиться на історичному максимумі за всі роки існування гривні. Тому знекровлюється попит на інвестиції. Споживча інфляція (зростання роздрібних цін) пресує схильність домогосподарств витрачати кошти на товари народного споживання і продукти. Це завдає подвійного удару перспективам ділової активності, на додачу до вже згаданої депресії зовнішнього попиту», — зазначив Литвицький.

Керівник групи радників голови НБУ також зазначив, що досягнення урядового річного прогнозу з промпромисловості (7,8%) стає малоймовірним. Як відомо, промпромисловість в Україні у вересні-2008 впала у порівнянні з вереснем-2007 на 4,5%.

За підсумками дев’яти місяців зростання промпромисловості сповільнилося до 5,1% у порівнянні з 6,3% за підсумками восьми місяців, 7,3% — семи місяців, 7,5% — шести і 8% — п’яти місяців.

 

«Інтерфакс-Україна»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com