Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НБУ “ЗАМОРОЗИТЬ” БАНКИ?

Нацбанк ухвалив постанову, покликану утримати банківську систему від краху, після того як за тиждень населення вилучило $3 млрд внесків. Як стало відомо “Комерсант-Україна”, з 13 жовтня НБУ забороняє банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування, заморозивши розмір їхніх активів. Для зниження панічних настроїв НБУ запропонує президенту створити з прибутку НБУ стабілізаційний фонд, що збіль­шить гарантії вкладників з 50 тис. грн до 200 тис. грн.

Постанову, яка жорстко обмежує діяльність банків, НБУ ухвалив після консультацій у п’ятницю з Президентом Віктором Ющенком, представниками Кабінету Міністрів і менеджментом найбільших банків країни, з якими голова Нацбанку Володимир Стельмах спілкувався ще й у суботу, повідомили газеті учасники зустрічей. Постанова схожа на заходи, вжиті під час кризи в листопаді-грудні 2004 року, і, як і тоді, не зареєстрована в Мін’юсті.

Головне обмеження нинішньої постанови НБУ — шестимісячний мораторій на дострокове зняття депозитів вкладниками і приріст кредитного портфеля. “Обсяг активів заморожено станом на 13 жовтня. Банки зможуть кредитувати, але в межах погашення, або знижувати частку цінних паперів у портфелі”, — пояснило джерело газети в НБУ.

У НБУ зазначають, що в постанові не написали прямо — “заборонити видавати депозити”, бо, відповідно до Цивільного кодексу, вкладник має право достроково забрати свій депозит. “Але ми прописали, що “не допускається виконання банками зобов’язань за угодами про залучення коштів до закінчення терміну повного виконання зобов’язань незалежно від категорії контрагенту”. Тобто незалежно від того, у кого взяли гроші, в Україні чи за кордоном, забороняється виконувати ці зобов’язання достроково”, — сказало інше джерело. У випадку зменшення пасивів банків, їхнє керівництво має звертатися насамперед до акціонерів, а вже потім у НБУ — за рефінансуванням. До рішучих дій НБУ підштовхнула паніка серед населення, яке почало масово знімати депозити з усіх банків, посилена інформаційною атакою на Промінвестбанк, у який НБУ змушений був увести тимчасову адміністрацію. За даними одного з учасників зустрічі у Стельмаха, тільки за вісім останніх днів депозитні портфелі банків зменшилися на $3 млрд (на 1 жовтня портфель становив 340,1 млрд грн, або $69,96 млрд).

 

Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com