Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пірати погрожують підірвати «Фаїну»

Родичі захоплених піратами українських моряків на судні Faina вимагають зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком. Близько 20 родичів прийшли до Секретаріату Президента з відповідною вимогою, інформує УНІАН.

Мати механіка із захопленого судна Олега Пилипенка сказала, що, незважаючи на всі запевнення, поки що не виділено кошти на викуп моряків. Вона пообіцяла, що родичі членів екіпажа не підуть з Секретаріату Президента, доки їх не прийме Ющенко.

Переговори щодо звільнення захопленого сомалійськими піратами українського судна «Фаїна» повністю провалилися, передають «Подробности», посилаючись на заяву піратів, які до того ж пообіцяли до завтра блокувати будь-яку інформацію про судно. «Ми знаємо, що тепер потрібно робити», — заявив представник піратів Сугуле Алі 10 жовтня, коли сума викупу, який вони вимагали, ще становила 8 млн дол.

Нагадаємо, тоді ж Алі попередив, що у випадку неотримання грошей, пірати підірвуть судно з 20 моряками на борту, 17 з яких українці, 2 росіян, і 1 латиш.

Варто зазначити, що у суботу пірати відмовилися від послуг посередників Сомалі і збільшили суму викупу до 10 млн дол. Того ж дня припинилися переговори з власником судна, який висловив попередню згоду заплатити викуп. За деякими даними, сьогодні мали поновитися переговори, інакше «Фаїну» буде підірвано.

Попри таку небезпеку, глава прес-служби МЗС Василь Кирилич розповів газеті «24», що ні про які акції або визвольні операції найближчого дня поки що не відомо. За його словами, дипломатичні переговори ведуться на рівні міністерства оборони і МЗС Кенії, з якими через посольство України в цій країні розробляються можливі варіанти звільнення українських громадян. Ведуться переговори з цього питання і з НАТО: на останній зустрічі міністрів оборони країн — членів альянсу в Бухаресті обговорювалися варіанти звільнення «Фаїни».

Зазначимо, що судно «Фаїна», яке перевозило 33 танки Т-72 та інше озброєння, сомалійські пірати захопили 25 вересня. Вони неодноразово змінювали суму необхідного викупу, вона варіювалася від 35 до 8 млн доларів.

Навколо питання, кому призначалася зброя, також багато дискусій Так, наприклад, міністр закордонних справ Кенії Мозес Ветангула спростував повідомлення про те, що вантаж танків та іншого озброєння призначався Південному Судану, і підтвердив, що зброю купила Кенія.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com