Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Протеїнові коктейлі для росту м'язів

Про необхідність вживання протеїну для росту м'язів мають місце різні думки. Існує думка, що бодибилдеру потрібно протеїну максимум, ніж людині, що не займається культуризмом. Були проведені два дослідження з вивчення взаємозв'язку споживання протеїну і росту м'язів, які однозначно показали, що тип білка і час його прийому впливають на таке зростання.

У першому дослідженні порівнювалися ефекти від прийому протеїну і від прийому вуглеводів після закінчення тренування. Це дослідження проводилося протягом 14 тижнів. У ньому брали участь 22 добровольця, чоловіки 23-х років. Вони не тренувалися вже півроку. Протягом експерименту вони не використовували ніякі харчові добавки з анаболічним ефектом (типу креатину або білкових коктейлів).

Учасників досвіду розбили на дві групи. Одна група застосовувала протеїн, а інша - вуглеводи. Одна порція протеїну містила 16,6 грам сироваткового білка, 2,8 грам яєчного, 2,8 грам казеїну, 2,8 грам L- глютамина, а вуглеводна порція - 25 грам мальтодекстрину. Обидві порції були однаково калорійні і на смак коктейлі були абсолютно не відрізняються. Учасники експерименту брали по одній порції до тренування і по одній після. У дні, коли тренувань не було, порції видавалися тільки вранці.

На тренуваннях працювали тільки з м'язами ніг, виконуючи стандартні вправи: жим ногами, згинання та екстензіі ніг. Займалися три дні на тиждень, в кожній вправі виконували три або чотири сети.

Результати виявилися цілком очікуваними. Група, приймаюча протеїн для росту м'язів, за час занять придбала і м'язову масу і силу. Було відзначено збільшення медленносокращающихся волокон (тип I) на 18% і бистросокращающихся (тіпII) на 26%. Група, приймаюча вуглеводи, ніякого приросту не мала за обома показниками (хоча тренувальні програми були абсолютно однакові).

Таке дослідження було необхідно для підтвердження останніх робіт, що показали необхідність наявності в організмі протеїнів для росту м'язів. Ці останні роботи виявили, що якщо приймати вуглеводи після тренування, то придушуються ефекти адренального гормону катаболізму (кортизолу), зміст якого збільшується при фізичних навантаженнях. Таке зниження ефектів кортизолу зрушує баланс в напрямку м'язового росту, а вуглеводи допомагають звільненню інсуліну, який транспортує в м'язи амінокислоти. Для цього, природно, амінокислоти повинні бути присутніми, тобто без протеїну, тільки за допомогою одних вуглеводів неможливо здійснити збільшення м'язової маси.

У другому дослідженні порівнювалися ефекти впливу соєвого і молочного протеїнів на ріст м'язів.

Багато хто вважає, що соя є повільним білком. Насправді її засвоєння таке ж швидке, що і у ксб (сироваткового білка). Однак, це єдине їх схожість. Сироватковий протеїн, через свою швидкій абсорбції, сприяє синтезу м'язового протеїну. А ось соя розщеплюється в печінці, тобто бере участь, скоріше, у синтезі протеїну в печінці, а не м'язового.

У звіті за результатами досліджень було зазначено, що якщо збільшувати прийом сироваткового білка, то ефективність його дії зменшується через підвищення оксидації (окислення) в печінці. Однак ефективність дії сої зменшується ще сильніше. Таким чином, якщо спортсмен приймає білка більше, ніж необхідно його м'язам, то надлишок білка окислюється в печінці. З приводу метаболізму протеїну, серед деяких учених існує думка, що різке зменшення прийому білка людьми, звиклими до його високого споживання (як звикли бодібілдери), може призвести до негативного азотистого балансу, через інтенсивне окислення білка в печінці. Тобто передбачається, що в цій ситуації організм так звик оксидувати білок, що якщо зменшується його споживання, то збільшується розщеплення свого власного білка, тобто м'язів. Але поки таке пояснення не знайшло достатніх доказів.

Є інше пояснення перетворенню зайвого протеїну. Це - його перетворення в жир. Правда, у фізично активних людей навряд чи такий процес реальний. Тим не менш, багато фахівців продовжують стверджувати, що зайве, підвищене споживання білка може призвести до появи зайвої ваги. Але, швидше за все, це так тільки в тому випадку, якщо вся фізична активність людини зводиться до натискання кнопок на калькуляторі.

Результати дослідження показали, що при прийомі молочного протеїну відбувається більше засвоєння амінокислот, ніж при прийомі соєвого. Також з'ясувалося, що молочний протеїн ефективніше забезпечує м'язовий ріст, ніж соєвий. У сої не простежується ніяких переваг в плані анаболізму і, швидше за все, завдяки сої, відбувається синтез протеїну не в скелетних м'язах, а у внутрішніх органах.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com