Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЄС пожурив Росію за дії в Грузії

Європейський Союз засудив дії Росії в Грузії та визнання незалежності самопроголошених республік Південної Осетії та Абхазії, закликавши РФ до діалогу на принципах між­народного права.

Про це йдеться в схвалених в понеділок на засіданні Європейської Ради (самміті голів держав та урядів країн-членів ЄС) висновках.

«Європейська Рада серйозно занепокоєна від­критим конфліктом, якій спалахнув у Грузії, жорстокістю, якою він відрізнявся та непропорційною реакцією Росії», - зазначається у висновках ЄС.

Європейська Рада під­креслила, що такі війсь­кові дії не є вирішенням і не є прийнятними, висловивши скорботу за загиблими мирними жителями та стражданнями цивільного населення.

Крім того, європейські лідери засудили одностороннє рішення Росії визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії.

«Це рішення є неприйнятним, і Європейська Рада закликає інші країни не визнавати проголошену незалежність, а також доручити Єврокомісії вивчити конкретні наслідки, що можуть витікати з цього», — написано у підсумковому документі самміту.

Водночас лідери ЄС наголосили, що, враховуючи взаємну залежність Росії та ЄС, а також на тлі глобальних проблем, що стоять перед ними, не існує альтернативи для спільних відносин, ніж відносини на базі спів­праці, довіри та діалогу, на підставі поваги верховенства права та принципів, визнаних Хартією ООН і ОБСЄ.

«Ми закликаємо Росію зробити з нами цей взаємовигідний фундаментальний вибір взаєморозуміння та співпраці», - наголошується у висновках.

Лідери ЄС також закликали Раду ЄС та Єврокомісію розглянути ситуацію в її різних вимірах щодо подальшої співпраці з Росією до наступного самміту Росія-ЄС, запланованого на 14 листопада у Ніцці.

pravda.com.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com