Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Склади під Лозовою підпалили, щоб приховати нестачу снарядів?

Зараз у місті Лозова в Харківській області триває «ліквідація наслідків події». Сапери розчищають територію від вцілілих снарядів, розкиданих вибуховою хвилею. Зараз вони становлять найбільшу небезпеку. Місцеві жителі вже повертаються додому, й тому всім суворо наказали нічого не чіпати. І військові, й журналісти, й прості українці порівнюють події в Лозовій із Новобогданівкою.

95 тисяч тонн боєприпасів зберігалися на складах у Лозовій. Таку кількість називають фахівці. За попередніми даними, з 134 місць зберігання уціліли лише 15, пише «Комсомольская правда» в Украине».

«Цей арсенал можна назвати одним із найбільших на території нашої країни, — розповів заступник начальника Генштабу Збройних сил України Микола Цецюрський. — Загальна площа арсеналу в Лозовій — 494 гектари. На складах зберігалися 152-міліметрові танкові й 122-міліметрові протитанкові снаряди. В цілому — близько 33 тисяч одиниць. Майже всі вже детонували. В п’ятницю вибухали зрідка снаряди, розкидані вибуховою хвилею на 200 — 600 метрів. Окрім цього, на складах зберігалися патрони, стрілецька зброя, 122-міліметрові міни й приблизно 60 тонн пороху».

Під землею знаходяться шість великих сховищ. Хімічної зброї немає. Зате є великі тактичні ракети «Луна» й протитанкові керовані ракети. Вони — найнебезпечніші. Під час вибуху розлітаються на 5 кілометрів. Але вони не повинні вибухнути, оскільки зберігаються в розібраному вигляді, в добре захищеному місці й у надійному бетонному сховищі. Тому мене дивують вислови, що весь склад не злетів у повітря тільки дивом. Цього статись ніяк не могло.

Порівнювати харківське НП з тим, що відбулося (вірніше, регулярно відбувалося) в Новобогданівці, фахівці не беруться. Говорять — масштаби не ті, та й «начинка» у складів різна.

«У Новобогданівці все було набагато складніше. Там снаряди розліталися на 10 — 15 кілометрів! А тут не більше, ніж на один, — пояснив Цецюрський. — І площа пожежі менша».

«До того ж у Новобогданівці довкола була відкрита зона — степ, і снаряди вільно розліталися на десятки кілометрів. Тут — ліси, багато дерев, вони стали природною перешкодою. Це, звичайно, відіграло величезну роль. До того ж не варто забувати, що саме в Новобогданівці зберігалися найпотужніші реактивні ракети до систем залпового вогню «Град» і «Ураган». У Лозовій зброї такого рівня не було».

«Добре, що ракети «Луна» зберігалися в розібраному вигляді, — підтримав начальника Генштабу експерт Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Сергій Згурець. — Тому немає того, що було в Новобогданівці, де розліталися реактивні системи залпового вогню, адже виріб є зарядженою ракетою й долає дуже велику відстань».

Найвірогідніші причини НП в Лозовій — халатність військових або підпал. І хоча чиновники припускають, що вогонь — випадковість, фахівці в цьому сумніваються.

Наприклад, підполковник Геннадій Лобода, який довгий час служив у ракетних військах стратегічного призначення, розповідає, що всі склади в Радянському Союзі робилися так, що їх навіть підпалити практично неможливо. А те, що пожежа почалася через спеку, — повна нісенітниця.

«Не дурні ж будували всі ці бази! — говорить підполковник Лобода. — Там високий рівень протипожежної безпеки, цілодобово велося відеоспостереження! Скрізь є інструкції, що і як робити у разі найменшої небезпеки. І багато всього іншого. Тому людина, яка хоч щось розуміє в цьому, ніколи не повірить, що причина цього НП — спека. Я вважаю, що техногенна катастрофа трапилась через недбалість військових — це по-перше. А по-друге, склад могли спеціально підпалити, щоб приховати нестачу снарядів. Коли зникають боєприпаси, найкращий спосіб відвести від себе підозри — щось підірвати й нестачу списати на НП. Адже якщо пожежа почалася, то де була варта, яка повинна це відразу помітити?!»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com