Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Список керівників і співробітників місцевих органів Державного політичного управління УСРР, а також документів, пов’язаних з діяльністю цих осіб під час проведення в Україніполітики Голодомору та репресій

Інформація взята із сайту ssu.gov.ua

№ з/п

П.І.Б.

Посада за документом

Найменування документу

Зміст документу

Адресат документу

1.

Буланов Георгій Георгійович

Начальник Пирятинського районного відділення Харківського обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Пи-рятинського райвідділення Харківського облвідділу ДПУ УСРР у справі Ігнатухи Д.М. та інших мешканців с. Кряч-ківка Пирятинського району Харківської області. 15 жовтня 1932 р. Галузевий державний архів Служби безпеки України (далі – ГДА СБУ). – Ф. 6. – Спр. 75215-фп. – Арк. 33-36.

Обвинувачення Ігнатухи Д.М. та ще п’яти селян у проведенні антирадянської агітації проти хлібозаготівель та інших заходів влади на селі з клопотанням про застосування до них “заходів соціального захисту”. За постановою Судової Трійки при Колегії ДПУ УСРР від 06.12.1932 р. Ігнатуха Д.М. та інші обвинувачені були ув’язнені на терміни від 5 до 10 років. Реабілітовані у 1989 р.

Судова Трійка при Колегії ДПУ УСРР.

2.

Готліб Арон Якубович

Начальник Новобузького районного відділення Одеського обласного відділу ДПУ УСРР.

Постанова про направлення Новобузькому дільничному прокурору слідчої справи на обвинувачених Кас’яненка С.Г. і Кас’яненка Г.К., мешканців с. Ново-Петрівка Новобузького району Одеської області. 18 квітня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75350-фп. – Арк. 21.

Обвинувачення селян Кас’яненка С.Г. і Кас’яненка Г.К. в антирадянській агітації, спрямованій на зрив хлібозаготівель, а також у приховуванні хліба (див. обвинувальний висновок – арк. 22-23). За вироком Новобузького районного народного суду Одеської області від 9 квітня 1933 р. Кас’яненко С.Г. і Кас’яненко Г.К. засуджені до 7 та 8 років позбавлення волі з поразкою у правах на 5 років. Реабілітовані 23.03.1990 р.

Дільничний прокурор Новобузького району Одеської області.

3.

Задорожний (відомості про ім’я та по-батькові відсутні )

Начальник Недригайлівського районного відділення Чернігівського обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Недригайлівського районного відділення ДПУ УСРР у справі Римаря К.Ф., мешканця с. Сміле Недригайлівського району Чернігівської області. 25 січня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75219-фп. – Арк. 18-18 зворот.

Обвинувачення селянина Римаря К.Ф. в проведенні агітації проти колективізації та хлібозаготівель (стверджував, що влада “весь хліб забере, а люди помруть з голоду”) з клопотанням про притягнення його до кримінальної відповідальності. За вироком народного суду Недригайлівського району від 05.02.1933 р. та ухвалою Чернігівського обласного суду від 11.04.1933 р. Римар К.Ф. засуджений до 6 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах. Реабілітований 23.07.1990 р.

Дільничний прокурор Недригайлівського району Чернігівської області.

4.

Самофалов Іван Нестерович

Начальник Краснопіль-ського районного відділення Харківського обласного відділу ДПУ УСРР.

Розпорядження начальника Краснопільського райвідділення Харківського облвідділу ДПУ УСРР щодо здійснення оперативних та репресивних заходів із забезпечення хлібозаготівель. 31 грудня 1932 р.
ГДА СБУ. – Ф. 64. – Спр. 38. – Арк. 35.

Документ зобов’язував оперативного співробітника районного органу ДПУ УСРР провести оперативні заходи з метою виявлення місць зберігання прихованого селянами хліба і провести репресії щодо “спекулянтів та саботажників” у Краснопільському районі Харківської області.

Помічник оперуповноваженого Краснопільського районного відділення Харківського обласного відділу ДПУ УСРР Голованов П.І.

5.

Труфанов (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Начальник Конотопського районного відділення Чернігівського обласного відділу ДПУ УСРР.

Постанова про направлення Конотопському районному прокурору слідчої справи на обвинуваченого Яценка Й.А., мешканця с. Бочечки Конотопського району Чернігівської області. 30 листопада 1932 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75500-фп. – Арк. 9.

Обвинувачення селянина Яценка Й.А. у ворожому ставленні до радянської влади, невиконанні плану здачі хліба державі та його приховуванні. За вироком народного суду Конотопського району від 23 грудня 1932 р. Яценка Й.А. засуджено до 8 років позбавлення волі. Реабілітований 25.02.1991 р.

Прокурор Конотопсько-го району Чернігівської області.

6.

Хасюк Лев Ілліч

Заступник начальника Політичного відділу Осіновської машинно-тракторної станції (МТС) Ново-Псковського району Донецької області.

Доповідна записка про взаємовідносини Політвідділу Осіновської МТС з апаратом Ново-Псковського районного відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР. 5 червня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 64. – Спр. 2344. – Арк. 20-23, 28.

Документ містить відомості про конфлікти у середовищі співробітників ДПУ у зв’язку із проведенням репресій та виконанням за будь-яку ціну плану хлібозаготівель у Ново-Псковському районі Донецької області.

Начальник Донецького обласного відділу ДПУ УСРР Іванов В.Т., помічник начальника Секретно-політичного відділу (СПВ) ОДПУ, начальник СПВ ДПУ УСРР.

7.

Романов (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Оперативний уповноважений Особливого відділу Чернігівського обласного відділу ДПУ УСРР.

Постанова про початок слідства та обрання міри запобігання стосовно Римаря К.Ф., мешканця с. Сміле Недригайлівського району Чернігівської області. 18 грудня 1932 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75219-фп. – Арк. 1-1 зворот.

Обвинувачення селянина Римаря К.Ф. в проведенні агітації проти хлібозаготівель. За вироком народного суду Недригайлівсь-кого району від 05.02.1933 р. та ухвалою Чернігівського обласного суду від 11.04.1933 р. Римар К.Ф. засуджений до 6 років позбавлення волі у виправно-трудо-вих таборах. Реабілітований 23.07.1990 р.

Районний прокурор та начальник Райміліції Недригайлівського району Чернігівської області.

8.

Ніколаєв (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Районний уповноважений Марковського районного відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Марковського районного відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР у справі Колесника І.С., мешканця с. Марковка Марковського району Донецької області. 5 травня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75236-фп. – Арк. 18-19.

Обвинувачення селянина Колесника І.С. в антирадянській агітації та “розкладанні колгоспу” з клопотанням про його висилання до Північного Краю терміном на 10 років. 15 червня 1933 р., перебуваючи під арештом, обвинувачений Колесник І.Т. помер у Марковській районній лікарні (див. лист Марковського райапарату ДПУ до Донецького облвідділу ДПУ – арк. 21). Реабілітований 15.08.1994 р.

Судова Трійка при Колегії ДПУ УСРР.
Начальник Обліково-до-відкового відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР.

9.

Скуридін (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Районний уповноважений Ново-Миколаївсь-кого районного відділення Дніпропетровської обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Ново-Миколаєвського райвідділ-лення Дніпропетровського облвідділу ДПУ УСРР у справі Омельченка Д.З., мешканця с. Ново-Миколаївка Ново-Ми-колаївського району Дніпропетровської області. 13 грудня 1932 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75321-фп. – Арк. 3-6.

Обвинувачення Омельченка Д.З., голови сільськогосподарської артілі “Інтернаціо-нал”, у “розбазарюванні колгоспного хліба та сприянні зриву хлібозаготівель”. За вироком виїзної сесії Дніпропетровського обласного суду від 04.01.1933 р. Омельченко Д.З. засуджений до розстрілу. Реабілітований за постановою Пленуму Верховного Суду України від 17.01.1992 р.

Виїзна сесія Дніпропетровського обласного суду.

10.

Богомаз (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Уповноважений Пирятинського районного відділення Харківсько-го обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Пи-рятинського районного відділення Харківського обласного відділу ДПУ УСРР у справі Ігнатухи Д.М. та інших п’яти мешканців с. Крячківка Пиря-тинського району Харківської області. 15 жовтня 1932 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75215-фп. – Арк. 33-36.

Обвинувачення Ігнатухи Д.М. та інших п’яти селян у проведенні антирадянської агітації проти хлібозаготівель та інших заходів влади на селі з клопотанням про застосування до них “заходів соціального захисту”. За постановою Судової Трійки при Колегії ДПУ УСРР від 06.12.1932 р. Ігнатуха Д.М. та інші обвинувачені заз-нали покарання – від 5 до 10 років ув’язнення. Реабілітовані у 1989 р.

Судова Трійка при Колегії ДПУ УСРР.

11.

Логвинов Петро Дмитрович

Уповноважений Ново-Миколаївського районного відділення Одеського обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Ново-Миколаївського районного відділення Одеського відділу ДПУ УСРР у справі Омельченка Д.З., мешканця с. Ново-Миколаївка Ново-Миколаївсь-кого району Дніпропетровської області. 13 грудня 1932 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75321-фп. – Арк. 3-6.

Обвинувачення Омельченка Д.З., голови сільськогосподарської артілі “Інтернаціо-нал”, у “розбазарюванні колгоспного хліба та сприянні зриву хлібозаготівель”. За вироком виїзної сесії Дніпропетровського обласного суду від 04.01.1933 р. Омельченко Д.З. засуджений до розстрілу. Реабілітований за постановою Пленуму Верховного Суду України від 17.01.1992 р.

Виїзна сесія Дніпропетровського обласного суду.

12.

Мозговой (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Уповноважений Новобузького районного відділення Одеського обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Но-вобузького райвідділення ДПУ УСРР у справі Кас’яненка С.Г. і Кас’яненка Г.К., мешканців с. Ново-Петрівка Новобузько-го району Одеської області. 21 квітня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75350-фп. – Арк. 22-23.

Обвинувачення селян Кас’яненка С.Г. і Кас’яненка Г.К. в антирадянській агітації, спрямованій на “розклад колгоспів”, зрив хлібозаготівель, а також у приховуванні хліба, з клопотанням про притягнення їх за це до кримінальної відповідальності. За вироком Новобузького районного народного суду Одеської області від 9 квітня 1933 р. Кас’яненко С.Г. і Кас’яненко Г.К. засуджені до 7 та 8 років позбавлення волі з поразкою у правах на 5 років. Реабілітовані 23.03.1990 р.

Дільничний прокурор Новобузького району Одеської області.

13.

Новиков (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Уповноважений Недригайлівського районного відділення Чернігівського обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Недригайлівського райвідділення Чернігівського обласного відділу ДПУ УСРР у справі Римаря К.Ф., мешканця с. Протасівки Недригайлівського району Чернігівської області. 3 січня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75219-фп. – Арк. 11.

Обвинувачення селянина Римаря К.Ф. в проведенні агітації проти колективізації та хлібозаготівель (стверджував, що “влада забрала у 1931 році весь хліб, люди з голоду пухнуть”) з клопотанням про притягнення його до кримінальної відповідальності. За вироком народного суду Недригайлівського району від 05.02.1933 р. та ухвалою Чернігівського обласного суду від 11.04.1933 р. Римар К.Ф. засуджений до 6 років позбавлення волі у виправно-трудо-вих таборах. Реабілітований 23.07.1990 р.

Дільничний прокурор Недригайлівського району Чернігівської області.

14.

Прохоренко (відомості про ім’я та по-батькові відсутні)

Уповноважений Конотопського районного відділення Чернігівського обласного відділу ДПУ УСРР.

Постанова про направлення слідчої справи на обвинуваченого Яценка Й.А. Конотопському районному прокурору. 30 листопада 1932 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75500-фп. – Арк. 9.

Обвинувачення селянина Яценка Й.А. у ворожому ставленні до радянської влади, невиконанні плану здачі хліба державі та його приховуванні. За вироком народного суду Конотопського району від 23 грудня 1932 р. Яценка Й.А. засуджено до 8 років позбавлення волі. Реабілітований 25.02.1991 р.

Прокурор Конотопського району Чернігівської області.

15.

Брюховецький (відомості про ім’я та по-бать-кові відсутні)

Помічник уповноваженого Марковського рай-відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР.

Обвинувальний висновок Марковського районного відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР у справі Колесника І.С., мешканця с. Марковка Марковського району Донецької області. 5 травня 1933 р. ГДА СБУ. – Ф. 6. – Спр. 75236-фп. – Арк. 18-19.

Обвинувачення селянина Колесника І.С. в антирадянській агітації та “розкладанні колгоспу” з клопотанням про його висилання до Північного Краю терміном на 10 років. 15 червня 1933 р., перебуваючи під арештом, обвинувачений Колесник І.Т. помер у Марковській районній лікарні (див. лист Марковського райапарату ДПУ до Донецького облвідділу ДПУ – арк. 21). Реабілітований 15.08.1994 р.

Судова Трійка при Колегії ДПУ УСРР.
Начальник Обліково-до-відкового відділення Донецького обласного відділу ДПУ УСРР.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com