Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Сірі кардинали» і «чорні полковники» Осені-2008. Ч. 2. Давид Жванія

«І сказав Філістимлянин: чого ти йдеш на ме­не з палкою? Невже я собака?»… Чи можна порівняти його з біблійним Давидом?.. А от у голіафів­ській самовпевненості його ворога нікого переконувати не потрібно…

Носій індивідуальних і культурних особливостей. Людина не бідна. Навіть дуже не бідна. Настільки не бідна, що завіряє — грошей на передвиборчу кампанію Ющенка вистачить. Він готовий «заводи і пароходи» покласти до ніг кандидата у Президенти, ризикнути усім в ім’я майбутнього, свого майбутнього, яке нерозривно пов’язує з майбутнім Віктора Андрійовича.

Фігурант у справі з претензій ображеного на невдячність Віктора Юще­н­ка, зробленого посміховиськом опального російського олігарха Бориса Березовського, який через суд жадає від нього, як гаранта і соратника Ющенка, звіту про витрати грошей, якими той начебто фінансував «помаранчеву революцію».

Той, хто відхрестився від тавра «любих друзів». Той, хто голосно гримнувши дверима в «Нашій Україні», проголосив новий Майдан — Майдан №2 і створив «Народну Самооборону». Він мав свою «зірку» — Луценка.

Той, що осмілився шантажувати Банкову, погрожуючи викрити всю їх підступність. Громадянин без громадянства, українського власне. Кум, обвинувачений кумом у причетності до свого отруєння. Той, хто сам не цурається вдаватися до відвертої брехні, проте називає Президента брехуном і радий свідчити, що ніякого отруєння не було. Той, хто вказав, що дружина глави держави, одержавши українське громадянство, зберегла статус американської підданої.

Той, з кого роблять ца­па відбувайла, і той, що не згоден з чужими гріхами піти до пустелі…

Давид Жванія. Амбіційний. Схильний до перебільшення своїх досягнень і значимості. Свої особисті інтереси готовий протиставити корпоративним. Азартний і запальний. Авантюристичний і куражливий. Відчуваючи захищеність, виявляє вседозволеність. Cамовпевненості йому не займати.

Характеризується склад­­ністю визнання власних помилок, відмовою їх проаналізувати, а також виправданням через посилання на обставини. Проявляється прагненням обстоювати власні права. Орієнтується виключно на власні сили. Яскраво виражена потреба в самоповазі.

Не приймає будь-якого обмеження, що виявляється в прагненні звіль­нитися від опіки, режиму, порядку, регламентації. Не виносить психологічного тиску, протистоїть йому.

Керується об’єктивною реальністю так, як її бачить. У нього відсутній талант передбачення. Не стратег, але тактик. Він схильний до переоцінки інтелекту, власних здатностей і можливостей власних сил, недооцінки ситуації. Може виявляти виключну впер­тість, діяти всупереч логіці й доцільності в ім’я власних амбіцій. Має внутрішню установку на досягнення. Здатний фокусуватися на цілях. Налаштований іти до кінця в обстоюванні власної позиції. Прийнявши рішення, почуває себе впевнено, веде переконливо.

Він говорить, якщо глава держави буде продовжувати мститися до кінця за його заяви, то буде цьому «тільки радий». Відповідаючи на запитання, чи мстива людина Віктор Ющенко, Жванія заявляє: «Він — дурень!» Сьогодні він не приховує симпатій і пієтету до Юлії Тимошенко й БЮТ. Він готовий дискредитувати Ющенка на міжнародній арені і боротися до знищення того на президентській посаді. Він не зупиниться, адже він не зупинний.

«Й опустив Давид руку свою у торбу, і взяв відтіля камінь, і кинув із пращі, і вразив Фістімлянина в чоло... здолав Давид Фістімлянина пращею і каменем; меча ж не було в руках Давида. Тоді Давид підбіг й, наступивши на Фістімлянина, взяв меч його й вийняв його з піхов, і вдарив його, і відітнув їм голову його».

P.S. Завдяки здоровому глузду ми згодні постояти в черзі й заплатити гроші за квиток, аби побачити справжнього «Давида»… (Eco U. Fakes and Forgeries. Р. 201.)

Валентин Лисенко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com