Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Безсоння? Настав час змінювати звички!

Напруження на роботі, вантаж домашніх обов’язків і відповідальності, турбота про дітей — усе це може створити проблеми зі сном. Додайте до цього несподівані прикрощі, наприклад, звільнення з роботи, і якісний сон може стати ще більш проблематичним.

Ви не можете контролювати, аби усунути, усі фактори, що впливають на сон, але вам цілком під силу створити обстановку і виробити звички, що сприятимуть більш спокійному сну. Спробуйте використовувати такі поради фахівців американської клініки Майо.

• Щодня лягайте і вставайте в один і той самий час, навіть у суботу і неділю. Такий графік допоможе вашому організму відрегулювати цикл сну, ви краще засинатимете і краще спатимете.

• Перед сном багато не їжте. Можна перекусити тільки за дві години до сну. Якщо у вас схильність до печії, уникайте гострої і жирної їжі, щоб напади печії не заважали вам спокійно спати. Також не пийте багато рідини перед сном. Занадто велика кількість рідини змусить вас щоразу бігати в туалет.

• Увечері уникайте нікотину, кави й алкоголю. Це стимулятори, що сприяють збудженню. Кофеїну уникайте вже за вісім годин до сну. Організм не накопичує кофеїн, але потрібно багато часу, щоб усунути його дію. Те ж стосується і алкоголю. Хоча й багато хто вважає його седативним засобом, насправді ж він порушує сон.

• Регулярно займайтеся фізкультурою. Фізична активність, особливо аеробіка, допоможе вам заснути швидше і зробить ваш сон більш спокійним. Однак все це робіть не пізніше, як за три години до сну. Фізичне навантаження безпосередньо перед сном не сприяє засинанню.

• Зробіть вашу спальню прохолодною, темною, тихою і комфортабельною. Створіть ідеальну кімнату для сну. Відрегулюйте освітлення, температуру, вологість і рівень шуму. Використовуйте світлонепроникні штори, пов’язки для очей, затички для вух, вентилятор, зволожувач повітря, інші прилади, щоб створити обстановку, яка відповідає вашим потребам.

• Спіть головним чином уночі. Короткий сон у денний час може порушити ваш нічний сон. Обмежте ваш денний сон до півгодини в середині дня. Якщо працюєте ночами, тримайте вікно щільно завішеним, щоб сонячне світло, яке регулює внутрішній годинник організму, не порушувало ваш сон.

• Якщо у вас денна робота, і ви вночі спите, але маєте труднощі з пробудженням, тримайте штори відкритими, щоб сонячне світло допомогло вам пробудитися.

• Виберете комфортні матрац і подушку. Гарна постіль — поняття суб’єктивне, головне — переконатися, що ця постіль для вас.

• Якщо ви спите не на самоті, переконайтеся, що в ліжку досить місця для двох. Присутність у вашому ліжку дітей і домашніх тварин часто заважає сну, тому ви повинні обмежити час їхнього перебування там.

• Зробіть розслаблення перед відходом до сну звичною справою. Робіть це щоночі, мовби наказуючи своєму організму, що пора «згортатися». Це може бути тепла ванна або душ, читання книги, прослуховування заспокійливої музики.

• Лягайте спати, коли відчуваєте утому. Якщо не заснули протягом 15 — 20 хвилин, вставайте і робіть що-небудь. Не мучтеся, намагаючись заснути. Стрес тільки перешкодить сну.

• Використовуйте снодійне тільки як останній рятівний засіб. Порадьтеся з лікарем, перш ніж його приймати. Лікар повинен переконатися, що таблетки не будуть взаємодіяти з іншими ліками, що їхня дія не протипоказані для вашого організму. Лікар також допоможе вам визначити потрібне дозування.

• Скорочувати приймання снодійного треба поступово, ніколи не змішуйти його з алкоголем. Якщо вдень ви почуваєтеся сонливим, у вас поморочиться в голові, порадьтеся з лікарем щодо зниження дози снодійного або взагалі припинення його приймання.

• Якщо ви, вживши усі ці заходи, не усунете своєї проблеми зі сном за місяць, порадьтеся з лікарем. У вас може бути апное або синдром неспокійних ніг. Визначення і лікування причини порушень сну допоможе вам повернутися до здорового сну.


Для комфортного и приятного сна важным фактором является на чем вы спите, это казается как кровати и матраца, так и постельного белья. Лучше всего выбирать элитное постельное белье из натуральных тканей, таких как лён, хлопок и шелк. Именно постельное белье из натуральной ткани, особенно из хлопка, отлично впитывает влагу и хорошо пропускает воздух, т.е. дышит. Такое постельное белье наиболее гигиеничное и комфортное для человека.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com