Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як роблять біографію

Наш співвітчизник, відомий радянський поет Ілля Сельвінський залишив у своїх «Щоденниках поета» геніальний епізод літературної, як зараз кажуть, тусовки в 20-х роках минулого століття.

«В кутку кав’ярні когось довго і нудно били. Я хотів втрутитися. Мені сказали, що не треба, бо так треба. Це поету Єсеніну роблять біографію».

Отак навдивовижу чітко була сформульована суть майбутніх політтехнологій на теренах колишньої «однієї шостої земної кулі». Ображених — люблять. Щасливчиків — не терплять.

Минулого тижня Секретаріат Президента видав сенсацію найкрупнішого калібру: а наша прем’єр, щоб ви знали, зрадниця батьківщини! А до того ж — ворожий агент конкретно Росії.

Як кажуть в народі, сім міхів гречаної вовни, та всі неповні. Що, на Банківській вже оголосили Росії війну? І відтепер будь-які контакти з Москвою за винятком «бий москалів» слід розцінювати як найважчий акт ганебної зради?

Будь-яке звинувачення, навіть якщо йдеться про неправильне паркування машини, потребує доказів. Та в Секретаріаті Президента, де хазяйнує така собі Б., себто, особа схожа на Балогу, доказовістю не проймаються. Тут головне — кукурікнути, а там хай би й сонце не сходило. Головне — якомога болючіше дістати прем’єра. Інших проблем в Україні та довкола неї сам Б. і його прісні не бачать.

Але ж йдеться не про черговий п’яний мордобій міліціонерів в ужгородській кнайпі «Деца від Децла». Якийсь там чиновничок висуває найважчі звинувачення другій особі держави, не подавши жодного факту на їх підтвердження. Одне з двох: або він ідіот, що підлягає негайній ізоляції від здорової частини суспільства, або він сподівається на те, що Перша Особа таку холуйську відданість належно поцінує.

Якщо в такій ситуації Перша Особа мовчить, дозволяючи своїм блюдолизам пащекувати, мов зінські щенята, то, знову ж таки, маємо два варіанти: або наш Гарант втратив відчуття реальності, що можна робити в політиці, а що зась, або він не контролює ситуацію в своєму найближчому оточенні.

Що буде далі — залежить виключно від прем’єра. То вже її воля — як політика і людини. Бо й опозиція не буде стояти осторонь. Втішає один, здавалося б, другорядний факт. У когось на Банковій вистачило почуття гумору підсунути Президенту на підпис з-поміж трьохсот нагородних листів указ про відзначення Леоніда Черновецького… орденом Ярослава Мудрого.

Єдиною людиною, котра сприйняла це серйозно, виявився, як ви здогадалися, сам відзначений. Один із Інтернет-сайтів зацитував кілька фраз пана Черновецького з цього приводу:

— Ордени і медалі рано чи пізно своїх знаходять.

— Все, що я роблю і пишу — мудре.

— До 14 років я прочитав усе, що треба прочитати людині і тепер читаю тільки Біблію.

Схоже, що в Святій Книзі наш орденоносець подолав лише першу сторінку. Ту, котра після палітурки.

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com