Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП?

(Путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

Прийомна кампанія до українських ВНЗ ще тільки виходить на фінішну пряму, але висновки вже можна робити. Керівництво Міністерства освіти та науки з властивою йому інтелігентністю та делікатністю констатувало, що ректори деяких державних ВНЗ відверто саботували постанови та розпорядження Міністерства щодо особливостей цьогорічного прийому.

Висловлюючись відверто, хабарі у так званих провідних університетах та академіях як брали, так і продовжують брати. Кримінальна фантазія хабарників, здається, не має меж. В одному з престижних ВНЗ нахабно здирали по сотні гривень за сам факт прийому документів, в іншому – за 250 грн нав’язували в обов’язковому порядку якийсь друкований мотлох. Не здивуємося, якщо наступного року абітурієнтів та їхніх батьків примусять, приміром, платити ті ж 100 грн за відвідування туалетів чи за відповідь на запитання: а в якій аудиторії засідає приймальна комісія.

Наступного року нам обіцяють нові скориговані правила вступу. Але, на жаль, є дві галузі людської діяльності, в якій кожен вважає себе фахівцем. Це медицина і освіта. І що далі людина від цієї царини, то більше вона прагне повчати, а то й встановлювати свої правила лікування хвороб і навчання підростаючого покоління.

В ідеалі – в наших реаліях варто було б зробити те, що вже якось обіцяла пані прем’єр: припинити халяву державним ВНЗ у вигляді щедрих бюджетних вливань і змусити їх самих заробляти гроші. Тобто ринкова конкуренція протягом одного-двох років покаже, який ВНЗ є насправді провідним, а який – просто вішає всім на вуха макаронні вироби.

Самі батьки і працівники Міністерства освіти стверджують, що такої негативної психологічної атмосфери, як цьогорічна, не було за всю історію існування системи державних ВНЗ. А нервові клітини, як відомо, не відновлюються...

І, здається, навіть контрактники, котрі з нинішнього року змушені будуть платити в державних ВНЗ удвічі, а то й утричі більше, ніж у попередні роки, не застраховані від тих принижень і поборів, через які довелося пройти бюджетникам.

Який вихід? Єдиний. Йти туди, де вас поважають. Де до вашого бажання здобути якісну освіту ставляться
об’єктивно і чесно, де діє правило: «Не студенти для Академії, а Академія для студентів».

Саме таким ВНЗ є Міжрегіональна Академія управління персоналом. Що характерно – атмосфера набору студентів у МАУП відрізняється від того, що діється, скажімо, у КНУ чи Могилянці, як небо від землі. Ніяких нервів, ніяких істерик і вже, на жаль, звичного у кулуарах державних ВНЗ хамства. Спокій і доброзичливість, доброзичливість і спокій – те, що було характерно для МАУП завжди і те, що буде притаманним Академії завжди.

Ми вже не раз нагадували, що сьогодні, як ніколи, потрібні професійні управлінці-менеджери. В усіх галузях – від політики та дипломатії до банківської справи, медицини і соціальних установ. Виникає обґрунтоване побоювання: чи випускник ВНЗ, в якому студента ще на етапі прийому встромляють з головою в атмосферу хабарництва, неповаги, глуму і хамства, зможе позбутися цього сумнівного спадку після виходу у велике життя. А це, природно, дуже і дуже вплине на його кар’єру.

На щастя, приховати те, що діється за стінами колись славетних ВНЗ, уже неможливо. І не маємо сумнівів, що керівники престижних структур теж про це добре знають. Ось чому навіть у складні (не з вини Академії) часи для МАУП так високо цінувався диплом її випускника. Людська гідність – один з найважливіших складників цивілізованого життя.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com