Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знищення комарів матиме трагічні наслідки

Скорочення популяції комарів - переносників лихоманки денге - може призвести до поширення найбільш небезпечної форми цього вірусного захворювання, стверджують британські дослідники.

Існує чотири субтипи вірусу, що викликає лихоманку денге. При зараженні одним з них хвороба протікає у відносно легкій формі і призводить до розвитку довічного імунітету до цього різновиду вірусу. Проте повторне зараження людини, яка перехворіла іншим субтипом, небезпечне через розвиток страшної геморагічної форми лихоманки з важким перебігом і високою летальністю.

Причиною такого розвитку хвороби при повторному зараженні вважається надмірна реакція імунної системи, яка пізнає нового субтипа вірусу, але не може його знищити за допомогою вже наявних антитіл. При цьому геморагічний синдром не розвивається у людей, що заразилися кількома різновидами лихоманки одночасно, або в короткий термін – у таких випадках імунна система хворого врешті-решт виробляє імунітет до всіх наявних в організмі субтипів вірусу.

Дослідники з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини під керівництвом Йоширо Нагано спробували з’ясувати, як позначиться скорочення чисельності комарів на частоті випадків геморагічної лихоманки денге. Під час масштабних досліджень оцінювалася кількість личинок тропічних комарів роба Aedes у водоймищах, якими користувалися приблизно мільйон сімей у сільських районах Таїланду.

Як і передбачали дослідники, в районах, де чисельність інфікованих комарів була невисока, геморагічний синдром при зараженні лихоманкою денге розвивався частіше, ніж там, де інфікованих комарів було багато.

Як показує побудована вченими математична модель, скорочення частки заселених комарами водоймищ до 30% призвело б до 40% зростання числа випадків геморагічної лихоманки в Таїланді. А щоб число випадків особливо небезпечної форми захворювання пішло на спад, частку заселених комарами водоймищ необхідно було б скоротити до 10%, що майже неможливо.

Нині Всесвітня організація охорони здоров’я заохочує знищення тропічних комарів - одного з найбільш дієвих заходів боротьби з лихоманкою денге. Якщо висновки нового дослідження правильні, то подібна політика ВОЗ може призвести до зростання числа важких форм лихоманки.

За матеріалами сайту mednovosti.org.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com