Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НА РІВНІ СЕРЦЯ

Візитівка. Марек Внук, президент Дитячого центру «Сонячне світло», 33 роки, поляк. Народився в Перемишлі. Одружений, має трьох дітей. В Україні вісім років. Раніше працював у Центрі реабілітації наркозалежних і Молодіжному центрі в Швейцарії. За освітою теолог і педагог, «допоміжні» професії — радіоелектронік, інструктор з планеризму. Знає шість мов. По материнській лінії має українське коріння.

У дитячому центрі «Сонячне світло» вуличним «робінзонам» і покинутим малюкам повертають надію і радість життя.

Відома істина: сім’я — той острівець, де дитині найкраще. Діти, які відчувають батьківську любов і родинне тепло, зростають відкритішими до світу і добрішими. Але як бути тим, від кого відвернулися найрідніші, над ким знущаються ті, які мали б підтримувати і захищати? У поляка Марека Внука є відповідь на таке запитання: цих дітей треба прийняти і полюбити. У Дитячому центрі «Сонячне світло» в селі Требухів неподалік Києва, про який ми свого часу писали, сьогодні виховується тридцять дітей. Кожен з них по-різному, волею обставин, потрапив у скруту і опинився на семи вітрах. Тут їм просто кажуть: я тебе приймаю таким, як ти є, але й ти маєш довіритися нам, щоб разом ставати кращими. Хтось озброюється гучними гаслами про важливість добра і милосердя, а президент дитячого центру разом з однодумцями вже сьомий рік створює для дітей відчуття родинного затишку.

 

На світло добра

Ранок видався сонячний, і знайти потрібний мені будинок на околиці села виявилося не складно: на стінах його здалеку виблискували намальовані сонечка. Поруч два прапори — український і польський, на затишному подвір’ї маленький фонтанчик, гойдалки. Назустріч з будинку вибігла чорнява дівчина років п’ятнадцяти. «Передайте тьоті Ірі, що я до магазину, скоро повернусь, — прощебетала на одному диханні. — Дядя Марек старається для нас, а я от не завжди чемна. Це правда… Знаю, він хоче, як краще, хоче, щоб я вчилася. Мабуть, стану перукарем».

Дитинство Тамари, з якою я зіткнулася на східцях будинку, було важким. Циганська дитина з малечку привчилася до крадіжок, до спиртного, мала непевне коло друзів. Дівчинка в центрі четвертий рік, а на самому початку її треба було повертати до життя — одягти, навчити читати й писати, пояснити ази поведінки. «З нею непросто знайти спільну мову, — зізнається вихователька Ірина Довбуш. — Ось і зараз вона втекла — конфлікт виник через те, що Тамара не захотіла вчитися у нашій школі. Скоро вона відійде… Дівчинка закінчує цього року дев’ятий клас. Ми збудували школу для запущених дітей, які в 13-14 років не вміють читати й писати. Тут екстерном — рік за два — діти наздоганяють у навчанні своїх однолітків, і вже тоді можуть йти у звичайні сільські класи».

У холі просторого двоповерхового будинку — комп’ютер, піаніно, внизу кімната з тренажерами і тенісним столом. На стіні фотографії усміхнених і відкритих дитячих облич. Ось хлопці й дівчата в засніжених Карпатах, далі — на байдарках серед стрімкого потоку, у польоті на планері. Тут справді багато світла — не тільки того, що струменить через великі вікна, а й — це відчувається — світла людської теплоти. Ірина Довбуш працювала в трьох закладах подібного типу, і дай, Боже, каже жінка, щоб у кожній сім’ї так ставилися до дітей, як у їхньому центрі.

У будинку тихо. Діти в школі, вдома залишився лише семирічний Замір. Хлопчик збирається з вихователем кататися на велосипеді. Спершу неохоче йде на контакт, супить брови і відповідає простими реченнями. Та коли підходимо до стенду з дитячими малюнками, враз оживає. «Ось цю пальму і сонце я малював, і вихователька мене похвалила», — запишався малий. Замір — з родини афганських біженців. Коли ціни на оренду квартири у Києві скочили до захмарних висот, мама і восьмеро дітей опинилися на вулиці. Тих копійок, які жінка заробляє торгуючи на базарі, не вистачає навіть на харчування. Діти змушені були заглядати в смітники. За цим заняттям Марек Внук і знайшов малюків. Скільки не звертався в районні і міські дитячі служби за підтримкою, скрізь чув відмову. Відтак Замір і четверо його старших братів знайшли у «Сонячному світлі» не лише ліжко й тарілку з борщем, а й нових друзів та розуміння. Маму з молодшими дітьми пустила жити на кухню якась добра бабуся у Києві, жінка час від часу навідується до синів у Требухів.

Потрапляють до центру різними шляхами. Є вуличні діти, яких знаходять самі співробітники. Після цього на дитину оформляють необхідні документи, обстежують у лікарні, аби знати, з ким мають справу. Буває, що дітей скеровують сюди обласна і районна служби охорони дітей. «І третя категорія — діти, яких приводять за руку, — розповідає Марек Внук. — Добрий дядечко знайшов вуличну дитину, потримав у себе добу, а потім зрозумів, що це не канарейка і не мишка, а жива людина, яка потребує щоденної уваги і великих зусиль, і віддає нам… Хоча таких людей я дуже поважаю, бо їм не байдужа доля покинутих дітей».

 

«Інструменти» для життя

У «Сонячному світлі» з дітьми працюють за двома методиками. Перший напрям — щоденна педагогіка: гігієна, розпорядок дня, культура поведінки за столом. Не менш важлива і «педагогіка пригод», досвід якої Марек Внук перейняв у швейцарському центрі. Діти вчаться польотам на параплані, здійснюють походи на байдарках. А ще мандрують з компасами за маршрутами, які самі складають. Знайшли в інтернеті карту світу, де позначені точки перетину паралелей і меридіанів. В Україні таких точок понад тридцять, і недавно діти завоювали останній «пункт». Марек пригадує, як разом з дітлахами «брали точку» в Одеській області. Вона виявилася посеред винограднику в глухому болгарському селі, де всі розмовляють болгарською, дійти туди через бездоріжжя було вкрай важко. Діти тріумфували, діставшись мети.

Найголовніше, коли «пригода» вже минула, перенести враження на щоденні ситуації. Коли діти літають на парапланах, то переживають силтні емоції. «Політ — це філософія, — переконаний директор Центру. — Треба довіритися інструктору і цьому шматку матеріалу, який над тобою. А головне — здолати страх. І ні з чим не порівняти ті емоції, які людина переживає під час приземлення. Тож коли дитина каже — я не піду до школи, бо мене там не розуміють, я запитую: «А як з парапланом? Адже треба вийти на гору, занести спорядження, повірити інструкторові, що все буде добре. І коли ти приземляєшся і переживаєш момент щастя, як вважаєш, ціна затрачених зусиль була варта цього успіху?» «Ну звичайно! — погоджується дитина». «Ось так і в школі, — кажу йому. — Треба повірити в себе і все буде гаразд».

У центрі працюють двоє педагогів і п’ятеро вихователів. «Тьотя Іра», «дядя Марек» — саме так діти звертаються діти до своїх наставників. Я запитую пана Марека, а як він сприймає своїх підопічних — як дітей, учнів, друзів? «Не хочу їх обманювати і казати: я ваш тато, — відповідає щиро. — Бо в такому разі мав би забрати їх до себе додому. Однак з дітьми, які тут живуть, у мене емоційна прив’язаність. Я люблю цих дітей як рідних і хочу бачити їх успішними, хвилююся за них, коли щось не так — не сплю ночами...»

Колишні вихованці «Сонячного світла» часто телефонують, приїжджають у гості, скучають. Дехто, зіткнувшись з холодом і байдужністю світу, просить прийняти їх назад. Чи можуть діти вулиці повернутися до нормального життя? В ідеальних умовах — так, вважає пан Марек. Якщо вони зможуть вибачити рідним кривду і біль, яких зазнали. Звісно, їм «на дорогу» треба дати певний набір інструментів — допомогти закінчити школу, виробити навики самообслуговування, вселити відчуття власної гідності. Багато залежить від держави, в якої, на жаль, до цих дітей не «доходять руки». Валя, яка потрапила до центру, не вміючи ні читати, ні писати, закінчила школу й академію краси в Києві, працює перукарем. Але, отримуючи 300 — 400 доларів зарплати, чи може винайняти собі в столиці квартиру? Як сирота, вона має за законом право на житло, однак на практиці все інакше.

Віталик — специфічна вулична дитина. Хлопчик не крав, а намагався гроші завжди заробити: мив машини, розвантажував товар. Пішов з дому через складні стосунки з вітчимом. Чотири роки провів у Центрі. Тепер повернувся в родину і замінив своїм молодшим братам і сестрам батька.

 

«Вибив шибку? Отже, ваш!»

У селі до дітей центру ставляться по-різному. Хтось схвалює Марекову справу, а дехто стереотипно вважає: з дитбудинку — отже, хуліган, злочинець. «Недавно я косив траву на подвір’ї, — розповідає пан Марек. — Прибігає сімейна пара, яка недавно сюди перебралася з Києва. Чолов’яга давай кричати: «Я вас тут усіх переб’ю». Виявляється, хтось розбив шибку в його будинку. Ну й він вирішив: хто ж, як не наші діти? І хоча через два дні з’ясувалося, що це не так, ви думаєте, ці люди вибачилися?» — риторично запитує пан Марек.

Існує центр на добродійні кошти від західних організацій і меценатів. Українські ж добродійники значно «скромніші». Марек зізнається, що на пальцях однієї руки може перерахувати ті пожертви, які надійшли з України. Одна Броварська автозаправка переказала тисячу гривень, трохи допоміг знайомий бізнесмен та підтримав грошима особисто голова райдержадміністрації Микола Діденко.

Знайома, розповідаючи мені про дитячий центр у Требухові, весь час повторювала: «Ну навіщо це йому треба? Ну не спроста це…» Марек Внук на такі закиди лише посміхається. «Мені це не треба, я просто хочу цим займатися. Життя одне і присвятити його чомусь, що не дає радості від допомоги іншим, — трохи безглуздо, як на мене. Скільки людей ганяються за грошима — квартиру купити, машину, порозважатися. І багато з них не доживають навіть до пенсійного віку, помираючи від стресів. Яка різниця — одна в мене машина чи дві? Я знаходжу втіху в тому, що бачу надію в очах дітей залишених, яким ні звідки чекати на допомогу, і знаю, що цю надію їм дають у нашому Центрі. А ще я вірю в покликання, в те, що Бог благословив мене займатися такими дітьми…»

P. S. «А я вже й повернулася, — випурхнула з-за рогу Тамара, коли я виходила з будинку. — Приїжджайте до нас частіше!»

Юлія КОСИНСЬКА, фото автора

Київ — Требухів

У дитячому центрі «Сонячне світло» вуличним «робінзонам» і покинутим малюкам повертають надію і радість життя.

Відома істина: сім’я — той острівець, де дитині найкраще. Діти, які відчувають батьківську любов і родинне тепло, зростають відкритішими до світу і добрішими. Але як бути тим, від кого відвернулися найрідніші, над ким знущаються ті, які мали б підтримувати і захищати? У поляка Марека Внука є відповідь на таке запитання: цих дітей треба прийняти і полюбити. У Дитячому центрі «Сонячне світло» в селі Требухів неподалік Києва, про який ми свого часу писали, сьогодні виховується тридцять дітей. Кожен з них по-різному, волею обставин, потрапив у скруту і опинився на семи вітрах. Тут їм просто кажуть: я тебе приймаю таким, як ти є, але й ти маєш довіритися нам, щоб разом ставати кращими. Хтось озброюється гучними гаслами про важливість добра і милосердя, а президент дитячого центру разом з однодумцями вже сьомий рік створює для дітей відчуття родинного затишку.

На світло добра

Ранок видався сонячний, і знайти потрібний мені будинок на околиці села виявилося не складно: на стінах його здалеку виблискували намальовані сонечка. Поруч два прапори — український і польський, на затишному подвір’ї маленький фонтанчик, гойдалки. Назустріч з будинку вибігла чорнява дівчина років п’ятнадцяти. «Передайте тьоті Ірі, що я до магазину, скоро повернусь, — прощебетала на одному диханні. — Дядя Марек старається для нас, а я от не завжди чемна. Це правда… Знаю, він хоче, як краще, хоче, щоб я вчилася. Мабуть, стану перукарем».

Дитинство Тамари, з якою я зіткнулася на східцях будинку, було важким. Циганська дитина з малечку привчилася до крадіжок, до спиртного, мала непевне коло друзів. Дівчинка в центрі четвертий рік, а на самому початку її треба було повертати до життя — одягти, навчити читати й писати, пояснити ази поведінки. «З нею непросто знайти спільну мову, — зізнається вихователька Ірина Довбуш. — Ось і зараз вона втекла — конфлікт виник через те, що Тамара не захотіла вчитися у нашій школі. Скоро вона відійде… Дівчинка закінчує цього року дев’ятий клас. Ми збудували школу для запущених дітей, які в 13-14 років не вміють читати й писати. Тут екстерном — рік за два — діти наздоганяють у навчанні своїх однолітків, і вже тоді можуть йти у звичайні сільські класи».

У холі просторого двоповерхового будинку — комп’ютер, піаніно, внизу кімната з тренажерами і тенісним столом. На стіні фотографії усміхнених і відкритих дитячих облич. Ось хлопці й дівчата в засніжених Карпатах, далі — на байдарках серед стрімкого потоку, у польоті на планері. Тут справді багато світла — не тільки того, що струменить через великі вікна, а й — це відчувається — світла людської теплоти. Ірина Довбуш працювала в трьох закладах подібного типу, і дай, Боже, каже жінка, щоб у кожній сім’ї так ставилися до дітей, як у їхньому центрі.

У будинку тихо. Діти в школі, вдома залишився лише семирічний Замір. Хлопчик збирається з вихователем кататися на велосипеді. Спершу неохоче йде на контакт, супить брови і відповідає простими реченнями. Та коли підходимо до стенду з дитячими малюнками, враз оживає. «Ось цю пальму і сонце я малював, і вихователька мене похвалила», — запишався малий. Замір — з родини афганських біженців. Коли ціни на оренду квартири у Києві скочили до захмарних висот, мама і восьмеро дітей опинилися на вулиці. Тих копійок, які жінка заробляє торгуючи на базарі, не вистачає навіть на харчування. Діти змушені були заглядати в смітники. За цим заняттям Марек Внук і знайшов малюків. Скільки не звертався в районні і міські дитячі служби за підтримкою, скрізь чув відмову. Відтак Замір і четверо його старших братів знайшли у «Сонячному світлі» не лише ліжко й тарілку з борщем, а й нових друзів та розуміння. Маму з молодшими дітьми пустила жити на кухню якась добра бабуся у Києві, жінка час від часу навідується до синів у Требухів.

Потрапляють до центру різними шляхами. Є вуличні діти, яких знаходять самі співробітники. Після цього на дитину оформляють необхідні документи, обстежують у лікарні, аби знати, з ким мають справу. Буває, що дітей скеровують сюди обласна і районна служби охорони дітей. «І третя категорія — діти, яких приводять за руку, — розповідає Марек Внук. — Добрий дядечко знайшов вуличну дитину, потримав у себе добу, а потім зрозумів, що це не канарейка і не мишка, а жива людина, яка потребує щоденної уваги і великих зусиль, і віддає нам… Хоча таких людей я дуже поважаю, бо їм не байдужа доля покинутих дітей».

«Інструменти» для життя

У «Сонячному світлі» з дітьми працюють за двома методиками. Перший напрям — щоденна педагогіка: гігієна, розпорядок дня, культура поведінки за столом. Не менш важлива і «педагогіка пригод», досвід якої Марек Внук перейняв у швейцарському центрі. Діти вчаться польотам на параплані, здійснюють походи на байдарках. А ще мандрують з компасами за маршрутами, які самі складають. Знайшли в інтернеті карту світу, де позначені точки перетину паралелей і меридіанів. В Україні таких точок понад тридцять, і недавно діти завоювали останній «пункт». Марек пригадує, як разом з дітлахами «брали точку» в Одеській області. Вона виявилася посеред винограднику в глухому болгарському селі, де всі розмовляють болгарською, дійти туди через бездоріжжя було вкрай важко. Діти тріумфували, діставшись мети.

Найголовніше, коли «пригода» вже минула, перенести враження на щоденні ситуації. Коли діти літають на парапланах, то переживають силтні емоції. «Політ — це філософія, — переконаний директор Центру. — Треба довіритися інструктору і цьому шматку матеріалу, який над тобою. А головне — здолати страх. І ні з чим не порівняти ті емоції, які людина переживає під час приземлення. Тож коли дитина каже — я не піду до школи, бо мене там не розуміють, я запитую: «А як з парапланом? Адже треба вийти на гору, занести спорядження, повірити інструкторові, що все буде добре. І коли ти приземляєшся і переживаєш момент щастя, як вважаєш, ціна затрачених зусиль була варта цього успіху?» «Ну звичайно! — погоджується дитина». «Ось так і в школі, — кажу йому. — Треба повірити в себе і все буде гаразд».

У центрі працюють двоє педагогів і п’ятеро вихователів. «Тьотя Іра», «дядя Марек» — саме так діти звертаються діти до своїх наставників. Я запитую пана Марека, а як він сприймає своїх підопічних — як дітей, учнів, друзів? «Не хочу їх обманювати і казати: я ваш тато, — відповідає щиро. — Бо в такому разі мав би забрати їх до себе додому. Однак з дітьми, які тут живуть, у мене емоційна прив’язаність. Я люблю цих дітей як рідних і хочу бачити їх успішними, хвилююся за них, коли щось не так — не сплю ночами...»

Колишні вихованці «Сонячного світла» часто телефонують, приїжджають у гості, скучають. Дехто, зіткнувшись з холодом і байдужністю світу, просить прийняти їх назад. Чи можуть діти вулиці повернутися до нормального життя? В ідеальних умовах — так, вважає пан Марек. Якщо вони зможуть вибачити рідним кривду і біль, яких зазнали. Звісно, їм «на дорогу» треба дати певний набір інструментів — допомогти закінчити школу, виробити навики самообслуговування, вселити відчуття власної гідності. Багато залежить від держави, в якої, на жаль, до цих дітей не «доходять руки». Валя, яка потрапила до центру, не вміючи ні читати, ні писати, закінчила школу й академію краси в Києві, працює перукарем. Але, отримуючи 300 — 400 доларів зарплати, чи може винайняти собі в столиці квартиру? Як сирота, вона має за законом право на житло, однак на практиці все інакше.

Віталик — специфічна вулична дитина. Хлопчик не крав, а намагався гроші завжди заробити: мив машини, розвантажував товар. Пішов з дому через складні стосунки з вітчимом. Чотири роки провів у Центрі. Тепер повернувся в родину і замінив своїм молодшим братам і сестрам батька.

«Вибив шибку? Отже, ваш!»

У селі до дітей центру ставляться по-різному. Хтось схвалює Марекову справу, а дехто стереотипно вважає: з дитбудинку — отже, хуліган, злочинець. «Недавно я косив траву на подвір’ї, — розповідає пан Марек. — Прибігає сімейна пара, яка недавно сюди перебралася з Києва. Чолов’яга давай кричати: «Я вас тут усіх переб’ю». Виявляється, хтось розбив шибку в його будинку. Ну й він вирішив: хто ж, як не наші діти? І хоча через два дні з’ясувалося, що це не так, ви думаєте, ці люди вибачилися?» — риторично запитує пан Марек.

Існує центр на добродійні кошти від західних організацій і меценатів. Українські ж добродійники значно «скромніші». Марек зізнається, що на пальцях однієї руки може перерахувати ті пожертви, які надійшли з України. Одна Броварська автозаправка переказала тисячу гривень, трохи допоміг знайомий бізнесмен та підтримав грошима особисто голова райдержадміністрації Микола Діденко.

Знайома, розповідаючи мені про дитячий центр у Требухові, весь час повторювала: «Ну навіщо це йому треба? Ну не спроста це…» Марек Внук на такі закиди лише посміхається. «Мені це не треба, я просто хочу цим займатися. Життя одне і присвятити його чомусь, що не дає радості від допомоги іншим, — трохи безглуздо, як на мене. Скільки людей ганяються за грошима — квартиру купити, машину, порозважатися. І багато з них не доживають навіть до пенсійного віку, помираючи від стресів. Яка різниця — одна в мене машина чи дві? Я знаходжу втіху в тому, що бачу надію в очах дітей залишених, яким ні звідки чекати на допомогу, і знаю, що цю надію їм дають у нашому Центрі. А ще я вірю в покликання, в те, що Бог благословив мене займатися такими дітьми…»

P. S. «А я вже й повернулася, — випурхнула з-за рогу Тамара, коли я виходила з будинку. — Приїжджайте до нас частіше!»

Юлія КОСИНСЬКА,
фото автора

Київ — Требухів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com