Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як виглядав Юлій Цезар?

Бюст Юлія Цезаря, придбаний Британським музеєм у 1818 році, який вважався античним оригіналом, зробленим ще за життя геніального політика, сучасними методами мистецтвознавчого і технічного аналізу був викритий як підробка. Скандал спалахнув жахливий.

Річ у тому, що бюст виконаний невідомим імітатором з таким дотриманням стилістики й естетичних нормативів давньоримського скульптурного портрета і так часто повсюди копіювався, що тепер уже неможливо відділити образ римського диктатора від його підробленого зображення. У свідомості мільярдів людей фальшива зовнішність Цезаря закарбувалася як еталон. Як насправді виглядав великий полководець, ми, можливо, не взнаємо ніколи. Інший експонат Портлендська ваза до недавнього часу вважалася однією з цінних давньоримських знахідок, що зберігаються в Британському музеї. Зараз її античне походження поставлено під сумнів. Доктор Джером Айзенберг, один з найбільших знавців античного мистецтва, заявив: «Я переконаний, що Портлендську вазу створено в епоху Відродження». Один з головних експонатів Музею історії Ізраїлю — плід гранатового дерева із слонячої кістки, датований VIII століттям до нашої ери, в 2005 році було визнано підробкою. Раніше вважалося, що унікальний виріб стародавніх майстрів служив атрибутом релігійних ритуалів в єрусалимському храмі царя Соломона, зруйнованому військами Ассірії в 586 році до н.е. Вчені думали, що кістяний гранат був набалдашником на жезлі одного з первосвящеників. Про це свідчив вирізаний на виробі напис на староєврейській мові: «Святий дар священикам Будинку Господня». Гранат із слонячої кістки знайшов французький археолог Андре Лемер в антикварному магазині Єрусалима ще наприкінці 70-х років минулого століття. Він вивчив гранат і навіть написав про нього наукову працю. Після короткої подорожі по руках приватних колекціонерів у 1988 році цей «єдиний предмет, що залишився від Першого храму», за $600 тис. купив Музей історії Ізраїлю. Група експертів, яка протягом кількох місяців обстежували експонат за допомогою сучасних технологій, врешті дійшла висновку, що гранат справді стародавній, проте напис зроблено на ньому всього кілька десятків років тому.

Сергій Лебедько
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com