Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ющенко і інфляція

Президент України Віктор Ющенко заявив, що сьогоднішні темпи інфляції в Україні — це результат помилок у національній економічній політиці, а не наслідок інфляційних процесів у світі.

Сьогодні в Києві Ющенко висловив стурбованість ситуацією, що склалася на економічному ринку України. Він, зокрема, нагадав, що за 5 місяців інфляція складала понад 14%: «Це надто багато, і це має турбувати всіх».

Також Президент звернув увагу на розмови про вплив світових тенденцій. «Аналогічний міжнародний вплив йде і на білоруський ринок, і на російський ринок, і на польський ринок, і на молдавський ринок. Але чому в Україні інфляція в 4 рази вища, ніж у світі? Очевидно, це означає, що основною причиною є помилки у внутрішній економічній політиці, і про це необхідно чесно говорити», — сказав Ющенко.

Глава держави також розкритикував ситуацію на валютному і кредитному ринках. За словами Ющенко, людей турбує, що буде далі з курсом валют, оскільки сьогодні гривня вийшла з валютного коридору. Говорячи про кредитний ринок, Президент зазначив, що сьогодні обсяг кредитування скорочується. Зокрема, за словами Ющенка, у червні приріст обсягів кредитування складав лише 2%, і якщо порівняти його з рівнем інфляції в 14%, то це означає скорочення.

«За допомогою якого ресурсу економіка повинна розвиватися?», — запитав Президент, зазначивши, що вищенаведені цифри свідчать про те, що реальна кредитна ставка сьогодні складає 18-21%.

«Це не та процентна ставка, що дає стимул для розвитку національної економіки», — сказав Ющенко, зазначивши, що згадані обставини є серйозним викликом, який вимагає сьогодні узгодити позиції Нацбанку й уряду для покращення ситуації.

Тим часом у НБУ заявили, що дії Кабміну суперечать планові антиінфляційних заходів, а до однозначного показника інфляція наблизиться тільки через два роки.

За матеріалами УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com