Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зупинити торгівлю людьми!

Витяг з Доповіді Державного департаменту США про торгівлю людьми від 4 червня 2008 р. УКРАЇНА (2 ГРУПА)

Україна є країною транзиту чоловіків, жінок та дітей, яких вивозять за кордон для комерційної сексуальної експлуатації та примусової праці. Українських жінок перевозять до Росії, Польщі, Туреччини, Чеської республіки, Об’єднаних Арабських Еміратів, Австрії, Італії, Португалії, Німеччини, Греції, Ізраїлю, Іспанії, Лівану, Угорщини, Словаччини, Кіпру, Великої Британії, Нідерландів, Сербії, Аргентини, Норвегії та Бахрейну.

Більшість українських жертв такої торгівлі людьми становлять чоловіки, яких піддавали експлуатації в Росії, Чеській республіці та Польщі. Там вони працювали переважно на виробництві та будівництві, у сільському господарстві та моряками. Також з’явилися ознаки того, що Україна стала державою транзиту людей із сусідніх країн, яких продають для трудової і сексуальної експлуатації. Крім того, торгівля людьми відбувається на території України; чоловіків і жінок продають у самій країні задля трудової експлуатації у сільському господарстві та сфері послуг, сексуальної експлуатації та примусового жебрацтва. Діти з України стають жертвами торгівлі людьми і в межах країни, і за кордоном, використовуються для комерційної сексуальної експлуатації, примусового жебрацтва та рабської праці у сільському господарстві. Відповідно до дослідження Міжнародної організації з міграції, оприлюдненого у грудні 2006 року, з 1991 року приблизно 117 000 українців були примусово залучені до експлуатації в Європі, на Близькому Сході та в Росії.

Влада України не повною мірою дотримується мінімальних стандартів щодо викорінення торгівлі людьми, проте вона докладає до цього великих зусиль. Хоч і мало підтверджень діяльності, спрямованої на подолання причетності державних службовців до торгівлі людьми, місцева влада продемонструвала певний прогрес у допомозі потерпілим. Влада також зробила скромний, але важливий крок у призначенні покарань засудженим торгівцям людьми, переслідуванні торгівлі людьми, навчанні суддів та проведенні превентивних кампаній.

Рекомендації для України:

І надалі вживати заходи для притягнення торгівців людьми до значних строків ув’язнення; вжити заходів стосовно причетності державних службовців до торгівлі людьми; продовжувати спеціалізовані навчання для прокурорів та суддів; збільшити фінансування на захист і допомогу потерпілим від торгівлі людьми та вжити заходи щодо зменшення попиту на комерційний секс.

Притягнення до відповідальності

У 2006 році Україна продемонструвала прогрес у переслідуванні та покаранні осіб, що вчинили злочини, пов’язані з торгівлею людьми. Відповідно до статті 149 Кримінального кодексу України, всі форми торгівлі людьми заборонено, а покарання за них суворе і відповідає покаранням за інші тяжкі злочини, зокрема за зґвалтування. У 2007 році компетентні органи влади розслідували 82 справи та заарештували 56 осіб. Міністерство внутрішніх справ повідомило, що кількість справ з торгівлі людьми для трудової експлуатації збільшилася з 3 у 2006 році до 23 у 2007. Загалом, за статтею 149, було порушено і розслідувано 95 справ, у 83 з них торгівців людьми було засуджено. Із засуджених осіб 59 звільнили від відбування покарання. У липні 2007 року Генеральний прокурор наказав прокурорам бути наполегливішими у питанні призначення засудженим торгівцям людьми покарання та подавати апеляції у кожній справі, де суддя призначив покарання без позбавлення волі. У результаті відсоток торгівців людьми, засуджених до ув’язнення, підвищився з 36 у першому півріччі до 44 у другому півріччі 2007 року. Незважаючи на численні повідомлення про пов’язану з торгівлею людьми корупцію, у цьому році Україна не змогла продемонструвати жодних заходів щодо активного розслідування, передачі до суду, обвинувачення та засудження державних службовців, причетних до цього злочину. Уряд надавав фінансову підтримку регулярним формальним навчанням співробітників з боротьби з торгівлею людьми по всій країні. Українська Академія суддів та Академія прокуратури за фінансової підтримки ОБСЄ взяли участь у 8 семінарах для 203 суддів та прокурорів з різних куточків країни щодо питань, пов’язаних з потерпілими від торгівлі людьми та необхідністю чутливого ставлення до таких справ. Уряд співпрацює з урядами інших держав у боротьбі з торгівлею людьми, але визнає необхідність спрощення процедур надання взаємної правової допомоги між Україною та країнами призначення жертв цього злочину.

Захист

Превентивні заходи України залишалися великою мірою залежними від фінансування міжнародних донорів. Правоохоронні органи направили 456 потерпілих до неурядових організацій за допомогою. Через програми, фінансовані донорами, та деякі державні програми іноземні та місцеві потерпілі від торгівлі людьми отримали можливість перебувати у притулку, отримати медичні, психологічні, правові послуги та послуги з працевлаштування. Уряд держави не збільшив фінансування для потерпілих, а місцева влада не надавала постійної підтримки цим заходам. Місцева влада в Херсоні виділила 22 170 доларів США на проведення заходів з протидії торгівлі людьми, включаючи підтримку реінтеграційного центру; водночас притулок для потерпілих від торгівлі людьми в Луцьку опинився під загрозою закриття через відсутність державної підтримки. За незаконні дії, вчинені в результаті залучення до торгівлі людьми жертв торгівлі людьми в Україні не карають, але жертви торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації неправильно сприймаються як особи, які займалися проституцією за власним бажанням, їх обмежують у праві на конфіденційність. Хоча дедалі більше жертв погоджуються взяти участь у розслідуванні дій торгівців, слабка система захисту свідків та упередженість проти жертв, які піддавалися сексуальній експлуатації, все ще зупиняє потерпілих від свідчень у суді. Суди в Івано-Франківську запроваджують пілотний проект, спрямований на розробку сучасної програми захисту свідків. Український уряд не надав іноземним жертвам торгівлі людьми правових альтернатив їхньому поверненню до країн, де вони можуть бути піддані покаранню або де їх можуть спіткати труднощі.

Запобігання

Протягом звітного періоду держава досягла певних успіхів у запобіганні торгівлі людьми. У 2007 році по всій країні Уряд транслював по телебаченню соціальну інформацію під назвою «Не дивіться на роботу за кордоном крізь рожеві окуляри» та паралельно розмістив такі ж плакати на біг-бордах. Уряд витратив близько 53465 доларів США на публікацію та розповсюдження інформаційних матеріалів, місцева влада також зробила додатковий внесок на превентивні заходи. Уряд не вжив жодних заходів щодо зниження попиту на комерційний секс. Протягом останніх трьох років Українська Національна Академія оборони у співпраці з МОМ проводила навчання з протидії торгівлі людьми для українських миротворців, які виконуватимуть міжнародні завдання. Протягом звітного періоду Міністерство внутрішніх справ співпрацювало з Інтерполом щодо недопущення в’їзду в Україну осіб, які вчинили правопорушення, пов’язані з дитячим секс-туризмом.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com