Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Критичне становище в СБУ

«Ситуація з матеріально-технічним забезпеченням не просто негативна, а загрозлива для функціонування СБУ», — сказала в четвер на брифінгу в Києві керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко.

Заступник голови СБУ Світлана Нежнова наголосила, що впродовж останніх років рівень забезпеченості бюджетними коштами діяльності СБУ становить тільки 40—50% реальної необхідності, а фонд заробітної плати співробітників — 50% необхідності. На розвиток матеріально-технічної бази, за словами Нежнової, виділяється тільки 18% необхідних коштів. Вона розповіла, що проблемними залишаються і питання забезпечення підрозділів спеціальною технікою, озброєнням, автотранспортом тощо. 85% коштів, за словами заступника глави СБУ, спрямують на оплату праці, і лише 10-15% — на розвиток матеріально-технічної бази, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

У цьому контексті Нежнова наголосила, що заробітна плата співробітників СБУ, на відміну від співробітників інших органів державної влади в 1,5-2 рази нижча, і нині офіцери СБУ з вислугою до 10 років, з вищою освітою і спеціальною підготовкою отримують «місячне грошове забезпечення менше заробітної плати співробітників найпростіших професій супермаркетів». Зокрема, за її словами, молодший офіцерський склад заробляє до 1 500 грн на місяць, а середній — до 2 500 грн. Для порівняння, за словами Нежнової, військовослужбовці ФСБ Росії отримують грошове забезпечення в 3-4 рази більше, ніж співробітники СБУ України. У зв’язку з цим, за її словами, щодня надходить 25-30 рапортів від офіцерів і прапорщиків на звільнення з СБУ. Мотивування таких рапортів — неможливість утримувати сім’ю. Нежнова акцентувала увагу на тому, що комерційні фірми перекуповують фахівців, а ефективність роботи спецслужби, за словами заступника голови СБУ тримається, «на ентузіазмі співробітників». Вона розповіла, що керівництву СБУ доводиться умовляти людей не залишати роботу в спецслужбі. Своєю чергою, Остапенко, говорячи про спецпідрозділ «Альфа», зазначила: «На наших людей черга з інших воєнізованих підрозділів». Нежнова звернула увагу на те, що нормативна база, яка передбачає належне фінансове забезпечення СБУ, існує, але брпкує самих коштів. Водночас сумарний економічний ефект від зроблених СБУ оперативно-розшукових заходів становить 6 — 8 млрд грн.

За словами Нежнової, Указом Президента від 20 березня 2008 року про забезпечення фінансування і реформування СБУ, Кабміну доручено під час підготовки законопроекту про внесення змін до держбюджету на 2008 рік відпрацювати питання підвищення соціальних гарантій для співробітників СБУ, а також передбачити додаткові витрати СБУ на забезпечення, функціонування і реформування органів системи служби на суму 1 млрд 380 млн грн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com