Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП?

(путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

У передмові до нашого путівника ми зазначили, що підготовка майбутніх спеціалістів ведеться в Міжрегіональній Академії управління персоналом у трьох основних напрямах: економіка і фінанси, право та соціальні науки.

Недоброї пам’яті радянська вища школа, як вогню, боялася самого терміну «соціальні науки». Замість нього вживався евфемізм — суспільні дисципліни. А конкретніше — одна-єдина псевдодисципліна «Основи наукового комунізму». Відповідні кафедри хвацько штампували ідеологічних цензорів та фахівців з масового забамбулення свідомості широких верств населення.

Комуністична ідеологія, залишки якої й досі відгикуються нашому суспільству, ніколи не оперувала поняттям «окрема людина». Більшовицький режим і його псевдонаука послуговувалися тільки термінами «маси, верстви, абсолютна більшість» тощо.

Тож сучасні соціальні науки — це не просто певні дисципліни, які має засвоїти фахівець у тих чи інших галузях роботи з живими, конкретними, окремо взятими людьми. Це водночас складний, а часом відверто важкий процес еволюційної перебудови суспільної свідомості. Або, як кажуть професіонали, створення громадського суспільства, основне гасло якого: «Не народ для влади, а влада для народу».

Перейдемо до конкретики. Базовим у галузі соціальних наук у структурі МАУП є Інститут ім. Гейдара Алієва. Саме тут готують соціологів, психологів та спеціалістів з соціально-правової роботи.

Чим цікава кожна з цих професій?

На жаль, соціологія в уяві більшості громадян асоціюється переважно з так званими соціологічними рейтингами під час чергових та позачергових виборів. Не будемо аналізувати зараз професійну вірогідність цих опитувань. Зазначимо, що це лише невеликий сегмент надзвичайно широкого поля діяльності сучасних соціологів. Так у МАУП вчать майбутніх бакалаврів і спеціалістів з соціології управління і зв’язків з громадськістю та соціологів, які працюють у засобах масової комунікації та журналістики.

Ця робота передусім цікава тим, що вона для нашої країни нова. Тут ще немає усталених авторитетів, консервативних традицій, конкуруючих шкіл тощо. Соціологи — випускники МАУП допомагають державним громадським і політичним структурам, а також ЗМІ знаходити правильну мову у спілкуванні з людьми. Часи агітпропу — то вже сива давнина. Сьогодні саме соціологія є фактично провідною соціальною наукою.

Кілька слів щодо психології. У МАУП готують не лише так званих психологів-практиків, а й фахівців з медичної психології. Це теж молода наука, але тільки для пострадянських країн. У Сполучених Штатах Америки, наприклад, фактично кожна нормальна доросла людина, кожна родина має не лише своїх особистих лікарів, а й психологів. Це не розкіш, це життєва необхідність сучасного швидкоплинного світу.

Окремо хотілося б виділити ще одну, знову ж таки, нову для нашого суспільства спеціальність — організація місцевого самоврядування. МАУП фактично виступила піонером у підготовці фахівців для місцевого або, як ще часом кажуть, муніципального самоврядування.

Чим відрізняється країна з авторитарним режимом від справді демократичної держави? Авторитарна влада — це чітка вертикаль із жорстким підпорядкуванням згори й донизу. Як було в СРСР — від Кремля до Хацапетівської сільради. Авторитарна і, на жаль, поставторитарна влада в нинішній Україні узурповує головне — призначення відповідних кадрів і розподіл статей бюджету.

Що ж до демократичної держави, то там принцип розподілу влади поставлено з голови на ноги: мало не 90% владних функцій передано органам місцевого самоврядування, які не призначаються з Кремля чи Банкової, а обираються відповідними територіальними громадами.

Україна проходить зараз важкий і болісний шлях конституційної реформи, суть якої зводиться саме до реформи структури влади, до перерозподілу повноважень згори до- низу. Попри всі складності цього процесу він неминучий. Відтак фахівці з проблем організації місцевого самоврядування вже в найближчі роки будуть, образно кажучи, на вагу золота. Радимо врахувати це тим, хто ще не визначився з остаточним вибором своєї майбутньої професії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com