Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Заява МЗС України щодо антиукраїнських висловлювань офіційних осіб Російської Федерації

МЗС України серйозно стурбоване оприлюдненими останніми днями заявами офіційних осіб Російської Федерації щодо України.

Заяви високопосадовців Російської Федерації мають  відвертий антиукраїнський характер, піддають сумніву територіальну цілісність України і є прямим втручанням у її внутрішні справи.  Ще раз наголошуємо: Україна — незалежна держава і самостійно визначає свою внутрішню і зовнішню політику, спрямовану на забезпечення і захист власних національних інтересів.

 В основі зовнішньополітичного курсу України — поглиблення рівноправних та партнерських відносин з усіма країнами, передусім із сусідніми, відповідно до загальновизнаних норм міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Прагненням зміцнити міжнародний мир і безпеку керувалася наша держава, відмовившись від третього у світі ядерного арсеналу. Зі свого боку, ядерні країни, зокрема Російська Федерація, надали Україні гарантії безпеки, закріплені у Будапештському Меморандумі  1994 року. 

 Абсолютно неприйнятним є те, що Російська Федерація як одна зі сторін згаданого Меморандуму та постійний член Ради Безпеки ООН, на яку покладається відповідальність за дотримання міжнародного миру і безпеки,  вдається до недружніх кроків щодо України, ставить під сумнів її територіальну цілісність і суверенне право приймати рішення щодо власного зовнішньополітичного вибору.  У такій ситуації стає дедалі очевиднішим, що євроатлантичний вибір України — єдиний спосіб гарантувати безпеку нашої держави. Отже, Україні належить якнайшвидше інтегруватися до НАТО як основи системи колективної безпеки.

 МЗС України вимагає від російської сторони припинити практику  погроз щодо України і дотримуватися положень Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією. Цей Договір передбачає, зокрема, зобов’язання щодо взаємної поваги суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, незастосування сили та невтручання у внутрішні справи. 

Україна вживатиме всіх необхідних заходів, передбачених міжнародним правом, для захисту свого суверенітету та незалежності.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com