Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Креативні люди мають особливості мозкової активності

У вирішенні творчих і рутинних завдань задіяно різні ділянки мозку, з’ясувала дослідницька група під керівництвом Джона Куніоса, професора психології університету Дрексел (США), і Марка Юнг-Бімана з Північно-Західного університету США. Дослідження допомогло відповістити на запитання, чи надто відрізняється творче мислення від інших його форм.

Як виявилося, це справді так. Люди, схильні вирішувати проблеми шляхом раптового творчого осяяння, мають особливий характер діяльності мозку, що відрізняє їх від осіб, що воліють вирішувати завдання більш методично, і це розходження проявляється навіть під час відпочинку.

Вчені провели експерименти, під час яких електроенцефалограми давали картину мозкової активності людей. Спочатку учасники відпочивали протягом 7 хвилин, а потім їх просили вирішити кілька анаграм — завдань складання нових слів шляхом перестановки літер, що входять до складу первісного слова. Таке завдання може бути вирішене методичним перебором різних комбінацій, або через раптове осяяння. Після кожного успішного знаходження рішення учасники вказували, яким чином воно до них прийшло.

Виявилося, в учасників, які використовують різні способи вирішення поставлених завдань, було відзначено й різні форми активності мозку — і під час відпочинку, і після того, як вони довідалися про завдання. У більш креативних учасників тесту було зареєстровано більшу активність кількох зон правої півкулі.

Відповідне дослідження опубліковано в журналі Neuropsychologіa.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com