Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Обирайте альма-матер вже сьогодні

Вітчизняний ринок праці нині активно розвивається і відповідно реагує на вимоги часу. В умовах бурхливого суспільно-політичного, економічного, науково-технічного, культурного розвитку навчальні заклади, які займаються підготовкою фахівців за різними спеціальностями та спеціалізаціями, повинні реагувати на виклики сучасності.

Це передбачає не лише відкриття ВНЗ, факультетів, кафедр, курсів з нових запитуваних напрямів підготовки спеціалістів, а й розвиток методології навчання, впровадження новітніх методів та форм підготовки фахівців.

Мало хто з навчальних закладів, передусім представників вищої школи, може нині похвалитися комплексним вирішенням освітньо-виховних проблем і завдань, як це є у МАУП — одному з найбільших недержавних вищих закладів освіти.

МАУП справедливо вважають одним з найкращих управлінських ВНЗ. Тут давно успішно впроваджують прогресивні світові методики навчання студентів, водночас ревно дбаючи про збереження кращих вітчизняних традицій. Чудова територія, затишні та просторі аудиторії, оснащені за останнім словом техніки, навчальна література власного видавництва, але, найперше, високопрофесійна команда викладачів — те, що чекає на кожного, хто зробив свій вибір на користь Академії.

Переконатися у цьому можна, завітавши сюди 16 лютого 2008 року на День відкритих дверей. Міжрегіональна Академія управління персоналом прийматиме у своїх стінах всіх охочих познайомитися з навчальним закладом, його звичаями та традиціями.

Абітурієнти матимуть нагоду поспілкуватися з керівництвом Академії і її викладачами, які допомагатимуть їм опановувати найпрестижніші спеціальності, створюючи сприятливі умови для здобуття якісної освіти європейського рівня, а також особисто розпитати про всі аспекти, умови та вимоги до навчання.

Для гостей проведуть ознайомчу екскурсію територією Академії, покажуть бібліотеку, навчальні корпуси і приміщення. Майбутні студенти матимуть змогу ознайомитися з потужною науково-дослідною базою.

У процесі навчання в Академії студенти зможуть засвоїти фундаментальний цикл гуманітарних, політичних і соціально-економічних дисциплін, отримати сучасні знання європейського зразка з цілої низки практично-орієнтованих спеціальностей, зокрема міжнародного маркетингу та реклами, міжнародної економіки та управління персоналом, соціології управління та паблік рилейшнз, практичної психології, міжнародного комерційного права, іноземних мов та менеджменту зовнішньоекономічної діяльності. В Академії виховують конкурентоспроможних та високопрофесійних фахівців найвищого рівня, адаптованих до жорстких умов ринку праці, які гідно служитимуть на благо Вітчизни та народу України.

Про нову вступну кампанію до МАУП розмовляємо з її ректором, професором Миколою Головатим.

— За вікном ще зима, а вступна кампанія в Академію вже почалася…

— За наявності у державі надзвичайно широкої і потужної системи освіти для керівників ВНЗ постає нагальне питання — як переконати вчитися саме у їхньому навчальному закладі. Конкуренція на ниві вищої освіти з кожним роком зростає. Більшість ВНЗ практично вже з нового календарного року розпочинають рекламну кампанію, роз’яснювальну роботу з абітурієнтами, які вже зараз обдумують, який ВНЗ обрати. То ж Міжрегіональна Академія управління персоналом, нині найбільший недержавний ВНЗ в Україні, куди щорічно до Президентського та Всеукраїнського університетів приходить на навчання понад 15 тисяч нових студентів, не залишається осторонь. Результат цієї роботи — щорічний випуск по всій Україні (адже МАУП має понад 40 відокремлених структурних підрозділів у всіх регіонах країни) кількох тисяч студентів, а це документи про вищу освіту з близько 32 спеціальностей і понад 132 спеціалізації.

— Які особливості матиме цьогорічна вступна кампанія?

— Набір студентів на навчання, яке вони почнуть з вересня цього року, справді має характерні ознаки, які необхідно враховувати. Передусім йдеться про те, що дітей, починаючи з цього року, до ВНЗ ІІІ-ІV рівня акредитації прийматимуть винятково за результатами зовнішнього державного тестування. Ми маємо нове положення, затверджене Міністерством освіти і науки України, яке стосується прийому до вищих навчальних закладів, і відповідно до цього організовуємо власну роботу.

Квітень має стати «гарячим» для випускників, адже вони складають тести з різних предметів — української мови і літератури, математики, фізики, хімії тощо. Є й досить специфічні дисципліни, вивчення яких не передбачено шкільною програмою, проте знання з них — необхідна передумова для вибору певних спеціальностей. Адже для вступу на правознавство абітурієнт повинен знати право, на програмування — основи програмування. Отже, ми повинні уже орієнтувати абітурієнтів, як готуватися до вступу.

— Чим нині Академія приваблює абітурієнтів?

— Готуючись до днів відкритих дверей, ми також ставимо завдання зорієнтувати батьків та дітей щодо нового в Академії. А нині лише у Президентському університеті ми маємо 44 кафедри. Серед них 32 кафедри — випускаючі. Ми цього року принципово збільшили кількість ВНЗ — відокремлених структурних підрозділів, які отримали ліцензії та пройшли акредитацію. Сьогодні в Україні і поза її межами — 50 відокремлених структурних підрозділів МАУП. Серед них 12 отримали нові ліцензії та право набирати студентів на навчання. Мені надзвичайно приємно відзначити показники наукової діяльності МАУП. Зокрема, ми видали понад 180 найменувань наукової літератури, провели цілу низку унікальних конференцій, круглих столів, семінарів на актуальну тематику. До цієї роботи активно долучається студентська молодь. Взагалі наші студенти займають активну життєву позицію. І роблять вагомий внесок у наукове, культурне, громадське та політичне життя країни. Як, скажімо, своєю участю в олімпіадах, змаганнях, конкурсах різного рівня, наукових засіданнях, так і громадською та політичною роботою.

В Академії відбуваються численні фестивалі і конкурси. Наприклад, «Арт-палітра», «Красуня МАУП», «Лицар МАУП», КВН. Нині у МАУП навчається багато студентів, які є переможцями європейських, світових, олімпійських чемпіонатів.

Те, що Академія надзвичайно популярний заклад, свідчить такий факт: на багатьох спеціальностях у МАУП є конкурс — від 1,5 до 2 осіб на місце. Це, скажімо, медична психологія, правознавство.

— Академія — заклад, що втілює сучасну освітню модель. Що це означає на практиці?

— Ми спроможні забезпечити навчання саме за тими схемами, технологіями, які у світі надзвичайно прогресивні, і активно сьогодні розвиваються. Так, ми створили мережу тьюторських центрів, вдвічі збільшили мультимедійне навчання у Телевізійному університеті, повністю переглянули наші навчальні програми, тепер для більшості наших студентів навчання відбуватиметься за кредитно-модульною системою, нині поширеною в усьому світі. Ми провели дуже велику роботу з оснащення лабораторій. У кожному із восьми інститутів Президентського університету створили по дві-три спеціальні навчальні лабораторії з базових для фаху спеціальностей. А отже, даємо студенту можливість практично оволодівати знаннями. Ми розширили базу навчальних практик. Нині маємо договори із сотнею комерційних структур — підприємствами, банками, фірмами. У МАУП запровадили цілу низку нових спеціалізацій. Наприклад, цього року пропонуватимемо йти навчатися на менеджмент муніципального управління, оскільки для таких міст, як Київ, для обласних центрів надзвичайно потрібні спеціалісти регіональної сфери діяльності, регіонального профілю.

— МАУП був і залишається національно-патріотичним закладом?

— Звісно. На Дні відкритих дверей ми будемо ознайомлювати батьків і дітей з позанавчальною і виховною роботою в МАУП, оскільки концепція розвитку цього закладу є державницькою, національною, патріотичною концепцією. Запроваджуючи різноманітні європейські модульні, кредитно-модульні, мультимедійні і базові системи навчання, ми не забуваємо і про принципово важливе для нас — розвиток власної національної системи освіти. Вона не повинна вириватися з контексту загальнонаціональних проблем, які вирішуються у державі, а тому максимальне наближення навчання студентів до практичного життя країни, практичного життя її громадян є центральним.

Запрошуємо всіх охочих на День відкритих дверей у МАУП, який відбудеться 16 лютого 2008 року (з 10.00) на вулиці Фрометівська, 2 в центральному корпусі МАУП. Ми завжди вам раді.

Богдан Войтенко
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com