Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ми на порозі техногенної катастрофи

За інформацією Держгірпромнагляду, у Закарпатській області, на території промислового майданчика шахти №9 Солотвінського сольового рудника утворилося ще одна карстова воронка приблизно 30 — 40 м в діаметрі. Експерти натякають на техногенну катастрофу в регіоні, яка загрожує не тільки підприємству, а й селищу.

«У межах шахтних гірських відведень за останні роки утворилися і продовжують утворюватися провали земної поверхні, «воронки», тріщини. Вони стали промовистим натяком на техногенну катастрофу в регіоні, яка загрожує не тільки підприємству, а й селищу», — йдеться в повідомленні прес-служби територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області, повідомляє РБК-Україна.

За інформацією прес-служби, «воронка» знаходиться між південною стіною будівлі солефабрики і затопленою шахтою №7, приблизно за 50 м від фабрики. Детальні обставини і причини аварійної ситуації з’ясовуються. До з’ясування причин і можливих наслідків припинено проведення гірських робіт на шахті №9, людей із шахти евакуйовано, виставлено довкола пости. Попередню карстову воронку (4 м куб.) зафіксовано 22 грудня 2007 року.

Аварійні ситуації на Солотвінському сольовому руднику почастішали з осені 2004 року через вивалювання породи (галечника), що призвело до значних пошкоджень армування.

Було заборонено експлуатацію стовбура «Вентиляційний» шахти №8 Солотвінського рудника. 5 грудня 2004 року в дворі домогосподарства жителя пгт Солотвино відбувся провал земної поверхні. «Воронка», яка з’явилася над дренажною штольнею «Північна» шахти №9, становила 4м в діаметрі і приблизно 8м завглибшки.

Водночас спостерігається активне підтоплення гірських виробок, руйнування об’єктів на поверхні. Таким чином, 16 січня 2006 року під час подачі залізничних вагонів під заповнення сіллю, зруйнувався вузол навантаження.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com