Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Через терни до вершини

На Кубку світу з вільної боротьби серед жінок, який відбувся у китайському місті Тайюань, студентка Українсько-арабського інституту імені Аверроеса Ірина Мерлені в особистій першості здобула перемогу. Наша олімпійська чемпіонка поборола всіх суперниць, які представляли найсильніші збірні світу.

За трофеєм до Китаю приїхали п’ять команд-лідерів — Україна, Казахстан, США, Канада, Японія, і самі господарки змагань. Команди поділили на дві групи, переможці яких зустрічалися у «золотому» фіналі, другі номери — у «бронзовому». А ті, що посіли третій рядок, розігрували між собою передостаннє місце.

Невблаганний жереб у першому раунді змагань звів українок з дуже сильними японками й американками. Та титулованій і досвідченій Мерлені не звикати до складних сутичок.

Цікаво, що цього разу вже традиційного протистояння нашої олімпійської чемпіонки з Чихару Ічо не відбулося. Японці виставили проти українки іншу спортсменку. Очевидно, це тактичний хід, аби Мерлені не мала можливості краще вивчити свою головну суперницю, адже Олімпіада не за горами.

Проте і другий номер збірної Японії дала Ірині гідний бій. З нею наша борчиня вже зустрічалася на Чемпіонаті світу-2003. Тоді українка впевнено перемогла — 5:2. У першому періоді китайського дербі ніхто рахунок так і не відкрив. Клінч пощастило брати японці, яка скористалася шансом, збивши Мерлені на бал. У другій двохвилинці маупівка не стала розраховувати на долю. Успішна атака і — 1:0. Додатковий, третій, період знову закінчився клінчем, і знову фішка в Сакамото Макіко. Однак Іра вирвалася і не віддала перемоги — 1:0.

З американкою було менше проблем — 5:0; 4:0. Проте олімпійська чемпіонка не надто задоволена таким результатом, адже у серпні на Міжнародному турнірі у Польщі вона поклала суперницю на лопатки.

В останньому, третьому, поєдинку Мерлені протистояла канадська спортсменка, яка нічого протиставити майстерності маупівки так і не змогла. Наша чемпіонка знову перемогла — 1:0; 1:0.

«Мені тяжче виступати, ніж моїм конкуренткам — їм нічого втрачати. Тягар відповідальності ще й у тому, що виступ команди починається з моєї сутички. Тож я не можу програти, — каже олімпійська чемпіонка. — Тому завжди обережна, трохи скута, не ризикую, аби не потрапити у невигідне для себе становище. Складна видалася сутичка з японкою. Дуже не сподобалося суддівство під час поєдинку з канадкою. Американський рефері постійно зупиняв мене, щойно я опинялася в найзручнішій позиції для проведення дії. З Ічо не спілкувалася, хоча говорила з багатьма японками, навіть з її сестрою привіталася. Думаю, це була більше її ініціатива. Я абсолютно не засмутилася, що ми не зустрілися з нею на килимі. Чудово розумію, що з Чихару ми ще поміряємося силами на Олімпійських іграх».

Ірина Голінько
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com