Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ельбрус Тедеєв: «Депутати мають відчути себе однією командою»

Два роки тому, закінчивши з активними виступами у великому спорті, олімпійський чемпіон Афін-2004 взявся за політичну кар’єру. Результати в новій сфері діяльності не змусили довго себе чекати. У грудні Ельбрус Тедеєв став заступником голови Комітету Верховної Ради з питань молодіжної політики, сім’ї і спорту.

Працювати в новому амплуа, за словами самого народного депутата, не менш цікаво, ніж змагатися на килимі. Проте відповідальність значно більша.

— Ельбрусе, як ви сприйняли своє підвищення? Для вас це була несподіванка?

— У Верховній Раді минулого скликання мою кандидатуру обговорювали на голову комітету. Парламентські підрозділи було розподілено ще до результатів виборів. Не відаючи, хто буде в опозиції, а хто при владі, «спортивний» комітет віддали опозиції. Тож півтора роки тому я так і не очолив зазначену структуру. У політиці має бути коректність, хоча це рідкісне явище. Звісно, був радий новому призначенню. Хоча з іншого боку — відповідальність зросла. Та я ніколи її не боявся й не уникав.

— Де складніше було впоратися з відповідальністю — на килимі чи у Верховній Раді?

— Однозначно в парламенті. В активному спорті теж відчував певний обов’язок перед Батьківщиною, але у вужчому форматі. До моїх невдач люди ставилися з розумінням — травма, не найкраща спортивна форма. Заспокоювали — мовляв, нічого страшного в поразці немає, будуть інші змагання, до яких можна підготуватися і виграти. А ось у Верховній Раді відповідальність незрівнянно більша. Сподіваюся, нам удасться уникнути помилок, адже в нашій команді працюють професіонали — Олександр Волков, Равіль Сафіулін, Павло Костенко... До того ж є представники громадських організацій, профільне міністерство. Спільними зусиллями ми працюємо над концепцією певного законопроекту, який, перш ніж потрапити на трибуну Верховної Ради, проходить кілька етапів опрацювання й обґрунтування.

— Нова посада принесла й нові обов’язки, чи не так?

— Роботи справді побільшало. Та мені цікаво цим займатися, глибоко вникаючи в процеси сьогодення. Тепер за відсутності голови доведеться самому проводити засідання комітету. Цікаво, що мені доручили опікуватися курортним господарством нашої держави. То ж виїжджатиму на місця і там вирішуватиму питання, оцінивши ситуацію на власні очі.

Інфраструктуру наших курортів треба поліпшувати, залучаючи інвестиції. Якщо наші бази відпочинку не поступатимуться закордонним, наші громадяни не будуть вивозити гроші в інші країни. Щоб реалізувати це, знадобиться не один мільярд гривень. На мою думку, інвестиційний клімат України привабливий для іноземців. Багато гостей із СНД відпочиває у нас на Чорному морі. Приватні інвестиції в Буковель відчутно «підтягли» карпатський край. Туди приїздить багато туристів, які люблять кататися на лижах, сноубордах. Для них і для місцевих жителів там створили гарні умови. Нині потрібно створювати й дитячі спортивні школи, щоб проводити на базах навчально-тренувальні збори. Якби держава робили свої капіталовкладення, реалізувати це було б простіше.

— Мабуть, непросто перелаштуватися з борця на парламентарія?

— З величезного потоку інформації треба вибрати найбільш прийнятні варіанти, законопроекти... Звісно, дуже складно розібратися в цьому людині, яка не має достатнього досвіду. Та якщо є бажання працювати, все обов’язково вийде. До речі, я жодного разу не чув про себе кривого слова з уст представника будь-якої фракції. Зізнаюся, дуже приємно, що на такому високому рівні обговорюється моя скромна кандидатура, мій скромний внесок в імідж нашої країни у світовому співтоваристві.

— Над чим працює ваш комітет зараз?

— Першочерговим завданням є підготовка до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Передбачається реконструкція НСК «Олімпійський» — трибуни, дах, бігові доріжки, поле. На це виділено 300 млн грн. Що ж до будівництва торговельно-розважального комплексу перед стадіоном, то тут потрібна політична воля Президента, аби демонтувати вже зведені поверхи, повернути фірмі вкладені гроші. З самого початку не можна було давати дозвіл на будівництво. Я входжу до Наглядової ради з НСК «Олімпійський», два тижні тому ми мали обговорити цю ситуацію. Проте засідання перенесли. Та якщо ми хочемо, щоб такий грандіозний форум відбувся саме в нас, і без особливих проблем, треба вирішувати це питання сьогодні.

Не менш важливим для нас є виховання дітей. Безпритульним дітлахам потрібна не лише фізична, а й моральна реабілітація. Вони повинні рік провести в дитбудинках, де їм нададуть таку допомогу. А це передбачає зміни в законі про бюджет, адже треба виділити додаткові кошти. Наболілих питань — море. Та ми не тонемо в ньому — у будь-якому разі в нас є сили і бажання вивчати і вирішувати усі ці проблеми.

— З головою комітету Павлом Костенком ви представляєте різні політичні сили. Чи вдається порозумітися з ним?

— І не лише з ним. Я з усіма знаходжу спільну мову. Хоча, як і в інших комітетах, у нас теж бувають дискусії. Однак ми об’єднуємо Верховну Раду, всіх депутатів, створюючи спортивну атмосферу. Щочетверга ганяємо в баскетбол, футбол, теніс. А ось влаштувати змагання з вільної боротьби не реально — мої колеги не отримали азів цього найдавнішого й технічно складного виду спорту.

Ми організовуємо баскетбольні поєдинки між народними депутатами й обранцями обласних рад. Уже мірялися силами з нашими львівськими і черкаськими колегами. Під час гри, коли всі втомлені, але продовжують виборювати перемогу в матчі, не має жодного значення, з якої партії людина.

— Тобто державницькі інтереси вищі за особисті?

— У нашому комітеті все зрозуміло і прозоро. Як можна власні інтереси ставити вище за інтереси студентів, дітей, які позбавлені батьківської уваги, олімпійського руху? У нас панує здоровий дух команди.

Ірина Голінько
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com